Reportaje

AVOCATUL LUI ANDREI BAȘTOVOI ANUNȚĂ ABATERI ÎN ACTUL JUSTIȚIEI

26 septembrie, 2014
AVOCATUL LUI ANDREI BAȘTOVOI ANUNȚĂ ABATERI ÎN ACTUL JUSTIȚIEI Avocatul Roman Zadoinov a semnalat numeroase abateri de procedură și de altă natură la înfăptuirea actului justiției în dosarul lui Andrei Baștovoi și al fiului său, Valentin. Zadoinov a făcut această declarație vineri, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”.

 

„În acest dosar este încălcată grav atât legislația națională, cât și convențiile europene. Ancheta a fost efectuată cu abateri grave, după care instanța de judecată a emis o sentință nefondată. Multe activități de investigație au fost efectuate fără prezența avocatului, ceea ce legea interzice categoric. M-am antrenat în acest dosar după 2,5 ani, în februarie 2014. Abia recent am obținut accesul la materialele dosarului și ceea ce am văzut m-a îngrozit”, a declarat Zadoinov.

 

Conform spuselor sale, potrivit materialelor dosarului, Andrei Baștovoi a fost arestat la 2 august 2011, deși dosarul a fost intentat la 9 august 2011.

 

„Adică a fost arestat pur și simplu, fără vreo explicație. M-am convins de faptul că dosarul său a fost fabricat de la început și până la capăt. Acuzații nu trebuie, pur și simplu, achitați, - în nicio țară din lume o astfel de cauză nici nu ar fi ajuns să fie examinată în judecată”, a afirmat Zadoinov.

 

El a relatat că în materialele dosarului există fotografii cu șeful serviciului de securitate de la „Ascom”, Glotov, pretinsa țintă a unei tentative de omor.

 

„Am aflat că Glotov are studii de actor. Se pare că și-a pus la contribuție calitățile actoricești, realizând această înscenare. Totul s-a făcut în cele mai bune tradiții ale unor filme de acțiune ieftine: în fotografii se vede cum Glotov zace, este mult sânge acolo, un pistol alături. Totodată, nimeni nu a efectuat expertiza, nu s-a stabilit ce fel de „sânge” este acela și cum Glotov a rămas viu și nevătămat. Ancheta, pur și simplu, nu s-a interesat de aceasta”, a spus Zadoinov.

 

El a amintit că tatăl și fiul Baștovoi mai sunt acuzați și de prejudicierea companiei „Ascom” în perioada activității lor în țările Africii. Conform acuzației, cei doi ar fi sustras din conturile companiei peste $120 mii.

 

„Totodată, atunci când angajații companiei au cerut să li se plătească salariul pentru munca în Sudan, reprezentantul „Ascom”-ului a declarat că compania nu activează în Africa, și nu are și nu a avut companii-fiică acolo. Nu se știe de ce, dar instanța de judecată nu se întreabă în ce mod puteau fi sustrași bani din conturile unor companii care nu există?!”, a menționat avocatul.

 

El a subliniat că la cererea „Ascom”-ului, procesul judiciar a fost clasat contrar regulilor existente, fără un control civil. A fost interzisă, de asemenea, înregistrarea audio și video a ședințelor de judecată, chiar dacă legislația permite și chiar încurajează astfel de înregistrări.

 

Zadoinov a mai atras atenție la condițiile inumane în care sunt deținuți clienți săi la izolatorul de anchetă nr.13.

 

„În celula cu suprafața de 8 mp sunt deținute patru persoane. Acolo nu este nici masă, nici scaune, deținuții mănâncă stând pe paturi. De asemenea, nu există lenjerie de pat, toaletă separată, apă caldă. În astfel de condiții ei se află 23 din 24 de ore, și doar o oră se plimbă într-o celulă cu ceva aer”, a comunicat Zadoinov, adăugând că avocații au sesizat deja în acest sens Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

Soția lui Baștovoi, Svetlana, a spus că săptămâna aceasta a adresat o scrisoare tuturor conducătorilor Republicii Moldova, Mitropolitului Vladimir, ambasadelor SUA și ale țărilor Uniunii Europene. „Sperăm că vor fi întreprinse măcar unele măsuri pentru ca dreptatea să triumfe”, a spus Svetlana Baștovaia.

 

Roman Zadoinov a mai afirmat că procesul judiciar la Curtea de Apel „se tergiversează în fel și chip”.

 

„Vedem cum se răspândesc informațiile despre un judecător condamnat pentru corupție. Totodată, acesta a rămas în libertate, pentru că sentința a fost atacată și nu a devenit irevocabilă. În cazul lui Andrei și Valentin Baștovoi, sentința de asemenea a fost atacată, dar acesta se află la închisoare, iar procesul judiciar se tergiversează în fel și chip. Dosarul se află pe rol la Curtea de Apel din ianuarie 2014. În acest răstimp, doar trei ședințe de judecată au avut loc”, s-a indignat avocatul.

 

Următoarea ședință de judecată urmează să aibă loc vineri, după amiază.

 

„INFOTAG” precizează: La 21 decembrie, Judecătoria Buiucani din mun. Chișinău l-a condamnat pe Andrei Baștovoi la nouă ani de privațiune de libertate, iar pe fiul acestuia, Valentin, - la opt ani. Ambii sunt acuzați de cauzarea prejudiciului în proporții deosebit de mari companiei „Ascom”, la care au fost angajați, dar și de tentativă de omor. Andrei Baștovoi a fost vicepreședinte al companiei timp de zece ani, iar fiul său a lucrat la aceeași companie pe parcursul câtorva ani.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 27.09.2014 11:24:58 Andrei
    Mi se pare ca tot sa face LDPM si liderul ei dl Filat, asa cred eu.
  2. 28.09.2014 04:50:44 Stan
    Avocatul este cinstit - sitema este corupta!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.