Reportaje

DECLARAŢIE: ŞEFUL DIRECŢIEI SĂNĂTĂŢII DISTRUGE PEDIATRIA DIN CHIŞINĂU

30 iunie, 2014
  DECLARAŢIE: ŞEFUL DIRECŢIEI SĂNĂTĂŢII DISTRUGE PEDIATRIA DIN CHIŞINĂU

Şeful Direcţiei municipale pentru sănătate din Chişinău, Mihai Moldovanu, prin deciziile sale distruge medicina pentru copii din capitală. Astfel a opinat luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, directorul spitalului municipal pentru copii, „V.Ignatenco”, Nicolai Starciuc, demis la iniţiativa demnitarului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el consideră că spitalul în cauză joacă un rol deosebit în domeniu protecţiei sănătăţii din republică, deoarece acordă copiilor ajutor imediat.

„La noi sunt transportaţi tineri pacienţi deseori fără biletul de trimitere de la medicul de familie, diagnosticare primară. Vin deoarece ştiu că n-o să-i refuzăm. Pentru noi cel mai important este să salvăm vieţile copiilor, să le uşurăm suferinţa”, a spus Starciuc.

Potrivit spuselor sale, la spital s-a adunat un colectiv unic de medici-pediatri, specializaţi în diferite domenii.

„În Moldova deficitul total de cadre medicale este de circa 2,5 mii de specialişti. Iar domnul Moldovanu printr-o simplă mişcare a pixului concediază cel mai bun pediatru din republică, Elena Şavga, şi pe mine. Colectivul acordă zilnic ajutor profesional şi la timp unui număr de circa 300 de pacienţi mici. Toţi medicii sunt indignaţi de aceste acţiuni ale funcţionarului”, a spus Starciuc.

El a menţionat că pretext pentru concediere a servit faptul că a împlinit vârsta de 65 de ani.

„Totodată, Moldovanu m-a concediat ilegal. Toate numirile de acest nivel au loc doar cu avizul Consiliului municipal Chişinău şi a Ministerului Sănătăţii. Aceste reguli nu au fost respectate. Însă faptul că această decizie este una la comandă este evident. Am fost demis când eram plecat în concediu, fără zarvă. Iar pentru a nu mă indigna mi s-a propus postul de adjunct. Dar sunt indignat, atât de ilegalitatea acţiunilor, cât şi de concedierea unui specialist unic – pediatru de la Dumnezeu – Elena Şavga. Prin stăruinţele sale au fost salvaţii mii de copii. Ce va fi cu ei acum?”, a spus Starciuc, menţionând că va contesta această decizie în judecată.

El consideră că decizia de demitere a fost dictată de alegerile ce urmează.

„Conducerea liberală a oraşului numeşte la posturi cheie oameni proprii. Iar eu niciodată nu m-am interesat de politică şi doar mi-am dat silinţa să ajut copii”, a spus Starciuc.

El a fost susţinut de un al medic al spitalului – Nelli Romanova, care a numit inuman ordinul lui Moldovanu.

„Fluxul de pacienţi la spital creşte în fiecare an. Condiţiile de ședere în spital s-au îmbunătăţit semnificativ, fapt la care a contribuit Nicolai Starciuc. Instituţia lucrează ca un mecanism bine pus la punct. Nu înţeleg de ce trebuie să distrugi toate acestea? Este dur şi incorect în primul rând faţă de copii”, a spus ea.

Starciuc şi Şavga nu sunt unicii medici care au devenit şomeri datorită lui Mihai Moldovanu. Funcţionarul pe 19 mai a demis-o din funcţie pe directorul Spitalului Municipal Nr.14, Diana Noroc.

„INFOTAG” precizează: Mihai Moldovanu în 2010 a fost numit în funcţia de vicepremier al guvernului Vlad Filat pentru chestiuni sociale, din partea Partidului Liberal. În mai 2013 când liberalii au refuzat să participe la formarea Coaliţiei de guvernare, Moldovanu au fost demis din funcţie, şi „angajat” de colegul de partid, primarul Dorin Chirtoacă, la postul de şef al Direcţiei sănătate.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.