Reportaje

FOSTA SOŢIE A UNUI REŢINUT ÎN CAZUL ÎNCASATORILOR A FOST RĂNITĂ DE MILIŢIA RMN LA VILA SA

23 iulie, 2014
FOSTA SOŢIE A UNUI REŢINUT ÎN CAZUL ÎNCASATORILOR A FOST RĂNITĂ DE MILIŢIA RMN LA VILA SA Fosta soţie a unuia din reţinuţii în cazul încasatorilor – Svetlana Işenco, a fost rănită de colaboratorii operativi ai unităţii speciale a MAI al Transnistriei la vila sa din Dnestrovsk. Victima a relatat despre incident miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Işenco a spus că nu mai locuieşte cu soţul său de mai bine de patru ani şi cunoaşte despre acesta doar faptul că munceşte la o companie de construcţii din Chişinău.

 

„În 2010, în ajun de divorţ, am cumpărat o vilă în Transnistria. Ambii aveam cheie de la vilă. În acea zi – 4 iunie – ambii eram acolo. Dimineaţa, cu o periuţă de dinţi în mână am deschis uşa de la intrare şi am fost rănită de câteva ori în picioare. Am fost practic „executată” de un bărbat cu cagulă pe faţă şi într-o uniformă necunoscută – fără semne distinctive. Am căzut sângerând”, a spus victima.

 

Potrivit spuselor avocatului său, Dorian Pâcălău, câţiva colaboratori au început să-i acorde femeii ajutor medical, iar restul (în curte erau peste 20 de bărbaţi înarmaţi) au reţinut fostul soţ.

 

„Dnestrovsk se află departe de Tiraspol. Ambulanţa a venit greu, pierdusem mult sânge. Sunt puţine lucruri pe care mi le amintesc”, a spus Işenco.

 

Avocatul a comunicat că femeia iniţial a fost spitalizată în secţia de reanimare a spitalului din apropiere, apoi a fost transferată într-un salon unde a stat trei zile cu pază înarmată, permiţându-i-se să se externeze doar cu condiţia că nu va părăsi ţara. Potrivit spuselor sale, venind la Chişinău Işenco a fost supusă altor câteva intervenţii chirurgicale.

 

Juristul a dat citire extrasului medical semnat de medicii Spitalului de Urgenţă din capitală, unde este indicat că pacienta Işenco are „răni ale ambelor picioare, cauzate de armă de foc”.

 

Avocatul este indignat de faptul că angajaţii MAI al Moldovei, doar au interogat-o despre incident, dar nu au întreprins măsuri pentru protecţia femeii.

 

„Eu, ca jurist, constat în cazul dat dovada faptului că nici un om nu se poate simţi în siguranţă pe teritoriul Transnistriei. Clienta mea a fost practic împuşcată de aproape, iar autorităţile Moldovei nu au considerat de cuviinţă să investigheze acest caz. Consider că a fost încălcat dreptul legal al doamnei Işenco la securitate şi sănătate. Când era păzită de miliţie în Tiraspol nu i s-a permis să-şi telefoneze copilul, rămas la Chişinău”, a spus Pâcălău.

 

El a spus că se va adresa imediat Procuraturii Generale a Moldovei cu solicitarea de a stabili cât de legale au fost acţiunile poliţiştilor ce au interogat victima după ce a fost rănită şi nu au întreprins nimic pentru protecţia sa.

 

„Intenţionăm să ne adresăm organizaţiilor neguvernamentale deoarece au fost prejudiciate drepturile doamnei Işenco la securitate, libertatea de circulaţie şi comunicare, care sunt drepturi fundamentale ale cetăţeanului, stipulate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a spus avocatul.

 

„INFOTAG”: Pe 30 mai, în sectorul Râşcani al capitalei, în parcarea unui centru comercial au fost trase focuri de armă în automobilul de încasat al unei bănci, care transporta venitul pe acea zi. În urma atacului a decedat şoferul de 45 de ani, fost angajat al MAI şi participant al conflictului armat de pe Nistru. Doi colegi ai săi au fost grav răniţi. Peste trei săptămâni de la atac au fost arestaţi patru participanţi ai atacului – toţi sunt locuitori ai Chişinăului, cu antecedente penale.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 23.07.2014 03:11:34 cristi
    Dap multa minte tre sa ai ca sa te jelui in Moldova pentru ca ai fost ranita in regiunea controlata de separatisti, unde Moldova nu are nici o putere efectiva. De ce nu se duce la Tirapol, da mai bine la Moscova sa sa jeluie? Oare nu se vede ca aici in transnistria sunt teroristi la fel cu cei din regiunea donetk din Ucraina? Daca ei au doborit un avion civil cu 300 de oameni nevinovati si nu lii nimic, apoi de o femeie ranita lii inca mai in cot. De altfel, se pare ca cei care au jefuit aveau legaturi cu teroristii pro-rusi din Ucraina.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.