Reportaje

LA EDIȚIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI „DOUĂ INIMI GEMENE” VOR PARTICIPA INTERPREȚI DIN 12 ȚĂRI

15 octombrie, 2014
LA EDIȚIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI „DOUĂ INIMI GEMENE” VOR PARTICIPA INTERPREȚI DIN 12 ȚĂRI La ediția din acest an a Festivalului internațional de muzică ușoară „Două inimi gemene”, în memoria regretaților Doina și Ion Aldea-Teodorovici, vor participa interpreți din 12 țări. Cea de-a 12 ediție a Festivalului se va desfășura tradițional la Chișinău în perioada 13-15 noiembrie.

 

Directoarea Festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că la concurs vor participa interpreți din România, Belarus, Georgia, Ucraina, Rusia, Slovenia, Bulgaria, Anglia, Letonia, Moldova.

 

„Pentru prima dată la concurs va participa Austria. În acest an avem un număr mai mare de participanți decât în anii precedenți și toți sunt foarte talentați. La secțiunea copii vor fi evolua 27 de participanți (față de 19 în 2013), iar la secțiunea maturi 29 (față de 24 în 2013). Ne bucurăm că interesul pentru acest Festival este în creștere, iar unii interpreți participă la concurs mai mulți ani la rând. De pe scena Festivalului s-au lansat în lumea muzicii interpreți care astăzi au devenit consacrați. Scopul nostru este să descoperim noi talente, să promovăm creația Doinei și Ion Aldea-Teodorovici, dar și Republica Moldova, în general”, a spus Eugenia Marin.

 

Ca de obicei, Festivalul-concurs se va desfăşura la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” pe 13-14 noiembrie, iar Gala Laureaţilor la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” pe 15 noiembrie. Participanții vor interpreta o piesă din repertoriul Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici, și o presă în limba țării pe care o reprezintă. În premieră, în acest an prima piesă din concurs va fi acompaniată de Orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul regretaților interpreți de muzică ușoară.

 

„Organizând acest Festival mă simt împlinită și de fiecare dată când aud piesele Doinei și a lui Ion, parcă le simt prezența. Voi organiza acest Festival atât timp cât voi trăi. Mă bucur că în fiecare an reușim să aducem în Moldova interpreți dintr-o țară nouă și să ne promovăm cultura, tradițiile și țara, în general”, a spus Eugenia Marin.

 

Membrul juriului, compozitorul Anatol Lupu, a menționat că la ediția din acest an a concursului participă concurenți foarte puternici, atât din Moldova, cât și din străinătate, respectiv concurența va fi una puternică.

 

În opinia directoarei Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Svetlana Bivol, Festivalul „Două inimi gemene” trebuie să aibă continuitate, precizând că numele acestuia s-a înscris în tezaurul muzical național.

 

„Vreau să-i mulțumesc în mod deosebit Eugeniei Marin, sufletul acestui Festival, pentru faptul că promovează cu insistență creația lui Ion și a Doinei, iar prin aceasta promovează și cultura noastră națională”, a spus Svetlana Bivol.

 

Organizatorii Festivalului au relatat că deocamdată valoarea premiilor nu a fost stabilită, precizând că acest lucru depinde de sursele oferite de sponsori. Anul trecut premiul mare a fost în valoare de 1000 de euro. Costurile Festivalului „Două inimi gemene” se estimează la 1,4 mil. de lei. În acest an, Ministerul Culturii a contribuit la organizarea Festivalului cu suma de 80 mii de lei. Restul cheltuielilor sunt suportate din sponsorizări.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 17.10.2014 10:44:47 Alexei
    Minunat!
  2. 17.10.2014 11:51:06 Neli
    Bine, daci si staul nostru da macar ceva...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.