Reportaje

VICTOR PARLICOV CONSIDERĂ CĂ DECIZIA PRIVIND DEMITEREA SA FOST LUATĂ CU ÎNCĂLCAREA PROCEDURII LEGALE

24 iulie, 2014
VICTOR PARLICOV CONSIDERĂ CĂ DECIZIA PRIVIND DEMITEREA SA FOST LUATĂ CU ÎNCĂLCAREA PROCEDURII LEGALE

„Decizia parlamentului privind demiterea mea din funcție este o decizie politică, luată cu încălcarea procedurilor legale”, consideră fostul director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

 

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, Parlicov a spus cu ironie că „a devenit deja o tradiție ca să fie demis în fiecare vară la ultima ședință a parlamentului”, precizând că „tradiția trebuie dusă până la capăt”.

 

„Prin urmare, aștept să fiu restabilit în funcție în luna septembrie, așa cum s-a întâmplat și în septembrie 2013. Dacă decizia parlamentului va fi atacată la Curtea Constituțională, atunci sunt absolut convins că voi fi repus în funcție”, a spus Parlicov, amintind că în vara anului trecut a mai fost demis odată, după care a fost restabilit în funcție în urma deciziei Curții Constituționale.

 

În opinia lui, principalul motiv pentru care a fost demis este că Partidul Liberal Reformator, căruia îi revin funcțiile deținute anterior de Partidul Liberal, a dorit ca un reprezentat al lor să fie numit în fruntea instituției.

 

„Mai mult, pentru a realiza acest obiectiv, în primăvara curentă, parlamentul în regim de urgență a modificat Regulamentul de funcționare al ANRE, astfel încât în cazul în care directorul general nu-și poate exercita atribuțiile pe motiv de boală, concedii, deplasări, acestea să fie exercitate de unul dintre directori, desemnați de Consiliul ANRE. Dar acest regulament nu definește situația când directorul general pur și simplu nu există, așa cum este în prezent”, a spus Parlicov.

 

În opinia lui, parlamentul a dorit să scape de el, însă nu s-a grăbit cu numirea unui nou director general pentru că așteaptă să vadă cum vor evolua mai departe evenimentele și dacă decizia va fi atacată la Curtea Constituțională. Potrivit lui Parlicov, în urma modificării Regulamentului ANRE, atribuțiile directorului general au fost limitate, iar cele ale Consiliului ANRE – lărgite.

 

„Dacă această practică este atât de bună, așa cum afirmă deputații, atunci de ce nu este aplicată și în cazul altor instituții de stat. Explicația este una foarte simplă – pentru că acolo se află persoane comode puterii”, a spus Parlicov.

 

El afirmă că de mai bine de cinci luni de zile activitatea ANRE este paralizată, în lipsa unui director general, care trebuie să organizeze ședințe, să semneze ordine, să angajeze personal.

 

„Poate că anume acest lucru se dorește – ca instituția să fie una nefuncțională, iar în final activitatea acesteia să fie blocată definitiv”, a spus Parlicov.

 

Fostul director ANRE, juristul Nicolae Răileanu a menționat că în luna martie curent instanța de judecată l-a suspendat din funcție pe Victor Parlicov timp de un an de zile pe motiv că „nu a respectat secretul de stat”, precizând că pe data de 6 martie 2015 acesta trebuie să revină în funcție.

 

„Nu mai are nimeni dubii că această decizie privind demisia repetată este una politică. De fapt, cazul lui Parlicov amintește de cazul „Bradul lui Chirtoacă”, a menționat Răileanu, precizând că în acest caz „bradul este Victor Parlicov, iar PCRM este Coaliția de guvernare”.

 

„INFOTAG” precizează: Parlamentul l-a demis luni pe Victor Parlicov din funcția de director al ANRE, după ce Judecătoria Buiucani a decis că acesta nu a respectat secretul de stat în cadrul Agenției. Potrivit deciziei, Parlicov nu poate ocupa funcţii publice timp de un an.

 

Acum un an parlamentul l-a demis pentru prima dată pe Victor Parlicov din funcția de șef al ANRE, iar PL, formațiune care l-a înaintat în acest post, a atacat hotărârea la Curtea Constituțională care a decis că deputații l-au demis ilegal pe Parlicov.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 24.07.2014 04:30:21 Roi
    Parlicov este specialist bun.
  2. 27.07.2014 11:01:05 Parlicov
    El mai mul nu sa fie sef la NARA...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.