Reportaje

UN DEPUTAT COMUNIST SOLICITĂ CONVOCAREA UNEI ŞEDINŢE A PARLAMENTULUI PENTRU DENUNŢAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE

25 iulie, 2014
UN DEPUTAT COMUNIST SOLICITĂ CONVOCAREA UNEI ŞEDINŢE A PARLAMENTULUI PENTRU DENUNŢAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE

Deputatul din Partidul Comuniştilor, Grigore Petrenco, solicită convocarea unei şedinţe extraordinare a parlamentului pentru denunţarea Acordului de Asociere (AA) Republica Moldova-Uniunea Europeană (UE). Anunţul a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

El a spus că a înregistrat vineri la secretariatul parlamentului proiectul de lege Nr. 318, în care îndeamnă toţi deputaţii parlamentului, care nu au participat la ratificarea Acordului de Asociere, să-şi exprime poziţia civică.

 

„Iniţiativa legislativă deocamdată este semnată doar de mine – Grigore Petrenco. Dar sunt membru de partid, tendinţele din fracţiunea PCRM îmi sunt cunoscute, ştiu şi despre faptul că există oponenţi ai AA în rândurile deputaţilor din alte fracţiuni. Iniţiativa mea este deschisă pentru semnare tuturor doritorilor”, a spus Petrenco.

 

El a amintit că oficial sesiunea de primăvară-vară nu s-a încheiat, parlamentul lucrează până pe 31 iulie şi speakerul va reuşi să convoace şedinţa extraordinară.

 

Deputatul a explicat că motiv pentru denunţarea AA consideră consecinţele deja apărute pentru agricultori, care, o dată cu introducerea embargoului la fructe şi legume de către Rusia, nu-şi pot realiza tonele de produse.

 

„Deja au început proteste spontane ale ţăranilor – ieri au avut loc la Otaci. Şi este abia începutul. Oamenii întreabă actuala coaliţie, ce să facă? Cu merele, prunele, piersicile, roşiile – acele daruri ale pământului moldovenesc, când piaţa estică tradiţională se închide…”, a spus Petrenco.

 

Comunistul a amintit că de repetate ori a pus întrebări la şedinţele plenare şi în comisia pentru politică externă, nedumerindu-se de ce guvernarea se grăbeşte cu chestiuni pur procedurale – parafarea, semnarea şi ratificarea AA.

 

„Nu mi-a răspuns nici ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, nici negociatorul din Ministerul Economiei, Octavian Calmîc. Dar ne-au avertizat de repetate ori reprezentanţii Rusiei – la cele mai diferite nivele. Ni s-a spus că nu trebuie să ne grăbim cu Acordul de Asociere: haideţi să ne înţelegem, să ne consultăm. Puteam să ne întâlnim în format trilateral – RM-FR-UE. Guvernarea nu a dorit să asculte, poftim primele rezultate. Şi sunt pe departe ultimele”, a avertizat Petrenco, atenţionând că Ucraina nu se grăbeşte cu ratificarea AA cu UE.

 

„Ei calculează variantele, ei nu au uitat de ţăranii lor”, consideră deputatul.

 

Petrenco a numit „un act ruşinos” faptul că pe fundalul embargoului pentru producătorii agricoli unii demnitari şi funcţionari de stat au fost decoraţi cu înalte distincţii „pentru contribuţia la procesul de integrare europeană”.

 

„Cred, poate, ca fost judecător, actualul preşedinte al RM, Nicolae Timofti, îi oferă astfel o şansă lui Vladimir Plahotniuc la „eliberare pe cauţiune”. El (Plahotniuc – „I”) este un criminal şi va sta la închisoare, dar ca deţinător la distincţiei, va fi graţiat”, a spus el.

 

„INFOTAG” precizează: Pentru Acordul de Asociere Moldova-Uniunea Europeană pe 2 iulie au votat 59 deputaţi din Coaliţia de guvernare şi Partidul Liberal. Împotrivă au votat patru – Grigore Petrenco, Igor Dodon, Ion Ceban, Zinaida Greceanîi. Fracţiunea comuniştilor a absentat de la şedinţă.

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 25.07.2014 05:26:50 Terente Oxana
    Din nou coloana cincea isi face vocea auzita prin persoana lui Petrenco. Scopul lor meschin este ruperea relatilor moldo-europene. Dar nu le va reusi, populatia a inteles ca nu trebuie avut incredere in tradatorii lui Tkaciuk.
  2. 25.07.2014 07:14:58 Sting
    Petrenco a mentionat doar partea trista a subiectului ce tine de imbargourile FR care vin tot de la sugestia opozitiei parlamentare p/u a trezi nemultumirea cetatenilor ,pe chind acordul de asociere a adus noi investitii si o piata de desfacere mult am iavantajoasa p/u cetatenii RM ,fapt care asigura o incredere mult ami mare in calea pe care a ales-o coalitia de guvernare
  3. 25.07.2014 07:36:52 Trinca
    Petrenco o mai ramas sa hamaie in timp ce toti colegii fostii sau poate inca si actualii se odihnesc cu burta la soare .Si cine oare o sa-i semneze sugativa
  4. 25.07.2014 08:30:31 Fanel
    Acest Petrenco dupa alegerile din noiembrie nici nu va mai fi deputat si acum cit inca cineva ii mai atrage putina atentie se mai da si el cu parerea. Realitatea insa ramine a fi alta, orientarea politica a statului a fost aleasa de catre cetatenii RM acum 4 ani cind au votat pentru partidele pro-europene si cu siguranta in noiembrie alegerea lor se va reconfirma.
  5. 25.07.2014 08:32:58 Ghenadie
    Petrenco este un separatist si un taliban salbatic pe care deja nici colegii sai de partid nu-l mai respecta. Cred ca el este printre ultimii cetateni care ar trebui sa se dea cu parerea.
  6. 25.07.2014 09:28:08 toreador
    Grinea , ai ramas in urma trenului , deja e vacanta , ceva ai incurcat
  7. 26.07.2014 10:30:32 Sandu
    Petrenco este unul din cei mai slabi politicieni pe care ia avut RM vreodata si la capitolul acesta a dat dovada de cele mai rele idei, cele mai nebune propuneri care nu au nimic de fapt cu societatea, ci numai cu propriul interes. In plus, anume acest individ a distrut PCRM-ul impreuna cu Tkaciuc si cred eu acesta este unul din cele mai bune rezultate pe care le-a avut vreodata!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.