Reportaje

CONSULTANTUL ION VARANIŢA ÎN CAZ DE TRECERE ÎN PARLAMENT INTENŢIONEAZĂ SĂ DESFĂŞOARE O SERIE DE REFORME

09 octombrie, 2014
CONSULTANTUL ION VARANIŢA ÎN CAZ DE TRECERE ÎN PARLAMENT INTENŢIONEAZĂ SĂ DESFĂŞOARE O SERIE DE REFORME Trainerul pentru dezvoltare personală, Ion Varaniţa, în caz de trecere în Parlament după alegerile parlamentare din 30 noiembrie intenţionează să desfăşoare o serie de reforme, printre care – studii superioare gratuite; reevaluarea şi gestionarea raţională a bugetului; reforma în sectorul bancar; reforma de consolidare a societăţii; soluţionarea problemelor lingvistice; formarea Parlamentului din reprezentanţi ai societăţii civile.

 

El a relatat joi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că a luat această decizie deoarece în Moldova sunt 94 mii de studenţi şi nu fiecare are posibilitatea de a achita contractul de studii, în special când vine vorba despre studiile la Universitatea de Medicină, unde un an de studii costă în jur de 10-12 mii lei.

 

Îl îngrijorează incertitudinea unor prevederi ale Legii bugetului. În particular, în bugetul pentru 2014 există un articol privind cheltuieli de 1,5 mlrd. lei, „incluse cu o definiţie ambiguă”.

 

„De asemenea, se planifică desfăşurarea reformelor în sistemul bancar, pentru ca tinerii ce doresc să iniţieze o afacere să poată lua credite cu o rată procentuală mică, de exemplu 4%”, a spus Varaniţa.

 

Potrivit spuselor sale, „Moldova a ales calea corectă de dezvoltare – în UE, însă deputaţii trebuie să explice societăţii esenţa Acordului de Asociere semnat cu UE, deoarece este un tip de contract, care trebuie studiat minuţios şi în baza acestuia să se înceapă realizarea corectă a diferitor reforme şi programe”.

 

Pretendentul pentru mandatul de deputat, care a început colectarea semnăturilor pentru susţinerea candidaturii sale (sunt necesare de la 2000 la 2500 semnături – „I”) consideră că „pentru o activitate de succes a Parlamentului acesta trebuie să fie format din reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi din reprezentanţi ai raioanelor, care vor fi aleşi de localnici”.

 

„Dacă deputaţii aleşi în decurs de un an nu vor îndeplini promisiunile date, ei trebuie să-şi dea demisia benevol, cum are loc în Elveţia. Numărul ministerelor trebuie reduse de la 17 la 8. Iar pentru a rezolva problema limbilor, limba de stat trebuie să fie româna, limba rusă - limbă opţională, a treia pentru Găgăuzia – limba găgăuză şi a patra - engleza”, a spus Varaniţa.

 

El a îndemnat societatea „să voteze pentru candidaţii independenţi şi să susţină tineretul, care aspiră să ajungă la putere, deoarece sunt o forţă nouă şi noi viziuni asupra situaţiei, precum şi cei care cu adevărat vor adopta proiecte de lege şi vor lucra pentru dezvoltarea statului şi îmbunătăţirea vieţii”.

 

„Campania electorală o voi desfăşura din cont propriu, precum şi din cele 5 mii de lei prevăzute de CEC pentru candidaţii independenţi. Sper că pentru mine vor vota cel puţin 30 mii de alegători”, a spus candidatul.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 09.10.2014 02:00:22 Nicodim
    Viitorul parlament trebuie sa fie al deputatilor de circumscriptii ca sa poarte personal responsabilitate in fata electoratului local. Insa pentru a pastra vectorul european si independent al RM se cere de antrenat si testat kurajul civic al independentilor. Pentru ei ar trebui rezervata o anumita cota, daca intradevar vrem un legislativ eficient dar daca dorim dor cativa PAPAAGALI si MASTODONTI - votati cum am stiut dupa 1991

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.