Reportaje

AVOCAȚII VIOLETA GAȘIȚOI ȘI ROMAN ZADOINOV SUSȚIN CĂ PROCURATURA A INIȚIAT UN DOSAR PENAL ÎN BAZA UNOR ACTE FALSE

11 iulie, 2014
AVOCAȚII VIOLETA GAȘIȚOI ȘI ROMAN ZADOINOV SUSȚIN CĂ PROCURATURA A INIȚIAT UN DOSAR PENAL ÎN BAZA UNOR ACTE FALSE

„Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie 2013 un dosar penal în baza unor acte false, în care trei persoane sunt suspectate că ar fi delapidat fonduri europene”, consideră avocații pentru drepturile omului, Violeta Gașițoi și Roman Zadoinov.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, Violeta Gașițoi, avocatul uneia dintre cele trei persoane reținute pe data de 23 septembrie de către procurori, afirmă că procuratura a acționat arbitrar și a prezentat date false privind acest caz.

„Clienta noastră a fost reținută în seara zilei de 23 septembrie la domiciliu. Nici într-un caz nu a fost vorba despre „reținerea în flagrant în momentul în care împărțeau 16 mii de euro” așa cum afirmă procuratura. Clienta nu a avut nicio tangență cu gestionarea resurselor financiare la care se refereau procurorii”, a relatat avocatul.

Potrivit Violetei Gașițoi, clienta lor a declarat că semnăturile ei de pe actele prezentate de procurori sunt false și a solicitat efectuarea expertizei grafologice.

„Procurorii au refuzat acest lucru, pe motiv că nu dispun de documentele originale. Reiese că dosarul a fost pornit în baza unor xerocopii, ceea ce este inadmisibil. Legislația națională interzice ca un dosar penal să fie pornit în baza unor copii. Mai mult, toate acțiunile procurorilor sunt bazate pe minciuni și falsuri și au reprezentat de fapt un show bine organizat”, a spus avocatul, precizând că, în realitate, clienta lor trebuia să fie victimă în acest dosar și nu învinuită.
   
Ea a menționat că femeia s-a aflat o lună de zile în penitenciarul Nr. 13, timp în care a fost supusă violenței psihice și forțată să recunoască ceea ce de fapt nu a comis.

„La interogatoriu, care de altfel avea loc în lipsa avocatului, ceea ce este interzis, pe masă se afla un baston de cauciuc, cu ajutorul căruia procurorii intenționau să forțeze psihic clienta pentru a depune mărturii care le convin lor. Pe data de 23 octombrie, ea a fost eliberată din sala de judecată, însă până în prezent ea are statutul de învinuită în acest dosar. Am solicitat procurorilor date despre dosar, iar răspunsul pe care l-am primit a fost că în continuare au loc acțiuni de urmărire penală”, a spus Violeta Gașițoi, precizând că procurorii au refuzat scoaterea de sub urmărire penală a clientei lor.

Avocatul Roman Zadoinov a menționat că prezența dublelor standarde în legislația națională și necorespunderea acesteia cu standardele internaționale face ca după gratii să ajungă persoanele care nu au comis nicio infracțiune, iar la libertate să se afle cei care încalcă legea.

„Pe faptul reținerii ilegale și arbitrare a clientei noastre și a condițiilor inumane și degradante am depus o cerere la CEDO, care deja a fost comunicată guvernului. Deocamdată, nu am stabilit o sumă a despăgubirilor, dar cred că aceasta va fi în jur de 20 mii de euro. Atât timp cât procurorii nu vor respecta legea, statul va fi obligat din contul impozitelor achitate de cetățeni să achite aceste despăgubiri”, a spus avocatul Roman Zadoinov.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în luna septembrie Procuratura Generală a emis un comunicat în care se spunea că „a documentat o schemă ilegală de sustragere a granturilor acordate prin programele Consiliului Europei și a declanşat o cauză penală pentru escrocherie, abuz de serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani”.

Procurorii au afirmat că au reţinut trei reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, chiar în momentul în care împărţeau o tranşă de 16 mii de euro, obţinuţi prin fraudă. „Unul dintre reţinuţi este organizatorul schemei criminale şi potrivit materialelor cauzei penale, din banii obţinuţi anterior prin metode ilegale acesta şi-ar fi achiziţionat un apartament în centrul capitalei”, se menționa în comunicatul procuraturii.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 11.07.2014 02:49:05 Valentin
    Aici e grav de tot. Cum se poate de incalcat legea si pornesti dosar penal nefondat pe persoana nevinovata care nu are atributie cu toate acestea. Undei Procuroul și Procuratura sa dea explicatii. Recent a mai citit un articol in cazul de la Durlesti o persoana a stat 1,5 ani inchis ca banuit, alta persoana 30 zile. Iar acum procuratura nici nu te asculta, esti vinovat s-au mai ales nevinovat?! Ce -i asta principii si valori...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.