Reportaje

POLITOLOGUL BOGDAN ŢÎRDEA A ADERAT LA PARTIDUL SOCIALIŞTILOR

26 septembrie, 2014
POLITOLOGUL BOGDAN ŢÎRDEA A ADERAT LA PARTIDUL SOCIALIŞTILOR Cunoscutul politolog moldovean Bogdan Ţîrdea a declarat vineri despre aderarea la Partidul Socialiştilor.

 

Într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG” el şi-a motivat decizia prin faptul că a obosit să urmărească din umbră procesele politice din Moldova.

 

„Doar prin critică, indicare puterii la gafele admise, problemele existente nu se vor rezolva. Trebuie de acţionat. Şi de acţionat eficient. În acest sens unicul partid politic, care nu se supune oligarhilor, este Partidul Socialiştilor”, consideră expertul.

 

Potrivit spuselor sale, el a ajuns la această concluzie – începerea carierei politice, treptat, timp îndelungat a avut dubii.

 

„Dar reieşind din ce a făcut această guvernare cu republica timp de cinci ani alegerea este evidentă. Nu se poate să mai răbdăm „copilul” hidos al criminalităţi politice de la guvernare… Acest regim îl consider „oligarhiat”, când în fruntea partidelor politice stau milionarii în euro, care au subjugat întreaga ţară. Nu trebuie să continue aşa”, este convins Ţîrdea.

 

El a numit alte două cauze din care a ales Partidul Socialiştilor.

 

„La conducerea partidului se află economişti – Igor Dodon, cu experienţa sa în calitate de prim-vicepremier, şi ex-Premierul Zinaida Greceanîi. Ei, cred, sunt unicii politicieni care nu doar vorbesc, dar şi propun un plan anticriză de scoatere a economie din acea criză, în care a fost indusă de actuala guvernare. Autoritatea lor de conducători trebuie şi poate fi în beneficiul ţării”, consideră el.

 

Ţîrdea este convins că aderarea la Uniunea Vamală, propusă de socialişti, parteneriatul strategic cu Rusia, sunt propuneri actuale pentru Moldova.

 

„Trebuie să prietenim şi să cooperăm economic cu marea şi puternica Rusie. În această ţară muncesc 700 mii de cetăţeni ai noştri, din FR primim gaze, în CSI există o piaţă enormă, numai bună pentru mărfurile moldoveneşti”, a subliniat Ţîrdea.

 

El consideră că în viitorul Parlament al Moldovei va fi creată o coaliţie de centru-stânga. Potrivit spuselor sale, reieşind din sondajele sociologice, în Parlament abia de vor accede partidele actuale de la guvernare.

 

„Ratingurile PLDM şi PDM sunt de aproximativ 6-6,5%. Iar ei au resurse administrative, deţin controlul asupra fluxurilor financiare. Aceasta este dovada faptului că populaţia nu-i acceptă, oamenii au obosit de corupţia lor şi de fărădelegile juridice”, a spus Ţîrdea.

 

El este convins că Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor, în schimb, demonstrează o serioasă creştere a ratingului.

 

„Împreună vor acumula nu mai puţin de 53%. Iar în caz că în Parlament, printr-o minune, va intra Renato Usatîi, deja vom putea forma o majoritate constituţională”, a spus fostul politolog. El a spus că este „posibilă” probabilitatea de creare a unui bloc de către PCRM şi Partidul Socialiştilor.

 

„Întrebarea este dacă va dori Vladimir Voronin la putere. Înainte de dragul acesteia era gata să se alieze şi cu dracu’. Să vedem cum va fi de data asta. Dar chiar de partidele Coaliţiei vor falsifica 4-5% din buletinele de vot, ei nu vor putea falsifica 53%. Este evident că în nou Parlament va fi o altă configurare, cu participarea activă a Partidului Socialiştilor şi PCRM”, consideră Ţîrdea.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 26.09.2014 05:26:23 Trinca
    NU -si mai onoreaza Filea obligatiunile fata de Tirdea sau poate este o intelegere mai veche intre aceste clanuri
  2. 27.09.2014 11:23:57 Taras
    El a fost cu Voronin pe urma cu Filat si acum cu Dodon, nu se poate asa dl Tirdea!!!
  3. 28.09.2014 04:49:30 Vladislav
    Nu stiu daca asta este pas corect...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.