Reportaje

AVOCATA ANA URSACHI ȘI TATĂL UNUI COPIL BĂTUT CER AUTORITĂȚILOR SĂ PEDEPEASCĂ POLIȚISTUL VINOVAT

18 august, 2014
AVOCATA ANA URSACHI ȘI TATĂL UNUI COPIL BĂTUT CER AUTORITĂȚILOR SĂ PEDEPEASCĂ POLIȚISTUL VINOVAT Avocata Ana Ursachi și tatăl copilului bătut, Alexandru Tihon, Nicolae, cer autorităților să sancționeze polițistul bătăuș.

 

Luni, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, avocata Ursachi a informat că la Procuratura Generală a fost înregistrată o plângere privind refuzul urmăririi penale a locotenentului-colonel de poliție, Vladimir Caramușca.

 

„Acest om al legii, pe 23 martie, fără motiv, l-a snopit în bătăi la liceul „Mihail Kogălniceanu” din capitală, sub ochii numeroșilor martori, pe Alexandru Tihon, în vârstă de 12 ani. Inițial, el a ridicat de nări elevul din clasa a șasea, apoi, apucându-l pe copil de ureche l-a aruncat spre perete. Caramușca tatăl venise la școală ca să-l apere pe propriul fiu, ofensat de cineva, dar a confundat copiii”, a spus ea.

 

În opinia avocatei, bătaia în privința școlarului nu poate fi raportată la manifestări de huliganism sau o altă formă de agresiune, relativ ușoară.

 

„Eu calific cele întâmplate ca un tratament crud, umilitor, la limita torturii, comise de un funcționar public. Acest ofițer, să ne fie permis să-i spunem, trăiește pe banii contribuabililor, între care sunt și părinții băiatului bătut. Păgubitului i s-au adus mutilări fizice, în plus, el se află și acum într-o stare de șoc psihologic. Dar pe 14 august procurorul Procuraturii sectorului Râșcani, Igor Brânza, semnează o hotărâre prin care încetează urmărirea penală a locotenentului-colonel de poliție Caramușca. În tot acest răstimp, din martie 2014, acest om al legii și-a îndeplinit liniștit atribuțiile: a garantat executarea legii. Despre ce fel de dreptate și garanții ale respectării drepturilor omului se poate vorbi în situația dată?”, s-a arătat nedumerită avocata.

 

Ea a declarat că, în numele părinților școlarului, i-a adresat o scrisoare Președintelui Nicolae Timofti, care, în calitate de ex-judecător, urma să reacționeze la incident.

 

„Eu întrevăd în acțiunile procurorilor responsabili de acest dosar – Ion Popa, Mihail Pascal și Igor Brânza – fie semne de activitate coruptă, fie un neprofesionalism evident, cum poți închide un dosar penal, dacă există depozițiile ale șapte (!) martori-școlari, care au văzut cum Caramușca l-a bătut pe Alexandru Tihon. Iar procurorul a considerat că este posibil să creadă depozițiilor altor doi martori, care nu au fost prezenți deloc la locul bătăii, și povestesc despre aceasta din cuvintele altor persoane”, s-a indignat avocata, considerând că în cazul de față este vorba despre o banală înțelegere a funcționarilor – reprezentanți ai organelor de drept.

 

„Mă adresez șefulul direct al locotenentului-colonel al lui Caramușca – ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Dvs. mereu pledați în mod întemeiat pentru normele europene de comportament al ofițerilor dvs. Explicați-ne, de ce un personaj precum Caramușca își îndeplinește serviciul până acum la Inspectoratul Național de Patrulare?”, a întrebat Ursachi.

 

Conform spuselor sale, șeful secției combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian, a refuzat să o primească în audiență împreună cu tatăl băiatului bătut, invocând faptul că ei veniseră în timpul pauzei de masă.

 

Ursachi le-a propus tuturor procurorilor sus-numiți să vină pe 25 august la o conferință de presă la agenţia „INFOTAG” și, în cadrul unei discuții deschise și transparente, să răspundă la întrebările ei privind clasarea dosarului în privința polițistului, dar și să aducă argumentele proprii în favoarea nevinovăției locotenentului-colonel de poliție Caramușca.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 19.08.2014 06:14:36 oba-na!
    E#u cred ce spuna Ana URSACHI este 100% ADAVARUL!!!
  2. 19.08.2014 06:15:57 Ozea
    Noi avem nevoe de asa ministru justitiei ca d-na URSACHI!!!
  3. 19.08.2014 06:18:17 Tatiana
    Avocat are dreptate, bravo Ana? ce faceti - faceti corect!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.