Reportaje

AGRICULTORII SE VOR CONFRUNTA CU O SITUAŢIE CATASTROFALĂ DACĂ STATUL NU VA MAJORA FONDUL DE SUBVENŢIONARE A AGRICULTURII

15 iulie, 2014
AGRICULTORII SE VOR CONFRUNTA CU O SITUAŢIE CATASTROFALĂ DACĂ STATUL NU VA MAJORA FONDUL DE SUBVENŢIONARE A AGRICULTURII Agricultori cer guvernului și parlamentului să adopte în regim de urgență modificări la Legea produselor petroliere și să suplinească Fondul de subvenționare pentru acest an cu 200 mil. de lei.

 

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la „INFOTAG”, că la mitingul de protest din 28 mai 2014 agricultorii au înaintat un șir de revendicări autorităților, care odată soluționate vor ameliora situația din domeniul agriculturii.

 

„Am acordat autorităților o lună de zile pentru rezolvarea revendicărilor, timp în care însă s-a reușit doar modificarea Strategiei de Dezvoltare Rurală a RM 2020 prin introducerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale ca prioritate națională. În rest, nu am progresat la nici un capitol, iar situația rămâne tot mai incertă. În ultimele zile am avut întrevederi cu deputații Partidului Democrat și cei ai Partidului Liberal Democrat care au recunoscut necesitatea îmbunătățirii lucrurilor în agricultură, însă văd că lucrurile nu progresează”, a spus Slusari.

 

Având în vedere că până la finalizarea sesiunii de primăvară-vară a parlamentului au mai rămas trei zile, Alexandru Slusari a solicitat ca deputații să adopte în regim de urgență modificări la legea privind piața produselor petroliere, fapt care le va permite agricultorilor să importe motorină în scopuri agricole și să economisească în acest mod circa 30% din costul motorinei.

 

„Acest proiect de lege a fost pregătit acum doi ani și se prăfuiește pe rafturile Cancelariei de Stat. Nu înțelegem care sunt motivele pentru care nu se dorește adoptarea lui, dar din câte se pare nu există voință politică în acest sens. Ni se sugerează să așteptăm până la toamnă, dar la toamnă situația va fi foarte incertă”, consideră Slusari.

 

În ceea ce privește suplinirea Fondului de subvenționare de la 500 mil. de lei la 700 mil. de lei, președintele UniAgroProtect a menționat că majorarea acestuia doar cu 64 mil. de lei, așa cum și-au propus autoritățile, nu va soluționa problema.

 

„Deja până la acest moment agricultorii au solicitat subvenții în mărime de 530 mil. de lei, iar până la finele procesului de acordare a subvențiilor au mai rămas trei luni. Având în vedere că există riscul unui embargo la importul de fructe din partea Rusiei, pe mulți agricultori îi așteaptă o catastrofă. De aceea, noi propunem majorarea subvențiilor cu 200 mil. de lei. Am identificat și resursele necesare în acest sens – cele peste 6 mil. de euro care vor veni în țară în calitate de suport pentru agricultori prin intermediul programului ENPARD”, a spus Slusari, care a menționat că cerințele agricultorilor nu sunt populiste, dar se bazează pe dorința lor de a salva agricultura de la un eventual dezastru.

 

Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, a solicitat ca autoritățile să promoveze politicile de integrare europeană prin fapte, nu prin vorbe.

 

„Promisiunile autorităților legate de procesul de integrare europeană vor eșua dacă vor aborda toate problemele în așa mod cum le abordează pe cele din agricultură”, a spus Mârzenco.

 

Directorul executiv al Asociației „Moldova-Fruct”, Iurie Fala, a menționat că fără susținerea statului agricultorii nu au șanse de a se racorda rapid standardelor europene.

 

„Ritmul de creștere a cheltuielilor din agricultură este cu mult mai mare decât al prețurilor la comercializarea produselor agricole. Respectiv, fără susținerea statului nu avem șanse prea mari de reușită”, a spus Fala.

 

Reprezentantul UniAgroProtect, Vitalie Fărâmă, a menționat că în lipsa susținerii statului „agricultorii, pur și simplu vor pierde motivarea de a mai face agricultură în viitor”.

 

„În RM agricultura este cea mai importantă sursă de venit a bugetului de stat. Nu vom avea resurse de petrol peste noapte. De aceea, fără susținerea agriculturii viitorul nostru european va fi compromis”, a spus Fărâmă.

 

Agricultorii au menționat că dacă autoritățile nu vor reacționa din nou la revendicările lor, atunci reacția din partea lor va fi una foarte dură.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 16.07.2014 04:05:30 Larisa
    Ce spuna dl Slusari este logic, guvernu trebue sa face datiria fata de agrarienii!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.