Reportaje

ANPCI CONFISCĂ PRIN JUDECATĂ 5 MIL. DE LEI, ADUNATE ILEGAL DE ASOCIAŢIA ASDAC

05 august, 2014
ANPCI CONFISCĂ PRIN JUDECATĂ 5 MIL. DE LEI, ADUNATE ILEGAL DE ASOCIAŢIA ASDAC Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI), prin instanţa de judecată confiscă 5 mil. de lei, colectate ilegal de Asociaţia AsDAC, şi informează deţinătorii de drepturi de autor din Moldova despre posibilitatea de a-şi recepţiona remuneraţia.

 

Preşedintele ANPCI, Iurie Gheorghiţă, a spus marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „asociaţia în condiții de blocare totală, continuă lupta pentru implementarea Legii privind Dreptul de Autor și Drepturile Conexe”.

 

Potrivit spuselor sale, „toate eforturile și invitațiile amicale ale ANPCI nu au fost auzite de conducerea AsDAC”.

 

„ANPCI a fost obligată să se adreseze organelor procuraturii, care examinând probele acumulate au intentat un proces penal împotriva conducerii AsDAC. La moment continuă ancheta în cadrul acestui dosar penal, iar în instanţele de judecată se află la examinare zeci de dosare”, a spus Gheorghiţă.

 

El a menţionat că prin deciziile instanțelor de judecată au fost sechestrate 2.2 mil. lei, iar recent încă 5 mln. lei – remunerația autorilor și interpreților din Republica Moldova și de peste hotare, ilegal colectate de AsDAC în perioada 01.01.2013-31.12.2013.

 

Gheorghiţă a îndemnat reprezentanţii AsDAC „să rezolve paşnic problema”, promiţând în caz contrar că „litigiul va continua până când interpreţilor şi autorilor de piese nu le vor fi returnaţi banii ce li se cuvin”.

 

De asemenea, el a îndemnat titularii de autori la consolidarea eforturilor comune la construirea unui sistem viabil și transparent în Republica Moldova în baza Legii „Privind Dreptul de Autor și Drepturile Conexe”.

 

Vicepreşedintele asociaţiei, Ricky Ardezianu, a spus că „pe parcursul a doi ani ANPCI a încercat pe cale paşnică să rezolve problema achitării legale a onorariului interpreţilor şi autorilor de piese, dar asociaţia AsDAC a ignorat aceste încercări”.

 

Interpreţii moldoveni, prezenţi la conferinţa de presă, au spus că „toţi cei 200 de membri ai asociaţiei sunt gata să solicite prin instanţa de judecată compensaţie morală şi materială de la AsDAC”.

 

Ei au menţionat că „nici într-o altă ţară artiştii nu trăiesc din contul faptului că sunt invitaţi să cânte la nunţi. Au onorarii mari de la concerte, iar în Moldova totul este anapoda şi interpreţii mai că supravieţuiesc, cântă în restaurante şi la nunţi”.

 

Următoarele două şedinţe de judecată între ANPCI şi AsDAC vor avea loc pe 7 şi 18 august, la Judecătoria sect. Botanica.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 07.08.2014 06:34:24 Angela
    Acuzatorul - ANPCI, care este organizație fondată de Iurie Gheorghiță, soția acestuia și o interpretă. Însă, conform Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe, organizații de gestiune pot fi fondate doar de către titularii de drepturi (autori, interpreți, producători de fonograme). Cităm din actul AGEPI nr.5 din 05.07.2013 de control al activității desfășurate de ANPCI în anul 2012 (a se vedea accesînd link-ul http://www.agepi.gov.md/md/collective-management/ogc.php), cităm: (de la pagi.11)”F. ANPCI nu dispune la moment de un soft privind acumularea și distribuirea remunerației de autor”; ”G… pe parcursul anului 2012 contul mijloacelor bănești a înregistrat suma de 131 701,85 lei, care pe parcursul anului 2012 nu au fost distribuiți din motive absolut neclare, dar a fost utilizată în alte destinații, soldul mijloacelor bănești constituind la 31.12.2012 doar 5 531 lei” și ”Din cele menționate putem concluziona că nu sunt îndeplinite atribuția de bază și sarcinile asociației stipulate de Statut, anume de a colecta și distribui remunerația de autor”. Conform cerinței expuse la pagina 14 al actului de control menționat, ANPCI trebuia, până la 1 septembrie 2013, să informeze AGEPI despre măsurile întreprinse pentru înlăturarea încălcărilor depistate. Însă, până în prezent AGEPI nu a reușit să efectueze controlul de rutină al activității acestei organizații, control (inclusiv cu referire la anul 2013) care fusese preconizat să fie efectuat încă în luna februarie 2014 (acu cinci luni).

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.