Reportaje

BRONZUL OBȚINUT DE ECHIPA MASCULINĂ A RM LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE ȘAH UNDER 18 - REZULTATUL UNEI MUNCI ÎNDELUNGATE

23 iulie, 2014
BRONZUL OBȚINUT DE ECHIPA MASCULINĂ A RM LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE ȘAH UNDER 18 -  REZULTATUL UNEI MUNCI ÎNDELUNGATE

Performanța înregistrată de echipa masculină a Republicii Moldova la Campionatul European de Șah Under 18, de unde s-a întors cu medalia de bronz, este rezultatul muncii din ultimii 15-20 de ani, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la ”INFOTAG”, secretarul general al Federației de Șah, Valeriu Coadă.

 

”Acest rezultat obținut la Campionatul European, care a avut loc recent la Iași, se datorează muncii desfășurate de Federația de Șah din Republica Moldova pe parcursul ultimilor 15-20 de ani. Este clar că o echipă nu poate fi pregătită în timp de o săptămână două, ca să obțină un rezultat atât de bun. În plus, activitatea Federației de Șah s-a intensificat în ultimii patru ani”, a apreciat Valeriu Coadă.

 

Pe de altă parte, el a afirmat că echipa ar fi putut înregistra și alte reușite, dar, de foarte multe ori, nu a avut posibilitatea să ia parte la competiții. Pe când organizarea campionatului din acest an în România, la Iași, a presupus cheltuieli mai mici cu participarea.

 

”Rezultatul se datorează, în primul rând, jocului foarte bun al băieților. Suntem norocoși că avem o generație foarte bună a juniorilor. De asemenea, este rezultatul muncii unui colectiv foarte puternic de antrenori”, a adăugat Valeriu Coadă.

 

Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât, potrivit unor estimări preliminare, echipa din Republica Moldova se situa pe locul al optulea în rating. Totuși, în cele din urmă, a reușit performața de a ocupa locul al treilea, după Turcia și Polonia.

 

Jucătorii s-au declarat mulțumiți de joc, însă Liviu Cerbulenco a precizat că a învățat o lecție în urma acestui campionat, și anume să nu se relaxeze prematur în timpul partidelor, până nu este sigur de victorie. El a afirmat că responsabilitatea jucătorului este mai mare când evoluează în echipă, decât la competițiile individuale, deoarece de punctajul obținut de fiecare membru depinde rezultatul întregii echipe.

 

Directorul Clubului Republican de Şah şi Dame, Iurie Opincă, s-a declarat mândru de rezultatul obținut de echipa masculină sub 18 ani și și-a exprimat speranța că evoluția tinerilor jucători îi va încuraja și pe seniori, în contextul în care lotul olimpic național va pleca în curând la olimpiada mondială de șah, care va avea loc în Norvegia în perioada 1-15 august.

 

Republica Moldova a fost reprezentată la competiția de la Iași de elevul Școlii sportive din Bălți, Liviu Cerbulenco, și discipolii Școlii sportive specializate nr.7 de șah din Capitală, Valeriu Iovcov, Oleg Gorbanovschii și Nichita Morozov, sub îndrumarea antrenorului Veaceslav Slovineanu.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.07.2014 03:38:35 Ilie
    Avem potential...
  2. 24.07.2014 04:31:12 Neli
    Dodon face multe cheste bune pentru sahtasti!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.