Reportaje

CULTIVATORII DE SFECLĂ DE ZAHĂR ȘI PRODUCĂTORII DE ZAHĂR AU ELABORAT MĂSURI DE PĂSTRARE A „POTENȚIALULUI ECONOMIC AL RAMURII”

12 august, 2014
CULTIVATORII DE SFECLĂ DE ZAHĂR ȘI PRODUCĂTORII DE ZAHĂR AU ELABORAT MĂSURI DE PĂSTRARE A „POTENȚIALULUI ECONOMIC AL RAMURII” Uniunea Producătorilor de Zahăr și Asociaţia Producătorilor de Sfeclă de Zahăr s-au adresat Guvernului Republicii Moldova, cu o serie de propuneri de păstrare a ramurii în condiţii de introducere de către Rusia a taxelor vamale la zahăr.

 

Președinte Uniunii Producătorilor de Zahăr, preşedintele Sudzucker Moldova, Alexander Koss, a declarat marți, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, că „de la 1 septembrie, Rusia retrage din regimul de comerț liber cu Republica Moldova un număr de produse, inclusiv zahărul, astfel înrăutățind dramatic perspectivele de dezvoltare durabilă a complexului sfeclei de zahăr din RM”.

 

„Contrar intrării în vigoare a legii, în septembrie, compania noastră a început sa se confrunte cu probleme în importul rus de zahăr deja de acum. 5,7 mii tone de zahăr sunt blocate de Rospotrebnadzor sub pretextul de etichetare necorespunzătoare a sacilor. Este vorba despre producţie în valoare de $4 mil. (55 mil. de lei), pe care suntem nevoiţi să o aducem înapoi”, a spus Koss.

 

Potrivit spuselor sale, „potențialul de export în 2014 putea depăși 1 mlrd. de lei, deoarece s-a planificat colectarea a circa 1,2 mil. tone de sfeclă de zahăr şi producerea a 170 mii tone de zahăr (în 2013 în Republica Moldova s-a produs 143 mii t de zahăr)”.

 

„2/3 din acest volum (65 mii tone de zahăr), ne-am propus să exportăm pe piața rusă, iar 1/3 (37,4 mii tone de zahăr) în cadrul cotei pentru UE. Această cotă este insuficientă pentru a satisface potențialul producătorilor, şi noi suntem nevoiţi să căutăm piețe pentru cele 65 mii tone de zahăr rămase”, a declarat președintele Uniunii Producătorilor de Zahăr.

 

El a menționat că o nouă problemă a devenit reducerea volumului pieței interne a Republicii Moldova (60 mii tone de zahăr față de 80-85 mii tone în anii precedenţi).

 

Membrul Consiliului UPZM, Octavian Armașu, a spus că introducerea taxelor vamale la zahărul din Moldova, îl face necompetitiv în Rusia.

 

„Prețul mediu angro la zahărul din Republica Moldova în prezent este de 10,1 lei/kg, sau $733/tonă. În Ucraina o tonă de zahăr costă $761, România - $695, în Rusia - $768, în Belarus - $796, în Kazahstan - $906. Taxa standard la zahărul moldovenesc în Rusia îi crește valoarea cu $340”, a spus el.

 

În acest context, producătorii de zahăr au propus Guvernului să negocieze cu UE pentru majorarea cotei la exportul zahărului până la nivelul care compensează pierderea pieței ruse, pentru a continua dialogul cu Federația Rusă privind liberalizarea livrărilor de zahăr din Republica Moldova, pentru a declara un moratoriu la orice modificare a condițiilor-cadru - taxe, reglementări privind importul, 8% TVA la zahăr, menținând astfel piața internă a zahărului din Republica Moldova.

 

De asemenea, reprezentanții industriei zahărului sunt împotriva admiterii importului de zahăr brut din trestie în Republica Moldova, fără a plăti taxe vamale, indiferent de modul de intrare, precum și pentru majorarea subvenționării ramurii prin creșterea cantității de compensare a fermierilor prin asigurarea plantațiilor de sfeclă de riscurile agricole, subvenții pentru tehnica agricolă, în special sisteme de irigare.

 

REZOLVÂND PROBLEMA COMERCIALIZĂRII FRUCTELOR GUVERNUL NU TREBUIE SĂ UITE DE PRODUCĂTORII DE ZAHĂR – ALEXANDRU SLUSARI

 

Discutând identificarea soluţiilor pentru salvarea fermierilor şi procesatorilor de condiţiile embargoului rus, Guvernul nu trebuie să uite şi de o astfel de ramură importantă ca creşterea sfeclei de zahăr, consideră preşedintele Uniunii Republicane a Producătorilor Agricoli, UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

 

El a spus marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că aceasta putea deveni „cea mai importantă din punct de vedere a rentabilităţii în anul curent, după embargoul la fructe, însă aceste planuri nu s-au încununat cu succes”.

 

„În ultimii ani ramura s-a dezvoltat destul de activ, a fost procurat utilaj modern, au fost elaborate o mulţime de proiecte, dar introducerea taxelor vamale de către Rusia au devenit o lovitură sub centură. În Moldova sunt circa 30 mii ha de sfeclă de zahăr, care sunt o sursă stabilă de venit pentru 50 mii de cotaşi, 10 mii de lucrători ce adună recolta, câteva mii de angajaţi ai fabricilor de prelucrare a sfeclei de zahăr. Această ramură asigură un trai decent unui număr de 200 mii de locuitori din raioanele de nord ale ţării”, a spus Slusari.

 

Potrivit spuselor sale, „este extrem de important de a lua măsuri de păstrare a acestei ramuri, în condiţiile în care ea asigură locuri de muncă”.

 

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, Vladimir Novac, a menţionat că „în procurarea tehnicii moderne şi modernizarea ramurii au fost investite milioane de lei”.

 

„Aceasta este cultura principală pentru noi, şi noi, locuitorii raioanelor de nord, vom lupta pentru păstrarea investiţiilor. Zahărul din Moldova nu este cu nimic mai prejos decât cel din SUA şi UE. Recolta de sfeclă de zahăr în anul curent poate constitui 40-50 t/ha, iar în unele gospodării, ce folosesc tehnologii moderne, poate ajunge la 100 t/ha. Reducerea preţurilor la zahăr va afecta preţurile de procurare a sfeclei de zahăr, ceea ce ne poate cauza daune semnificative”, a spus el.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.