Reportaje

PREȘEDINTA COMPANIEI „TELERADIO GĂGĂUZIA” CONSIDERĂ CĂ ARE LOC UN ATAC RAIDER ASUPRA ACESTEIA

09 octombrie, 2014
PREȘEDINTA COMPANIEI „TELERADIO GĂGĂUZIA” CONSIDERĂ CĂ ARE LOC UN ATAC RAIDER ASUPRA ACESTEIA Președinta companiei publice „Teleradio Găgăuzia” (GRT), Ana Harlamenco, consideră că în ajunul alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova și apropiatelor alegeri de bașcan al autonomiei, din anul 2015, are loc „un atac raider asupra companiei”.

 

Joi, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, ea a declarat că GRT este singurul radiodifuzor din autonomie.

 

„Mass-media Moldovei este reprezentată slab la noi, în plus, există problema cu bariera lingvistică. GRT are o cotă de audiență înaltă în rândul populației, suntem priviți, pentru că reflectăm problemele curente ale cetățenilor. De fiecare dată când se apropie alegerile de orice nivel, în jurul întreprinderilor apar scandaluri. Azi, tentativa de a pune mâna pe companie este întreprinsă de conducerea Adunării Populare a Găgăuziei (APG), reprezentată prin conducătorul acesteia, Dmitri Constantinov, și președintele comisiei juridice, Ivan Burgudgi”, a afirmat managerul.

 

Conform spuselor sale, pentru a pune în aplicare schema atacului raider, a fost înlocuit conducătorul Consiliului Observator (CO) de pe lângă GRT.

 

„În locul jurnalistei cu o experiență vastă, Ecaterina Terzi, a fost numită sora lui Burgudgi, Sofia Surnina. CO docil îl numește director la televiziune, în urma unui concurs, pe omul de afaceri Stepan Piron. Numirea sa în funcție este contestată în instanța de judecată, pentru că legislația autonomiei interzice în mod direct aprobarea în calitate de manager al televiziunii publice a unei persoane care este proprietarul structurilor de radiodifuziune. Iar Piron este proprietarul celei mai mari rețele de cablu din regiune”, a explicat ea.

 

Harlamenco este convinsă că organizatorii schemei de acaparare prin numirea lui Piron au urmărit un scop dublu: să instituie controlul asupra GRT și asupra auditoriului în ajunul campaniilor electorale, dar și să intre în posesia bunurilor companiei.

 

„Odată cu venirea mea la companie, a apărut rețeaua de fibre optice, deținem trei turnuri de radiodifuziune, echipamentele se modernizează treptat. Firește, aceste active de milioane de lei sunt o bucățică râvnită. În anul 2013, compania a câștigat din publicitate 170 mii lei, iar în 2014 - 500 mii lei. Noi devenim atractivi și ca unitate comercială”, a opinat șefa companiei.

 

Într-o declarație difuzată la conferința de presă, din numele colectivului companiei se spune că în Găgăuzia are loc „o presiune fără precedent” asupra mass-media, din partea autorităților regionale, tentative de „atac raider”, partaj de bunuri, angajare a CO pe lângă GRT, amestec în politica editorială, șantaj politic, reglări de conturi.

 

„Cu acordul tacit al bașcanului Găgăuziei, ei (Constantinov și Burgudgi – „I”) strangulează mass-media, sfidează legea, instituie fărădelegea, puterea unipersonală de țar şi dictatura personală”, se spune în declarația colectivului de muncă.

 

Directorul companiei a făcut apel către autoritățile Republicii Moldova, organizațiile internaționale, reprezentanțele diplomatice să atragă atenția la ceea ce se întâmplă.

 

„INFOTAG” precizează: Constantinov și un grup de deputați ai APG, la începutul anului 2013, anunțaseră că trec în Partidul Democrat. După un an și ceva, Constantinov s-a retras din PDM, declarându-și „neutralitatea politică”. La finele lunii septembrie, Constantinov și un grup de deputați ai APG au anunțat că sprijină Partidul Socialiștilor la alegerile din 30 noiembrie.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 09.10.2014 03:49:29 Mihai
    Constantinov impreuna cu Formuzal sunt niste separatisti, tradatori ai R.Moldova, niste mizerabil ordinari ce habar nu au de interesele oamenilor din regiunea gagauza, care pina git este satula de prostiile lor.
  2. 09.10.2014 04:05:56 Andrei
    Electorala vad ca cineva o percepe ca invinuiri aberante si ca ponegrire, in loc sa incerce s apropuna solutii problemelor din stat, ei gasesc pseudo analisti si specialisti pe care ii platesc bine ca sa abereze.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.