Reportaje

POMICULTORII MOLDOVENI, DIN CAUZA DIFICULTĂŢILOR FINANCIARE, ÎŞI PUN CAPĂT ZILELOR ŞI TAIE LIVEZILE

04 noiembrie, 2014
POMICULTORII MOLDOVENI, DIN CAUZA DIFICULTĂŢILOR FINANCIARE, ÎŞI PUN CAPĂT ZILELOR ŞI TAIE LIVEZILE Pomicultorii moldoveni din cauza dificultăţilor financiare, apărute din cauza imposibilităţii de a vinde recolta bogată, se sinucid şi taie livezile tinere de mere. Astfel a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, membrul asociaţiei Nord-Fruct, Galina Meico.

 

Potrivit spuselor sale, într-un sat din nordul republicii, după o discuţie cu creditorii în legătură cu depăşirea termenilor de achitare a împrumuturilor, un fermier a decis să-şi pună capăt zilelor.

 

„Bineînţeles că nu este o metodă de a rezolva problema. Rudele vor fi nevoite să suporte consecinţele. Dar la noi, din cauza politicii de eşec a Guvernului, când dintr-o parte am pierdut piaţa Rusiei, iar din alta nu avem progrese pe piaţa Europei, oamenii disperă. Veniţi în satele Unguri şi Calaroşovca, raionul Ocniţa. Unul a tăiat o livadă tânără de şase ani, iar alt fermier a ars o livadă cu suprafaţa de 2 ha. Oamenii au luat credite de milioane de lei şi acum băncile ne distrug”, a declarat fermierul.

 

Potrivit spuselor sale, la recenta întrevedere cu Premierul Iurie Leancă, la întrebarea unui fermier tânăr, care a luat un „credit pentru tineret”, ce să facă în condiţiile crizei actuale, un bancher moldovean i-a răspuns: „De ce a-ţi luat bani?”.

 

Fermierul Igor Casco a spus că are livezi cu o suprafaţă de 300 ha, de pe care de obicei aduna până la 7 mii tone de fructe.

 

„Pentru prelucrarea acestor suprafeţe – produsele chimice, tractoriştii, tăierea şi multe altele, am luat împrumuturi, suma totală a resurselor investite constituie şase mil. de lei. Doar dobânda pentru deservirea creditelor constituie 1,5 mil. lei. Dar din cauza îngheţurilor timpurii şi embargoului rusesc deja am suferit pierderi de 2 mii tone de recoltă. Cerem Guvernului ajutor cât de puţin. Dar în schimb suntem numiţi zdrenţuroşi angajaţi politic. Noi doar încercăm să facem business în această ţară, pentru ca copii noştri să nu plece în Italia sau Rusia. Vrem să trăim şi să muncim pe pământul nostru”, a spus pomicultorul.

 

Preşedintele asociaţiei Nord-Fruct, Iurie Plopa, a declarat că pomicultorii cer Guvernului să creeze o comisie interdepartamentală specială de evaluare a pierderilor pomicultorilor în legătură cu îngheţurile timpurii, precum şi pentru deciderea sorţii merelor din soiurile de iarnă.

 

„Nu am primit compensaţii pentru soiurile de vară şi nu există o deciziei în privinţa celor de iarnă. Acordăm Guvernului termen până la 7 noiembrie, cerem compensaţii, iar dacă nu – vom începe acţiuni de protest. Am fost puşi la zid”, a spus el.

 

Plopa a subliniat că pomicultorii cer adoptarea unei hotărâri speciale a Guvernului, care ar rămâne în vigoare şi după alegerile parlamentare, pentru ca următorul Guvern să îndeplinească obligaţiunile statului faţă de pomicultori.

 

„INFOTAG” precizează: Din asociaţia Nord-Fruct fac parte 166 membri, care locuiesc preponderent în satele din nordul Moldovei, locuite de cetăţeni vorbitori de limbă rusă. Ei prelucrează până la 2 mii ha de livezi. Acestea în mare parte sunt livezi de mere, recolta de pe care până în vara 2014 era exportate pe piaţa rusă.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.11.2014 06:59:16 Maria
    Proteste nu dau mincare, gasiti locu pentru mere la Bruxeli!!!
  2. 04.11.2014 07:02:01 Inga
    Mai bine ghinditi despre Europa nu despre Rusia!
  3. 05.11.2014 09:05:44 Hork
    Polonezii tot asa pling...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.