Reportaje

O TREIME DINTRE CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA NU AU ÎNCREDERE ÎN NICIUN PARTID POLITIC

23 septembrie, 2014
O TREIME DINTRE CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA NU AU ÎNCREDERE ÎN NICIUN PARTID POLITIC O treime dintre cetățenii Republicii Moldova (34,2%) nu au încredere în niciun partid politic din țară. Astfel arată rezultatele sondajului de opinie publică „Situația pre-electorală în Republica Moldova”, realizat de Asociația Politologică din Moldova, la comanda Centrului de Analiză Strategică și Prognoză a Republicii Moldova.

 

Directorul Asociației, Valeriu Moșneaga, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că 21,6% dintre respondenți susțin că au obosit de politică, iar alți 11,5% doresc să-și dea votul pentru candidați concreți și nu pentru liste electorale.

 

„Datele arată că cetățenii RM sunt plictisiți de clasa politică și își doresc reînnoirea acesteia”, a apus Moșneaga.

 

Dintre actualele partide parlamentare, de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor se bucură PCRM (24,7%), PLDM (10%), PDM (8%), PL (6,9%), PSRM (6,2%), PLR (2,1%).

 

În cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, atunci în Legislativ ar ajunge șase formațiuni politice: PCRM ar acumula 28,5%, PLDM – 15,1%, PDM – 6,8%, Partidul Liberal – 6,7%, PSRM – 6,2%. Surpriza sondajului îl constituie accederea în Parlament a Partidului neînregistrat al lui Renato Usatîi. Sondajul arată că acesta s-ar clasa pe locul trei după numărul de voturi acumulate – 10%.

 

„Sondajul relevă că în afară de aceste șase partide, celelalte partide nu au șanse reale să acceadă în Legislativ”, a spus directorul Asociației.

 

În topul partidelor pentru care alegătorii nu ar vota în niciun caz se află PLDM – 41,9%, urmat de PDM – 31,9%, PCRM – 28,9%, PL – 27,9%.

 

La capitolul încredere în politicienii moldoveni, de cea mai mare încredere se bucură liderul PCRM, Vladimir Voronin - 23,4%, urmat de liderul PLDM – Vlad Filat – 15,1%, omul de afaceri Renato Usatîi – 11,3%, liderul PDM Marian Lupu – 7%, liderul PSRM Igor Dodon – 6,4%, Premierul Iurie Leancă – 5,8%, primarul capitalei Dorin Chirtoacă – 3%, liderul PL Mihai Ghimpu – 2,5%. La polul opus al nivelului de încredere în rândul cetățenilor se află Vlad Plahotniuc, Grigore Petrenco, Mihai Godea.

 

Valeriu Moșneaga explică creșterea spectaculoasă în sondaje a lui Renato Usatîi prin faptul că „cetățenii au obosit de actuala clasă politică și își doresc oameni noi”.

 

„Fenomenul Renato Usatîi vine ca un răspuns la această necesitate”, a spus Moșneaga.

 

Actualul sondaj a fost realizat în perioada 2-20 septembrie 2014 pe un eșantion de 1212 persoane din 73 de localități. Marja de eroare este de +/-2,8%.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.