Reportaje

VLADIMIR VORONIN ȘI PCRM SE BUCURĂ DE CEA MAI MARE ÎNCREDERE ÎN RÂNDUL CETĂȚENILOR …

17 septembrie, 2014
VLADIMIR VORONIN ȘI PCRM SE BUCURĂ DE CEA MAI MARE ÎNCREDERE ÎN RÂNDUL CETĂȚENILOR … Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor. Acestea sunt rezultatele studiul sociologic „Vox Populi – septembrie 2014”, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova la comanda Filialei din Chișinău a Institutului Internațional de Monitorizare a Dezvoltării Democrației, Parlamentarismului și Respectării Drepturilor Electorale ale Cetățenilor Statelor Membre ale Adunării Interparlamentare CSI.

 

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția ”INFOTAG”, s-a menționat că în liderul PCRM au încredere 22,6% din respondenți, iar în PCRM – 21,9%. Printre primii trei politicieni cei mai influenți se numără premierul, primul vicepreședinte al PLDM, Iurie Leancă (16,9%) și liderul PLDM, Vlad Filat (11,4%).

 

În ratingul încrederii, dintre primele 10 persoane, de cea mai mică încredere se bucură liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu (1,8%). Pe locurile de la patru la nouă s-au plasat: primarul capitalei Dorin Chirtoacă (8,7%); liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon (8,5%); liderul PDM Marian Lupu (5,1%); omul de afaceri Renato Usatîi (3,8%); președintele Parlamentului Igor Corman (2,3%), liderul PL Mihai Ghimpu (2,2%).

 

Sondajul a demonstrat că în cazul în care alegerile s-ar desfăşura duminica viitoare, atunci ar merge cu siguranţă la votare 54% din respondenţi. Alți 29% - probabil ar participa la alegeri.

 

Cele mai multe voturi le-ar obține PCRM - 23,2%. Pentru PLDM ar vota 13,9% dintre respondenți, pentru PDM – 7,8%. Pragul electoral l-ar depăși și PL care ar acumula 6,9% și Partidul Socialiștilor – 6,6%.

 

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-12 septembrie 2014 pe un eşantion de 1191 respondenţi din 76 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +3,0%.

 

… IAR CETĂȚENII SUNT CEL MAI MULT ÎNGRIJORAȚI DE CREȘTEREA PREȚURILOR, SALARIILE MICI ȘI ȘOMAJ

 

Cetățenii Republicii Moldova sunt cel mai mult îngrijorați de creșterea prețurilor (31,3%), salariile (19,1%) și pensiile mici (19%), corupția în rândul funcționarilor (15,2%) și șomaj (5,8). Astfel arată datele unui studiu sociologic prezentat miercuri în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”.

 

Expertul Victor Mocanu a menționat că cel mai puțin populația este îngrijorată de referendumul din februarie din Găgăuzia - 0,2% și de pierderea regiunii transnistrene - 0,3%.

 

Cetățenii au același nivel de îngrijorare - 4,4% - atunci când este vorba de viitorul copiilor și soarta migranților moldoveni în Rusia.

 

Potrivit expertului, de ce mai mare încredere în rândul respondenților se bucură biserica – 66%, mass-media – 46% și autoritățile publice locale - 39%. De cea mai puțină încredere se bucură partidele politice – 14%, justiția - 13% și patronatele – 12%.

 

”Sursa cea mai importantă de informare a populaţiei este televiziunea – 88%, pe locul doi se situează reţeaua Internet cu 42% , pe locul trei – radioul cu 39%”, a spus Mocanu.

 

Potrivit studiului, 55,7% dintre respondenți consideră că evenimentele din interiorul ţării se desfăşoară într-o direcţie incorectă. 38% - nu pun la îndoială faptul că odată cu aderarea la UE calitatea vieții se va îmbunătăți.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 17.09.2014 03:44:33 Nic
    Nici turcii nu uita cune si ce a facut iar mo;dovenii parca ar fi dodonisti si voronisti. Voteaza pentru cei ce iay deportat . omorit si injosit . Doamne dale minte si moldovenilor

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.