Reportaje

UN OM DE AFACERI MOLDOVEAN CONSIDERĂ CĂ PE NEDREPT A FĂCUT NOUĂ ANI DE PUȘCĂRIE ÎN BELARUS

23 aprilie, 2014
UN OM DE AFACERI MOLDOVEAN CONSIDERĂ CĂ PE NEDREPT A FĂCUT NOUĂ ANI DE PUȘCĂRIE ÎN BELARUS

Omul de afaceri moldovean, Anatoli Potacevschi, care a stat nouă ani într-o închisoare belorusă și a fost eliberat acum o lună, consideră că a fost privat de libertate din cauza fărădelegilor funcționarilor.

Miercuri, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, dânsul, prin intermediul reprezentanților mass-media, a făcut apel către președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, să-i elucideze cazul.

Conform spuselor lui Potacevschi, acesta a sosit în anul 2004 la Minsk și a înființat acolo firma ”Conector”, a început să colaboreze cu Direcția afaceri prezidențiale din Belarus.

”Concret, aveam de a face cu compania ”Belaia Rusi”, livrând din Moldova sucuri, concentrate, diferite conserve în schimbul zahărului. Schema achitărilor era organizată astfel că trebuia să asigurăm achitarea anticipată a masei de mărfuri. A trebuit să lucrăm cu băncile, să luăm credite și în primele luni mecanismul a funcționat fără întreruperi”, a relatat businessmanul.

Șeful direcției, Mihail Șaibak, în opinia lui Potacevschi, cel mai probabil, este implicat în dificultățile care au apărut în relațiile dintre agenții economici. „Au fost săptămâni în care întreprinderea noastră (în cadrul căreia activau 29 de persoane) încărca și 10, și 30 de vagoane cu zahăr. Se pare că această abilitate a mea nu le-a fost pe plac tuturor”, a opinat Potacevschi.

Arestul său a avut loc în martie 2005, iar anchetatorii de la Secția pentru Combaterea Infracțiunilor Economice (SCIE) a Direcției Afacerilor Interne din Minsk au refuzat de patru ori să-i intenteze dosar penal în temeiul faptelor prezentate, considerând că este vorba de un litigiu al agenților economici, și nicidecum de o crimă penală.

Aproximativ până în noiembrie 2005 nimeni nu l-a interogat pe comerciant, acesta fiind vizitat rareori de către consulul Moldovei în Belarus.

Dosarul a fost transmis de la SCIE la Comitetul de Anchetă de pe lângă Consiliul Executiv Orășenesc Minsk, a urmat judecata la care au fost citite materialele dosarului, cuprinse în 17 volume, și Potacevschi a fost condamnat la nouă ani de privațiune de libertate pentru că ar fi sustras $2,2 mil. din firma al cărei proprietar unic era.
 
„Anume la această sumă evaluez toate mijloacele investite în marfa aflată în circuit și din conturile bancare. Acestea nu numai că au fost arestate, am mai rămas și dator circa $0,5 mil. pentru că aș fi fost un creditor necinstit”, s-a plâns Potacevschi, adăugând că în toți acești ani a încercat în repetate rânduri să obțină ajutor de la statul al cărui cetățean este.

”De cel puțin 20 de ori am scris la diferite instanțe, inclusiv către Ambasada Republicii Moldova din Belarus și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Insistasem chiar ca povestea mea să fie audiată în timpul vizitei oficiale, din anul 2006, a președintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la Minsk. Fără vreun rezultat. Fiind în colonie, am intrat de câteva ori în greva foamei. Am ajuns să refuz alimentele timp de până la 18 zile. Dar s-a dovedit că nimeni nu are nevoie de mine, în afară de familia mea”, a spus omul de afaceri.

El s-a arătat convins că Alexandr Lukașenko, care declarase recent la televizor că ar cunoaște tot ce se întâmplă în țara sa, s-a grăbit cu afirmația”.

”Nu îmi doresc niciun fel de certuri, deși nouă ani au fost, pur și simplu, șterși din viața mea. Îi propun președintelui Belarusului să clarifice cazul meu concret și să-i pedepsească pe cei vinovați. Și mai țin, propunându-i o tranzacție de împăcare, să-i spun că sunt dispus să lucrez din nou în Belarus. Dar numai cu condiția că regulile de desfășurare a afacerilor vor fi oneste”, a subliniat Potacevschi.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.