Reportaje

ACTIVISTELE MIȘCĂRII „FEMEILE ȘI VIITORUL” CER RESTABILIREA ÎN FUNCȚIE A UNUI CHIRURG PENTRU COPII ÎN VÂRSTĂ DE 69 DE ANI

10 iulie, 2014
ACTIVISTELE MIȘCĂRII „FEMEILE ȘI VIITORUL” CER RESTABILIREA ÎN FUNCȚIE A UNUI CHIRURG PENTRU COPII ÎN VÂRSTĂ DE 69 DE ANI

Activistele organizației obștești „Femeile și viitorul” cer restabilirea în funcție a lui Nicolae Starciuc, în vârstă de 69 de ani, chirurg-urolog pentru copii la spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” din capitală.

Potrivit agenției „INFOTAG”, conducătoarea organizației, Natalia Gavriliuc, consideră că demiterea unei persoane care are un astfel de bagaj de cunoștințe și experiență practică este „o pierdere irecuperabilă pentru medicina autohtonă”.

„El a fost disponibilizat în temeiul unei hotărâri a guvernului Republicii Moldova, care limitează deținerea unui post de conducere pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Dar Starciuc a avut contract de muncă fără termen. În plus, el a fost disponibilizat în timpul concediului, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legislației muncii. Azi, când medicina moldovenească pentru copii este într-o situație foarte complicată, în condițiile unui deficit de cadre total, nu se poate să se renunțe la medici profesioniști asemenea lui Starciuc”, a subliniat ea.

Gavriliuc a spus că poate aduce doar trei exemple și îi poate enumera pe nume pe renumiții medici moldoveni, care nu au fost lipsiți de dreptul la capacitate profesională chiar și la o vârstă foarte onorabilă:  „Natalia Gheorghiu, un medic plecat din viață, dar foarte cunoscut, care la cei 82 de ani ai săi conducea automobilul și practica meseria; discipola sa, Eva Gudumac, care acum are 70 de ani și continuă să lucreze ca medic, precum și Gheorghe Ghidirim, care la cei 75 de ani ai săi continuă să facă operații”. „De ce Starciuc, un om cu „inimă de aur” și un chirurg cu literă mare trebuia demis din moftul sau din lipsa de înțelegere a cuiva ?!”,  s-a întrebat Gavriliuc.

Ea a fost susținută de fosta angajată a spitalului Ignatenco, Irina Telnova, în prezent educatoare la o grădiniță de copii din Chișinău, care și-a amintit un caz din practica obișnuită a medicului Starciuc.

„Voi povesti doar despre două aspecte ale vieții spitalului – despre Starciuc - chirurgul și cum părinții caută să le „mulțumească” medicilor pentru salvarea vieții copiilor lor. Într-o zi, un micuț a fost adus la noi în stare gravă după un accident de circulație. Dl Starciuc până la momentul respectiv efectuase două intervenții chirurgicale planificate.  A privit copilul și a mai stat în picioare încă trei ore lângă masa din sala de operații: i-a cusut rinichiul băiatului. Acesta a supraviețuit. Iar atunci când oamenii vin la noi să mulțumească pentru copiii salvați, la spitalul Ignatenco nu se ia mită. Posibil, este singurul spital în care mita este exclusă. Oamenii văd aceasta și mai cred în existența unor medici adevărați”, a spus Telnova.

Activistele organizației obștești „Femeile și viitorul” au anunțat că îi vor expedia o scrisoare președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și prim-ministrului Iurie Leancă, prin care vor cere să lămurească situația cu demiterea medicului emerit, a chirurgului-urolog pentru copii, Nicolai Starciuc.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 14.07.2014 07:18:14 Nazar
    Nu cred ca mediul este atit de bun si calitativ

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.