Reportaje

PRODUCĂTORII DE FRUCTE CER AUTORITĂȚILOR SĂ MAJOREZE SPRIJINUL FINANCIAR PENTRU ACOPERIREA PIERDERILOR ÎN DOMENIU

13 octombrie, 2014
PRODUCĂTORII DE FRUCTE CER AUTORITĂȚILOR SĂ MAJOREZE SPRIJINUL FINANCIAR PENTRU ACOPERIREA PIERDERILOR ÎN DOMENIU Producătorii de fructe din Republica Moldova cer autorităților să majoreze sprijinul financiar pentru acoperirea pierderilor în domeniu, după impunerea de către Rusia a restricțiilor la importul de fructe moldovenești.

 

Directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Iurie Fala, a menționat luni, cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că sprijinul financiar oferit de Guvern, în valoare de 138 mil. de lei nu acoperă nici pe departe necesitățile reale ale producătorilor de fructe.

 

„În acest an am avut o roadă de mere cu 15% mai bogată decât cea de anul trecut. La fabricile de procesare au fost livrate deja 110 mii tone de mere, în condițiile în care Guvernul a decis să acorde compensații doar pentru 60 mii de tone de mere. Modul de acordare a compensațiilor stabilit în regulamentul aprobat de Guvern este unul imperfect și crează o discriminare artificală între producătorii de fructe, întru-cât compensații vor primi cei care au depus primii dosarele”, a spus Fala, precizând că propunerile producătorilor de fructe nu au fost luate în considerație atunci când a fost elaborat regulamentul de compensare.

 

Potrivit lui, producătorii de fructe și-au pierdut relațiile comerciale cu piața de desfacere a Federației Ruse, unde exportau până acum peste 90% din mere, iar în UE nu-și găsesc parteneri atât de ușor.

 

„După ce pe parcursul anului agricultorii au investit ca să aibă o recoltă bogată, acum mulți dintre ei sunt în situația în care la anul nu vor avea resurse pentru a-și continua activitatea. Agricultorii sunt împovărați cu credite și datorii, iar fără ajutorul statului nu vor putea face față situației”, a spus Fala.

 

Directorul întreprinderii „Agro-product” din r-n Briceni, Vlad Gamureac, a menționat că „producătorii de fructe au nevoie de piața Rusiei ca de aer”.

 

„Avem nevoie de o perioadă de trecere pentru a găsi noi piețe de desfacere. Nu înseamnă că dacă azi am declarat că vindem în UE, înseamnă că așa și este. Nu vinde nimeni în UE. Și nici de la stat nu primim nimic”, a spus indignat Gamureac.

 

Producătorii de fructe solicită ca pentru toate merele și prunele comercializate din recolta anului 2014, statul să ofere compensații la prune în mărime de 1,2 lei/kg dacă prețul de comercializare este sub 3,2 lei, iar la mere în mărime de 1,5 lei/kg dacă prețul de comercializare este sub prețul de 3,5 lei/kg.

 

Producătorii de fructe mai cer ca Fondul de subvenționare pentru anul 2014 să fie suplinit cu cel puțin 150 mil. de lei.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 13.10.2014 04:43:59 Ana
    Ei au dreptate? chind spun ca nu vor revolutii ei vor banii si sustinerea!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.