Reportaje

AVOCATA ANA URSACHI DĂ ASIGURĂRI CĂ VA LUPTA PÂNĂ CÂND POLIȚISTUL CARE A BĂTUT UN MINOR VA FI DEMIS

25 august, 2014
AVOCATA ANA URSACHI DĂ ASIGURĂRI CĂ VA LUPTA PÂNĂ CÂND POLIȚISTUL CARE A BĂTUT UN MINOR VA FI DEMIS

Avocata Ana Ursachi dă asigurări că va lupta până când locotenent-colonelul de poliție Vladimir Camușca, cel care în luna martie curent l-a bătut cu bestialitate pe minorul Alexandru Tihon în liceul în care acesta își făcea studiile, va fi demis din funcție.

 

Luni, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, Ana Ursachi a menționat că „spre regret, polițistul Caramușca este protejat de procurorii Igor Popa, Mihail Pascal și Ion Brânza, iar în rezultat a fost dispusă încetarea urmăririi penale pe acest caz”.

 

„Ca urmare a plângerii semnate de mine și de tatăl minorului, procurorul general Corneliu Gurin a repartizat acest dosar unui alt procuror. Prin intermediul acestei conferințe de presă vreau să bat alarma în privința dosarului în cauză și să spun că există prea mulți factori care urmăresc scopul de a scoate polițistul basma curată. Declar însă cu certitudine că voi depune toate eforturile pentru ca polițistul, cât și procurorii care împiedică tragerea la răspundere a acestuia, să fie demiși din funcție”, a spus avocata.

 

Ana Ursachi și-a exprimat regretul că procurorii Igor Popa, Mihail Pascal și Ion Brânza au refuzat invitația ei de a participa la conferința de presă pentru a aduce argumentele proprii în privința nevinovăției locotenent-colonelului de poliție Vladimir Caramușca.

 

„Acești procurori, care au protejat torționarii de la 7 aprilie, nu merită să se afle în funcții. Îndemn organele procuraturii să nu-i promoveze, ci să-i sancționeze sau chiar să-i demită. Cu regret însă, în loc să fie mustrați și retrogadați, aceștia au fost decorați și promovați în funcții. Cu o astfel de atitudine, reforma procuraturii nu va avea sorți de izbândă”, consideră avocata, care, în condițiile în care cei care comit ilegalități sunt protejați de procurori, se întreabă „care va fi următoarea crimă pe care aceștia o vor proteja?”.

 

În opinia Anei Ursachi, pedepsirea polițistului care a maltratat minorul va fi unul din punctele de pornire pentru realizarea cu adevărat a reformei procuraturii.

 

„În prezent, în cadrul procuraturii dosarele sociale sunt examinate cu o indiferență totală, iar polițiștii și procurorii se protejează unii pe alții, aflându-se în relații de rubedenie. Eu consider că doar sub presiunea societății civile și a presei va fi posibil ca procurorii și polițiștii să nu mai comită nelegiuiri”, a spus avocata, precizând că astfel de cazuri compromit definitiv reforma procuraturii. Ana Ursachi s-a adresat repetat Președintelui Nicolae Timofti, pentru ca acesta în calitate de fost judecător, să reacționeze la nelegiurile care se comit în cadrul procuraturii.

 

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în cadrul unei conferințe anterioare, avocata a declarat că pe 23 martie, fără motiv, polițistul l-a snopit în bătăi în incinta liceului „Mihail Kogălniceanu” din capitală, sub ochii numeroșilor martori, pe Alexandru Tihon, în vârstă de 12 ani. Caramușca tatăl venise la școală ca să-l apere pe propriul fiu, ofensat de cineva, dar a confundat copiii. Avocata a calificat cele întâmplate drept un tratament crud, umilitor, la limita torturii, comise de un funcționar public.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 31.08.2014 04:21:40 Victor
    Ana face munca sa cu mare cinstea si sovestea...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.