Reportaje

AVOCATUL ILIE ROTARU A CRITICAT SISTEMUL JUDICIAR DIN MOLDOVA

15 octombrie, 2014
AVOCATUL ILIE ROTARU A CRITICAT SISTEMUL JUDICIAR DIN MOLDOVA Cuvintele frumoase despre reforma sistemului judiciar din Moldova nu au nimic în comun cu realitatea, consideră avocatul Ilie Rotaru.

 

El a spus miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „problema ţării nu sunt poliţiştii, care sunt acuzaţi de sporirea criminalităţii, ci procurorii corupţi, care deseori trag la răspundere persoane nevinovate”.

 

În calitate de argument Rotaru a invocat povestea familiei Stoianov, capul căreia -Valeriu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că i-a luat apărarea surorii sale.

 

„Ea l-a telefonat pe Valeriu când noaptea târziu a fost vizitată de fostul soţ cu un grup de necunoscuţi. Valeriu a venit, însă oaspeţii nechemaţi nu i-au permis să intre în casă. El a scos pistolul, pe care îl avea la sine, şi a tras câteva focuri de armă în aer, iar când huliganii au refuzat să plece, l-a rănit pe unul în picior”, a spus avocatul.

 

Potrivit spuselor sale, instanţa de judecată i-a dat drept de cauză lui Stoianov, însă procurorii „care cel mai probabil au fost plătiţi, au contestat decizia la Curtea de Apel (CA)”.

 

„Judecătorii de la CA au încălcat legea şi au emis un verdict incorect. Stoianov a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. Mai târziu Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a trimis dosarul pentru reexaminare şi de data aceasta, CA a emis un verdict nou – cinci ani de închisoare cu executare”, a spus Rotaru.

 

Potrivit lui, „avocaţii precedenţi ai familiei acuzatului au propus mită judecătorilor şi procurorilor, făcând aluzie că partea opusă deja a făcut aceasta”.

 

„Pe timpul comuniştilor anual erau intentate circa 25 mii de dosare penale. În anul trecut au fost iniţiate 38 mii de dosare, şi asta luând în calcul faptul că anual judecătorii examinează nu mai mult de 9 mii de dosare. Restul rămân pe seama procurorilor, care le modifică cum vor, şi nimeni nu încetează această fărădelege”, consideră avocatul.

 

El a relatat că de repetate ori a încercat să intre la procurorul general şi la preşedintele CSJ, însă fără succes.

 

„Să ştie conducătorii acestor structuri ce fac subordonaţii lor. Dacă ei refuză înseamnă că ştiu ceva şi nu mai este mult până în momentul când pot deveni complici. Ne lăudăm în faţa europenilor că întreprindem toate măsurile pentru reformarea justiţiei, însă nu este aşa. Spre diferenţă de Moldova, în alte ţări există o instituţie de revizuire, care verifică dosarele pe care deja au fost emise decizii. Dacă la noi ar exista o astfel de structură, aceasta ar zădărnici înfăptuirea fărădelegilor”, a spus juristul.

 

Soţia condamnatului, Mariana Stoianov, a remarcat că la examinarea cazului au fost admise numeroase încălcări.

 

„Iniţial, reţinuţii, cu care soţul a avut conflictul, au recunoscut că se aflau în casă, însă, apoi şi-au schimba mărturiile, afirmând că se aflau în stradă. Este evident că cazul soţului meu este „cumpărat”, a spus ea.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 17.10.2014 10:45:52 Snur
    Bine ca noi au fost destept si nu au ales pe nenea aista PRESEDINTELE tarii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.