Reportaje

ZIUA INTERNAȚIONALĂ ANTIDROG VA FI MARCATĂ PRINTR-UN CONCERT ÎN SCUARUL UNIC

25 iunie, 2014
ZIUA INTERNAȚIONALĂ ANTIDROG VA FI MARCATĂ PRINTR-UN CONCERT ÎN SCUARUL UNIC

Ziua Internațională Antidrog va fi marcată la Chișinău printr-un concert în scuarul UNIC, care va începe joi, la ora 18.00, și la care vor evolua formația Acord, interpreții Pavel Parfeni, Ion Paladi, dar și alți artiști din republică.

Potrivit agenției „INFOTAG”, atmosfera va fi animată și de Asociația Bikerilor din Republica Moldova, ai cărei membri vor sosi în scuarul UNIC, după ce vor parcurge un anumit traseu prin oraș.

„Avem invitați speciali din România care vor lua cuvântul. Până la urmă, 26 iunie este Ziua Internațională Antidrog și trebuie să ținem cont că putem să ne distrăm într-un mod sănătos și, totodată, fiind la curent cu riscurile consumului de droguri, un subiect îngrijorător nu doar în Republica Moldova, dar în lumea întreagă”, a afirmat Maricica Ciubara, voluntar la Centrul Internațional Antidrog, în cadrul unei conferințe de presă la „INFOTAG”.

La final, participanții și publicul vor aprinde lumânări în memoria celor care și-au pierdut viața din cauza consumului de droguri.

„Mesajul nostru este că trebuie să ne informăm cu privire la acest subiect, dar să nu facem din consumul de droguri un viciu sau o plăcere de moment, care, însă, poate răni pe viață”, a mai spus Ciubara.

Președintele executiv al Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (C.I.A.D.O), Gigel Lazăr, a semnalat că, în Republica Moldova, tot mai mulți adolescenți, rămași fără supravegherea părinților care muncesc în străinătate, ajung să consume droguri. El a mai spus că majoritatea copiilor care cumpără marijuana nu provin din familii foarte bogate.

„Discutăm de profilul psihologic al tânărului secolului XXI, cu niște transformări sociale masive cel puțin în Europa de Est. În cazul Moldovei, foarte mulți tineri au rămas în grija bunicilor și atunci este mult mai greu să stăpânești dezinvoltura lor, să controlezi influența pe care o exercită grupul din care face parte fiecare individ”, a afirmat Lazăr.

El a precizat că 70% dintre consumatorii de droguri au căzut pradă acestui viciu din cauza anturajului.

„Știți teoria că dacă nu ești „cool”, nu faci parte din grup”, a punctat Gigel Lazăr.

În context, el a menționat că, potrivit statisticilor, 21% dintre studenții din România au consumat cel puțin o dată droguri. O situație similară este și în Republica Moldova, unde, potrivit președintelui executiv al Centrului Internațional Andridrog, Zaharia Zanosiev, în ultimii trei ani, consumul de droguri s-a triplat în rândul adolescenților  - de la 8% la 19%.

Lazăr a subliniat importanța prevenirii consumului de droguri, nu doar a tratării persoanelor care ajung dependente. Totodată, el a combătut ideea potrivit căreia „marijuana poate vindeca de cancer sau boli psihice”, menționând că Organizația Mondială a Sănătății a susținut că asemenea date nu sunt necertificate științific.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.