Reportaje

OAMENII DE AFACERI DENIS URECHE ȘI ALEXEI DAMASCHIN AU PREZENTAT SCHEMELE DE SCOATERE A BANILOR DIN BĂNCILE MOLDOVENEȘTI

16 septembrie, 2014
OAMENII DE AFACERI DENIS URECHE ȘI ALEXEI DAMASCHIN AU PREZENTAT SCHEMELE DE SCOATERE A BANILOR DIN BĂNCILE MOLDOVENEȘTI Oamenii de afaceri Denis Ureche și Alexei Damaschin au prezentat schemele prin care din băncile din Republica Moldova au fost scoase credite în sumă de 18 mil. de euro.

 

Marți, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”, aceștia au făcut publică lista firmelor, care au obținut credite de la Banca de Economii, care ulterior au fost transferate în zone off-shore, iar cu aceste surse se achiziționau imobile scumpe peste hotare.

 

”Casele și apartamentele scumpe erau cumpărate pe litoralurile din Italia și Bulgaria: Printre altele, una din aceste achiziții este amplasată în vecinătatea proprietăților deținute de interpreții Filip Kirkorov și Lolita Mileavscaia”, a spus Ureche.

 

În calitate de beneficiari ai creditelor, oamenii de afaceri au numit nouă companii – Alegor-Comert (2,3 mil. euro), ОxiAuto-trans (2,5 млн. евро), Ciomex Prod (1,4 mil. euro), Alexus Plus (1,2 mil. euro), Proacvacom (1,7 mil. euro), ArtBeton-grup (1,5 mil. euro), Glamedcom (45 mil. euro), Mecontec ZZ (42 mil. euro) și Turbecon (1 mil. euro).

 

Participanții la conferință au prezentat și lista firmelor off-shore pe ale căror conturi erau transferate creditele luate de la BEM - Kelway traiding Panama, Samerdale Holding Cyprus, Rainlux industrial INC IBV, Granella LTD IBV, Sayron Line I.Beliz, Financial Trust Management Belgium, Stone commercial LLP.

 

Potrivit lui Denis Ureche și Alexei Damaschin, în zonele off-shore aceste resurse erau gestionate de Ion Lambantu și Iurie Drozd, care, potrivit celor doi oameni de afaceri, ”aveau asigurată protecția la cel mai înalt nivel”.

 

”Lambantu a fost arestat în Moldova fără intentarea unui dosar penal, pe motiv că nu toți banii din această schemă au ajuns la stăpânul, care a permis furtul acestora”, a spus Ureche, care a prezentat și schema prin care de la BEM a fost furat un mlrd. de lei.

 

Alexei Damaschin a calificat scoaterea din cadrul BEM a 18 mil. de euro în perioada 2010 – 2012 ”cireașa de pe tort” în cazul furtului banilor din băncile moldovenești.

 

”Tot acest grup de companii are atribuție și la creditele problematice în sumă de 100 mil. de lei de la Victoriabank și 30 mil. de lei de la Eximbank, care au fost obținute între anii 2008-2009”, a spus el.

 

În opinia oamenilor de afaceri Ureche și Damaschin, împotriva cărora au fost intentate dosare civile pe marginea creditelor obținute din bănci, acest grup de companii a realizat atacul asupra securității financiare a țării.

 

”Atacând băncile, aceste persoane au atacat sistemul juridic din RM și acum sunt pregătite să atace și sistemul politic al statului. Ei sunt gata să achite milioane de euro pentru a le fi asigurată protecția”, a spus Damaschin.

 

La întrebarea reporterului ”INFOTAG” care este suma reală a gajurilor pentru creditele obținute în sumă de 18 mil. de euro, Denis Ureche a menționat că acestea pot costa nu mai mult de 20 mil. de lei.

 

Businessmenii au menționat că sunt dispuși să ofere toată informația, pentru ca organele de anchetă să deconspire activitatea acestui grup criminal și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați, precizând însă că deocamdată nimeni nu a manifestat interes față de această chestiune.

 

Denis Ureche a mai spus că ei nu au nici un interes politic pentru a face astfel de declarații dure.

 

”Eu consider că dovezile despre situația din cadrul BEM de care dispune deputatul Veaceslav Ioniță, sunt atât de evidente, încât nimeni nu poate pune la îndoială scoaterea banilor din bancă”, a menționat Ureche.

 

El a anunțat că miercuri, 17 septembrie, Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, care este condusă de Ioniță, va audia situația din cadrul BEM, evident dacă organizarea ședinței ”va fi permisă”.

 

La întrebarea de ce în băncile din Moldova creditele se acordă atât de ușor, dacă costul gajului nu corespunde resurselor creditate, Ureche și Damaschin au relatat că schema furtului banilor din BEM presupunea achitarea unui comision între 5-10%.

 

Întrebat de ”INFOTAG” care ar trebui să fie atitudinea acționarilor băncilor și deponenților, care și-au înredințat banii băncilor, față de aceste fapte, Denis Ureche a menționat: ”Să controleze mai dur băncile și să vadă unde pleacă sumele suspecte”.

 

Referindu-se la relația dintre companiile, care au primit credite în sumă de 18 mil. de euro, și fostul premier Vlad Filat, Denis Ureche a precizat: ”Cred că el a fost trădat de bani ca un mic copil …”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.