Reportaje

ZILELE CULTURII ȘI SPIRITUALITĂŢII RUSE VOR AVEA LOC ÎN MOLDOVA, ÎN PERIOADA 14-19 OCTOMBRIE

06 octombrie, 2014
ZILELE CULTURII ȘI SPIRITUALITĂŢII RUSE VOR AVEA LOC ÎN MOLDOVA, ÎN PERIOADA 14-19 OCTOMBRIE Ediția a 13-a a Zilelor Culturii și Spiritualității Ruse va avea loc în Moldova, în perioada 14 - 19 octombrie, având ca organizatori Consiliul Coordonator al Conaționalilor Ruși din R.Moldova, Transnistria și Găgăuzia, precum și Congresul Comunităților Ruse din R.Moldova.

 

Luni, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, președintele Congresului Comunităților Ruse, Valeri Climenco, a comunicat că Zilele Culturii și Spiritualității Ruse vor debuta cu un concert festiv la Filarmonica Națională, unde va avea loc o serată de romanțe clasice ruse.

 

„De data aceasta, am hotărât să ne lansăm la un alt nivel de desfășurare Zilelor Culturii și Spiritualității Ruse. Dacă în anii trecuți peste 70% din toate evenimentele, într-un fel sau altfel, erau dedicate scriitorilor ruși din Moldova, acum și alte genuri de artă sunt antrenate în evenimente, fiind adresate nu doar scriitorilor, dar și profesorilor, muzicanților, cititorilor”, a anunțat Climenco.

 

Conform spuselor sale, evenimentele în cadrul Zilelor Culturii și Spiritualității Ruse vor avea loc nu numai la Chișinău, dar și în alte regiuni ale Moldovei, de exemplu, la Bălți, Glodeni, Edineț, Hâncești, precum și în Transnistria și Găgăuzia.

 

„Vom organiza un master-class tradițional pentru Zilele Culturii și Spiritualității Ruse, pentru tinerii literați moldoveni care scriu în limba rusă. De data aceasta el va fi moderat de Alexandr Trapeznikov – cunoscut scriitor din Rusia, care a scris peste 35 de cărți și supranumit o mare valoare a literaturii ruse”, a relatat Climenco.

 

În afară de master-class, Trapeznikov va ține o prelegere în fața studenților Universității de Pedagogie „Ion Creangă”, dar și în fața profesorilor care predau literatura rusă în liceele din R.Moldova.

 

„În premieră, în cadrul Zilelor Culturii și Spiritualității Ruse, pe 15 octombrie la Chișinău și într-o serie de alte orașe și sate ale țării, va avea loc o „lecție Lermontov” despre creația lui Mihail Lermontov. În această zi se împlinesc 200 de ani de la nașterea acestui mare poet rus”, a menționat conducătorul Congresului Comunităților Ruse din R.Moldova.

 

Valeri Climenco a mai spus că în perioada Zilelor Culturii și Spiritualității Ruse în Moldova vor avea loc circa 100 de diverse evenimente și concerte, inclusiv va evolua ansamblul „Gagauzskie korobeiniki”, pe care organizatorii Zilelor îi vor aduce în premieră la Chișinău.

 

Congresul Comunităților Ruse este cel care finanțează Zilele Culturii și Spiritualității Ruse. Climenco a mai afirmat că pentru desfășurarea tuturor evenimentelor se vor cheltui „bani grei, care nu au fost furați…”. Solicitat să enunțe suma acestora, Valeri Climenco a răspuns: „cheltuielile se ridică la câteva sute de mii de lei”.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 06.10.2014 01:09:37 Ion
    Numai pentru rusi sa face tot dl Climenco!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.