Reportaje

CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA AGENŢIA „INFOTAG”:ASDAC NEAGĂ ACUZAŢIILE ANPCI CU PRIVIRE LA COLECTAREA ILEGALĂ A 5 MIL. DE LEI

22 august, 2014
CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA AGENŢIA „INFOTAG”:ASDAC NEAGĂ ACUZAŢIILE ANPCI CU PRIVIRE LA COLECTAREA ILEGALĂ A 5 MIL. DE LEI

 Asociaţia „Drepturi de Autor şi Conexe” (AsDAC) neagă acuzaţiile Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI) cu privire la faptul că în 2013 a colectat ilegal 5 mil. de lei – remuneraţia autorilor şi interpreţilor din RM şi din străinătate.

Preşedintele asociaţiei, Angela Stroici, a spus vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „pe 5 august ANPCI a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia reprezentanţii acesteia au afirmat că asociaţia a colectat ilegal 5 mil. de lei, astfel, AsDAC a decis să prezinte toată informaţia şi să relateze adevărul”.

„Însă, în ultima perioadă, ANPCI, una din cele două organizaţii de gestiune colectivă a drepturilor, probabil pentru a nu se devinovăţi în faţa titularilor de drepturi, de ce, spre deosebire de AsDAC, nu achită remuneraţie, a întreprins mai multe acţiuni în vederea blocării activităţii asociaţiei, culminând cu conferinţa de presă din 5 august”, a spus Stroici.

Conform spuselor sale, la conferinţa dată, ANPCI a prezentat informaţii false, având drept scop provocarea haosului în domeniul dreptului de autor, inducerea în eroare atât a titularilor de drepturi – autori şi interpreţi din RM, precum şi a agenţilor economici în calitate de utilizatori de opere.

Ea a adăugat că „drept urmare, AsDAC a decis să sesizeze opinia publică să se informeze din surse demne de încredere cu privire la situaţia din domeniu, fapt care o atestă documentele publicate pe site-ul AGEPI”.

„AsDAC activează şi va activa în continuare şi credem că va fi sortită eşecului intenţia unora de a transforma domeniul dreptului de autor în activitate comercială proprie”, a spus Stroici.

Avocatul AsDAC, Ariadna Dodi, a menţionat că „de mai multe roi s-a vehiculat precum că împotriva AsDAC ar fi fost pornită o cauză penală, dar menţionă că aceste declaraţii sunt false”.

„Iar urmărirea penală pornită în 2012, la sesizarea ANPCI, a fost pornită pe un presupus fapt şi nicidecum împotriva conducerii asociaţiei, acest fapt fiind confirmat de procuratură printr-o scrisoare”, a spus ea.

Potrivit avocatului, „la adresa asociaţiei au fost aduse acuzaţii nefondate, precum că ar activa ilegal şi nu ar avea dreptul de a elibera licenţe. Evident că şi acest lucru este o minciună făcută cu scopul de a provoca haos în rândurile utilizatorilor de opere în încercarea disperată de a zădărnici acumularea remuneraţiei de autor”.

„Drept dovadă servesc deciziile de avizare ale AGEPI, publicate ăn Monitorul Oficial”, a subliniat avocata.

„În ceea ce priveşte repartizarea remuneraţiei de autor către titularii de drepturi, în prezent acest fapt este imposibil, deoarece s-a aplicat sechestru pe conturile AsDAC”, a spus Dodi, adăugând că „sechestrul aplicat este cu titlu de provizoriu şi îndeplinit la decizia instanţe de judecată, după ce ANPCI a depus un recurs”.

Vicepreşedintele asociaţiei, Andrei Mămăligă, a spus că „prin aplicarea sechestrului se urmăreşte blocarea intenţionată a activităţii AsDAC”.

El a menţionat că „din 2012 asociaţia a fost supusă controlului din partea mai multor organe de stat, dar nu s-au depistat încălcări”.

Potrivit spuselor sale, „asociaţia îşi desfăşoară activitatea conform legii”.

Participanţii la conferinţa de presă s-au adresat membrilor asociaţiei, autorilor şi interpreţilor cu rugămintea de a „fi solidari cu AsDAC în această situaţiei dificilă, pentru a lupta împreună cu nedreptatea”.

„INFOTAG” precizează: Asociaţia „Drepturi de Autor şi Conexe” – AsDAC a fost creată în 1999 de personalităţi marcante din domeniul cultural-artistic. În prezent asociaţia întruneşte circa 3,1 mii de membri.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.