Reportaje

INSTITUTUL PENTRU DREPTURILE FEMEII A AJUTAT COPII SĂ AFLE DESPRE DREPTURILE LOR

07 octombrie, 2014
INSTITUTUL PENTRU DREPTURILE FEMEII A AJUTAT COPII SĂ AFLE DESPRE DREPTURILE LOR Institutul pentru drepturile femeii din Moldova, în cadrul proiectului „Împreună vom opri violența împotriva copiilor!” a ajutat copiii să afle despre drepturile lor. Directorul Institutului, Elena Proţenco, a relatat marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că proiectul a durat şase luni, din aprilie până în octombrie 2011.

 

„La acesta au participat peste 200 de fete cu vârste între 14-16 ani din familii social-vulnerabile, şcoli internat, precum şi reprezentante ale minorităţilor naţionale, şi cele ale căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. Copiii au mai aflat unde se pot adresa pentru ajutor şi protecţie în caz de violenţă, pentru a-şi proteja drepturile”, a spus Proţenco.

 

Potrivit spuselor sale, în cadrul proiectului au avut loc patru seminare în diferite localităţi din Moldova, precum şi diferite treninguri şi întrevederi, la care copiilor li s-a relatat despre tipurile de violenţă, metodele de luptă, precum şi cum să se protejeze.

 

„De asemenea, au fost tipărite pliante informaţionale şi cartea „Actele internaţionale de combatere a violenţei în familie”, cu un tiraj de 1 mie exemplare, care au fost răspândite în toată Moldova”, a spus coordonatorul proiectului.

 

Ea a menţionat că „scopul proiectului este formarea atitudinii negative faţă de manifestarea violenţei asupra copiilor şi contribuirea la creşterea cunoştinţelor copiilor şi tinerilor despre metodele de contracarare a violenţei pentru reducerea numărului victimelor în rândul copiilor”.

 

„Rezumând rezultatele proiectului, putem spune că scopul a fost atins şi nivelul de cunoştinţe a copiilor şi fetelor, în special, – a crescut. Conform datelor Ministerului Educaţiei, în trimestrul III al anului 2013 au fost înregistrate peste 6,3 mii de cazuri de violenţă faţă de copii, ceea ce este cu 2,5 mii cazuri mai mult comparativ cu trimestrul II al aceluiaşi an. De asemenea, doar 23% din copiii, care au devenit victime ale violenţei, se adresează la organele de drept, iar acest fapt complică semnificativ soluţionarea problemei, deoarece restul cazurilor rămân fără atenţie”, a subliniat Proţenco.

 

Directorul institutului a îndemnat autorităţile, reprezentanţii ONG-urilor şi surselor mass-media „să contribuie la lupta împotriva violenţei şi la reducerea cazurilor, pentru a rezolva problema în comun”.

 

Proiectul „Împreună vom opri violența împotriva copiilor!”, în valoare de cinci mii de dolari, este finanţat de Fondul ucrainean al femeilor.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.