Reportaje

AVOCATUL COMPANIEI NALI: LA CHIŞINĂU FUNCŢIONEAZĂ O SCHEMĂ DE ÎNSTRĂINARE ILEGALĂ A PROPRIETĂŢII

23 iunie, 2014
AVOCATUL COMPANIEI NALI: LA CHIŞINĂU FUNCŢIONEAZĂ O SCHEMĂ DE ÎNSTRĂINARE ILEGALĂ A PROPRIETĂŢII

La Chişinău, cu toleranţa autorităţilor, funcţionează o schemă de înstrăinare ilegală a proprietăţii. Despre aceasta a comunicat luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, juristul companiei Nali, Serghei Lâsov.

El a menţionat că piatra de poticnire între compania pe care o reprezintă şi întreprinderea Dalesgrup (proprietarul Serghei Cosovan) a devenit lotul de teren de pe strada Columna 55.

„Acesta este centrul istoric al oraşului. Lotul aparţine medicului oncolog cu 45 de ani de experienţă, Nadejda Godoroja. Ea din 2006 are ideea de a construi aici un centru medical de mamologie. Construcţia a început, dar acum stagnează din cauza conflictului apărut între foştii parteneri”, a spus el.

Potrivit spuselor sale, în mijlocul anului 2011 între Nali şi Dalesgrup a fost încheiat un acord de arendare a acestui teren pentru un termen de trei ani.

„Iniţial taxa lunară era de 8 mii de euro. Mai târziu Cosovan a obţinut reducerea taxei până la 1,5 mii de euro, dar şi pe aceasta nu a achitat-o complet. Principala surpriză, însă, a devenit „apariţia” la expirarea termenului de arendă a unui acord suplimentar. Acest document (cu termenul de 45 de ani) sub formă de copie a fost avizat notarial şi înregistrat la Biroul Central de Inventariere Tehnică a Bunurilor (BCITB). Dar din partea noastră, a doamnei Godoroja, nu s-au semnat astfel de acorduri. Mai mult de atât, am efectuat o expertiză, care a indicat că semnătura d-nei Godoroja este falsificată, ca şi ştampila de pe document”, a spus Lâsov.

El a atras atenţie la faptul că semnătura d-nei Godoroja este falsificată şi în registrul de înregistrare al BCITB, dar şefa biroului – Angela Malcov, neagă aceste afirmaţii, declarând că „totul este legal”.

Însă, a menţionat juristul, în baza copiei acordului suplimentar, contrar faptului că legalitatea juridică a acestuia este contestată de avocaţii Nali la Curtea de Apel, judecătorul sectorului Centru, Ştefan Niţa, a emis o decizie de selectare a măsurii de securitate sub formă de interzicere a accesului pe teritoriu pentru Nadejda Godoroja şi reprezentanţii săi.

„Colaboratorii noştri au fost bătuţi pentru încercările de a trece pe teritoriu. Au fost bătuţi de paznicii unei agenţii particulare. Unul din specialişti a documentat vătămările corporale – avem concluzia medicilor. În privinţa falsificării semnăturilor în acordul suplimentar şi a pericolelor la adresa reprezentanţilor companiei Nali au fost intentate dosare penale. Cosovan de două ori a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie, dar de fiecare dată a fost eliberat. El are un jurist – Olesi Grinico, care, cum înţelegem, este o persoană cu anumite relaţii, şi care a realizat escrocherii cu terenuri de pământ. Acum, în timp ce suntem în litigiu, pe acest teren activează piaţa „Curcubeul”. Nu intenţionăm să stopăm activitatea a 180 agenţi economici, (care muncesc pentru a-şi întreţine familiile), dar solicităm asigurarea dreptului de proprietate deţinătorului legitim – Nadejda Godoroja”, a spus avocatul.

Un alt avocat al Nali, Viorel Procopii, a spus că statul s-a eschivat să îndeplinească una din cerinţele Constituţiei –asigurarea dreptului cetăţeanului la proprietate.

„Noi ştim şi despre alte victime, care, de asemenea, au pierdut dreptul la proprietate, având de a face cu Grinico şi Cosovan. Ne-am adresat la administraţia preşedintelui Nicolae Timofti şi partenerilor internaţionali ai RM pentru dezvoltare cu rugămintea de a asigura în Moldova dreptul la proprietatea particulară, garantată de legea de bază, precum şi transparenţa activităţii sistemului juridic”, a spus Procopii.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.