Reportaje

UN ONG CERE TRAGEREA LA RĂSPUNDERE PENALĂ A ÎNALȚILOR DEMNITARI DE STAT PENTRU COMITEREA INFRACȚIUNII DE GENOCID

22 octombrie, 2014
UN ONG CERE TRAGEREA LA RĂSPUNDERE PENALĂ A ÎNALȚILOR DEMNITARI DE STAT PENTRU COMITEREA INFRACȚIUNII DE GENOCID Liderul Asociației pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției, Andrei Donică, a depus un demers pe numele procurorului general, Corneliu Gurin, prin care cere tragerea la răspundere penală a înalților demnitari de stat care au condus țara din anul 2002 și până în prezent pentru comiterea infracțiunii de genocid împotriva propriului popor.

 

Andrei Donică a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că prin politica sa statul comite o infracțiune foarte gravă împotriva a circa 1,5 mil. de cetățeni, reprezentate de grupuri sociale precum pensionari, invalizi, copii minori și șomeri, care sunt impuşi să trăiască în condiții de subzistență de natură să ducă la distrugerea lor fizică totală sau parțială.

 

„Potrivit Constituției statul este obligat să întreprindă măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică minimul de existență în Moldova este de 1452 de lei, însă peste 90% din pensionari și invalizi au pensii mult mai mici decât acest minim de existență”, a spus Donică.

 

În opinia lui, acțiunile pe care le întreprind autoritățile statului în raport cu pensionarii, invalizii, mamele cu copii și șomerii, se înscriu în categoria infracțiunilor de genocid în masă.

 

„Autoritățile supun aceste categorii sociale la o moarte lentă, pentru că oamenii nu au bani să se alimenteze corespunzător, să se trateze, nemaivorbind de achitarea serviciilor comunale. Este mai rău ca pe timp de război. Pentru infracțiunea de genocid în masă, art. 135 al Codul Penal al RM prevede închisoare de la 15 la 25 de ani sau chiar detenție pe viață”, a spus Donică.

 

El a menționat că în cazul în care în baza demersului depus, procurorii nu vor intenta un dosar penal pe numele înalților demnitari care au condus țara din anul 2002 (președinți de țară, speakeri, vicespeakeri, premieri, vicepremieri, miniștri ai protecției sociale) atunci vor ataca decizia în cauză procurorului ierarhic superior, după care vor depune cerere la CEDO.

 

„Suntem ferm convinși că vom obține câștig de cauză. Dreptul la asistență și protecție socială este garantat de stat, prin urmare statul este obligat să facă tot posibilul pentru ca să asigure cetățenilor un trai decent. În cazul în care nu face acest lucru trebuie tras la răspundere”, consideră Donică.

 

Pensionara Galina Chiriac a menționat că pensionarii trăiesc la limita sărăciei, sunt bolnavi și nu au bani nici măcar pentru minimul necesar.

 

„Cum este posibil de a trăi în astfel de condiții? De ce suntem supuși unui astfel de trai la bătrânețe după ce am lucrat toată viața? Oare celor de la putere nu le este rușine pentru viața pe care o trăim? De ce oligarhii nu se gândesc la noi? De ce ei au nevoie de miliarde, iar noi trebuie să trăim în sărăcie”, a întrebat cu disperare pensionara, care după ce a muncit 29 de ani are o pensie de 1120 de lei.

 

Pensionarul Chiril Trofimciuc consideră că „toți demnitarii de stat trebuie să stea la închisoare pentru faptul că supun cele mai vulnerabile categorii sociale să trăiască în condiții inumane”.

 

„Încercăm să facem economii pe cât putem, dar aceste economii ne consumă viața și sănătatea”, a spus pensionarul.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 23.10.2014 11:04:51 Viorel
    Asta deja sa numeste PROPAGAREA!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.