Reportaje

PRODUCĂTORII DE CONSERVE CER AJUTOR STATULUI PENTRU SALVAREA RAMURII

05 august, 2014
PRODUCĂTORII DE CONSERVE CER AJUTOR STATULUI PENTRU SALVAREA RAMURII Cele mai mari întreprinderi de conserve au propus Guvernului, pentru aprobare, măsuri de stabilizare a situației din sector în contextul în care Rusia a suspendat importurile de fructe, legume și conserve moldovenești.

 

Marți, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, președintele Asociației Producătorilor de Conserve „Speranța-Con”, Ivan Sandic, și directorii celor mai mari fabrici de conserve au prezentat situația reală din domeniu.

 

„Din cauza embargoului Rusiei, procesatorii au fost lipsiți de o piață de desfacere a produselor cu o capacitate de 200 mil. lei anual”, a spus Sandic, informând că până la 1 august membrii Asociației „Speranța-Con” au fabricat conserve în valoare de 287 mil. lei, ceea ce reprezintă circa 28 mii t de produse.

 

În cadrul conferinței de presă s-a menționat că majoritatea conservelor destinate pieței ruse se află în depozite. „În sezonul curent s-au exportat cel mult 5% din 35 mil. cutii de mazăre verde în valoare de 195 mil. lei”, a precizat Sandic.

 

În situația creată, critică pentru industria conservelor, directorii de fabrici propun colectiv ca la nivel de stat, prin toate metodele posibile, să fie consolidate relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Republica Belarus și cu Kazahstan, inclusiv autoritățile de control și serviciile sanitare.

 

„Cu scopul susținerii industriei de conserve, întreprinderilor de prelucrare să le fie acordate credite din resursele Băncii Naționale cu o dobândă preferențială și un termen de rambursare de cinci ani”, a propus Sandic, menționând că o astfel de creditare nu va fi „un caz fatal”, având în vedere resursele enorme ale băncii.

 

Producătorii de conserve mai propun ca embargoul aplicat la livrările de produse pomi-legumicole moldovenești să fie considerat „forță majoră”, iar Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova să elibereze certificatul respectiv.

 

Întrebat de reporterul agenției „INFOTAG” cât de mare este probabilitatea ca situația producătorilor de conserve să fie calificată drept „forță majoră”, după ce vinificatorilor li s-a refuzat aceasta în anii 2006 și 2013, directorii fabricilor de conserve și-au spus unanim unii celorlalți că nu există „nicio probabilitate”.

 

Întrebat despre posibilitățile de livrare a produselor pomi-legumicole în Uniunea Europeană, directorul fabricii de conserve din Criuleni, Ilia Vaindrug, a răspuns că este imposibil să faci comerț în Europa.

 

„Noi am încercat să exportăm mazăre verde în Germania, dar din cauza prețului mare, conservele noastre sunt necompetitive. În Germania, pe raftul comercial, o cutie de conserve costă 30 de eurocenți, iar noi avem acest preț chiar la fabrică. Motivul îl constituie subvențiile, fermierul german primește 500 de euro la un hectar de teren agricol, apoi alte 30% din subvenții i se oferă întreprinderii de procesare”, a relatat managerul.

 

Vaindrug a menționat faptul că „mereu s-au dus războaie pentru piețele de desfacere, iar moldovenii le-au dăruit piața altora”. „Noi am fost alungați de pe piața Rusiei, iar pe piața din Uniunea Europeană nu am fost lăsați să intrăm. Moldova și Ucraina au fost eliminate de pe piața rusă, iar acum cei de acolo fac ei înșiși comerț de succes”, a constatat managerul întreprinderii cu peste 300 de angajați care au fost trimiși în concedii forțate.

 

În viziunea lui Ilia Vaindrug, Moldova „a dăruit piața ei Rusiei și altor producători de produse pomi-legumicole. „R.Moldova trebuie să fie mai deșteaptă, mai hâtră și mai diplomatică. Banii noștri sunt în Uniunea Vamală”, a spus managerul.

 

Directorii fabricilor de conserve consideră că statul este cel care poate redresa situația și care trebuie să-i subvenționeze pe producătorii de materii prime – legume și fructe, dar și pe procesatorii acestora, pentru a prelua recoltele crescute de la agricultori, pentru procesare.

 

„Doar cei care au predat materii prime la procesare și care au fabricat produse din acestea trebuie să beneficieze de sprijin de la stat sub formă de subvenții și compensații”, a declarat Ivan Sandic, accentuând importanța primirii ajutorului pentru agricultori și procesatori.

 

„INFOTAG” precizează: Imediat după conferința de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, i-a invitat pe toți participanții la o întâlnire la care, potrivit unor informații neoficiale, a participat și Prim-ministrul Iurie Leancă.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 08.08.2014 06:50:13 Nicolae
    Imi place cum vede situatia dl Vainrub...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.