Reportaje

ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT PROIECTUL ”UE - REPUBLICA MOLDOVA, UN PARTENER MAI MULT DECÂT DONATOR”

03 septembrie, 2014
ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT PROIECTUL ”UE - REPUBLICA MOLDOVA, UN PARTENER MAI MULT DECÂT DONATOR”

Doi reprezentanți ai societății civile, directorul Alianței Centrelor Comunitare de Acces la Informare și Instruire, Victor Koroli, și președinta Centrului ”Pro Europa” din Comrat, Ludmila Mitioglo, au lansat proiectul ”UE - Republica Moldova, un partener mai mult decât donator”, prin care își propun să reducă din euroscepticismul cetățenilor moldoveni și să promoveze bunele practici din UE.

 

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”, Victor Koroli a menționat că accentul va fi pus pe informarea obiectivă a cetățenilor din Găgăuzia și Moldova despre beneficiile integrării europene prin promovarea unor modele pozitive ale antreprenorilor mici și mijlocii care au fost beneficiari de granturi și de finanțare din partea UE.

 

”Proiectul urmărește trei obiective: reducerea euroscepticismului prin organizarea a două expoziții, la Comrat și Rezina, cu participarea antreprenorilor care au primit finanțare din partea UE; mărirea gradului de conștientizare a valorilor europene prin intermediul unui program e-learning; diseminarea bunelor practici din cadrul proiectului”, a spus Koroli.

 

Potrivit lui, în scurt timp, pe platforma poloneză www.civicportal.org va fi lansat cursul de instruire la distanță ”UE - Republica Moldova, un partener mai mult decât donator” în cadrul căruia vor fi discutate teme precum istoria integrării europene, provocări economice pentru Uniunea Europeană extinsă, oportunități pentru tineri în procesul de integrare europeană, mituri și manipulări în procesul de integrare europeană, beneficii economice și provocări pentru întreprinderile mici și mijlocii din cadrul UE, dezvoltarea durabilă în UE.

 

De asemenea, în cadrul unor licee din țară vor fi organizate dezbateri la care vor participa antreprenorii moldoveni care au reușit să lanseze afaceri în Moldova cu susținerea UE.

 

”Proiecul este unul mic, dar ambițios. Noi credem însă că este posibil să implementăm un proiect important cu resurse mici”, a spus Victor Koroli.

 

Ludmila Mitioglo a menționat că proiectul este unul actual, având în vedere gradul mare de euroscepticism în rândul cetățenilor, în special al celor din Găgăuzia.

 

”Dacă acum câțiva ani, adepții integrării europene în Găgăuzia erau peste 60%, acum numărul acestora este de circa 20%. Acest proiect va ajuta cetățenii să înțeleagă că UE nu este pur și simplu un donator, pentru că pe lângă susținere financiară, antreprenorii au acumulat și multă experiență, care le permite să dezvolte afaceri de succes acasă. Sperăm că în rezultatul desfășurării expozițiilor la Comrat și Rezina, precum și a altor activități, cetățenii își vor schimba atitudinea față de UE și se vor învăța să beneficieze de oportunitățile pe care le oferă comunitatea europeană”, a spus Ludmila Mitioglo.

 

Proiectul, estimat la $6 mii, de este finanțat de Ambasada SUA la Chișinău și se va desfășura până la finele anului 2014.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.09.2014 03:17:25 Mihail
    Persoane mult perspective si proiectul mult AMBITIOS!!! Intru-n ceas BUN si NOROCOS!!! Mihail
  2. 06.09.2014 11:22:39 Mihail
    Nu este informatia pe portal www.civicportal.com. Cand apare??? Mihail
  3. 07.09.2014 11:48:43 Mihaes
    Dl Corol stie ce face si ce vre...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.