Reportaje

MOLDOVA ESTE ATRASĂ ÎN JOCURILE POLITICE ALE OCCIDENTULUI CU RUSIA – EXPERT

07 august, 2014
MOLDOVA ESTE ATRASĂ ÎN JOCURILE POLITICE ALE OCCIDENTULUI CU RUSIA – EXPERT Moldova intenţionat este atrasă în jocurile politice ale Occidentului cu Rusia, câştigători în care vor fi businessmenii şi oligarhii, nu societatea, consideră expertul în conflictologie, Viorel Ciubotaru.

 

Joi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, el a spus că „la moment evenimentele din Moldova amintesc perioada prebelică”.

 

„Ultimele evoluţii din lume ne dau clar de înţeles că în curând va începe un război şi situaţia tensionată între state poate afecta şi Moldova. Dacă nu avem de ce ne teme şi nu se prevăd acţiuni militare, atunci de ce Ucraina sapă şanţuri la frontiera cu regiunea transnistreană? Doar este frontieră moldovenească şi ar trebui de aflat dacă autorităţile ucrainene au coordonat aceste acţiuni cu RM. Posibilele acţiuni armate între Chişinău şi Tiraspol nu sunt în avantajul Armatei Naţionale a Moldovei, deoarece noi avem mai puţini soldaţi şi mai puţină tehnică militară. Dar, contrar temerilor societăţii civile, la indicaţia forţelor externe, guvernarea merge anume în această direcţie”. consideră Ciubotaru.

 

Potrivit spuselor sale, Rusia nu trebuie privită ca iniţiator al conflictului armat cu Occidentul, deoarece acum se confruntă cu multe alte probleme.

 

„FR se ocupă de consecinţele alipirii „paşnice” a Crimeii. Sancţiunile vestului obligă autorităţile ruseşti să identifice soluţii ale unei posibile crize economice. Este evident că tensionarea situaţiei din jurul regiunii transnistrene se datorează celor ce sunt responsabili de adoptarea deciziilor în SUA şi UE”, a spus expertul.

 

El consideră că „acutizarea situaţiei are loc pentru a distrage atenţia locuitorilor RM de la alte probleme, cu caracter economic şi social”.

 

„În curând în ţară vor avea loc alegerile parlamentare şi este evident că actuala guvernare nu va câştiga, deoarece numărul cetăţenilor care critică guvernarea este în creştere. În condiţii de conflict este mult mai simplu de a falsifica rezultatele alegerilor, iar dacă rezultatul nu va fi în favoarea guvernanţilor, nu este greu de a le recunoaşte invalide şi de a stabili o nouă dată a alegerilor. Actuala guvernare înţelege că aceasta este unica şansă de a se menţine la conducere”, a spus Ciubotaru.

 

Veteranul războiului din Afganistan, Victor Carpov, de asemenea, consideră că situaţia din Moldova este tensionată deliberat.

 

„În ţară vin instructori străini, care învaţă serviciile speciale moldoveneşti. Pentru ce se face aceasta dacă nu ne pregătim de război? Suntem participanţii unui proiect de afaceri dorit de businessmeni, nu de cetăţenii simpli”, a spus el.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 08.08.2014 06:49:31 Lord
    Ei au dreptate la 100%
  2. 08.08.2014 06:51:21 Kiril
    Ciubotaru are dreptate...
  3. 15.08.2014 10:03:40 Nic
    Daca doresc razboi cu cineva,atunci sa stea in fruntea armatei pe pozitiile de razboi ,cum a stat Stefan cel Mare,vom vedea ce"conducere" avem.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.