Reportaje

AVOCAŢII CONSIDERĂ CĂ PROCURATURA CONTINUĂ A FI CONTROLATĂ POLITIC

05 noiembrie, 2014
AVOCAŢII CONSIDERĂ CĂ PROCURATURA CONTINUĂ A FI CONTROLATĂ POLITIC Avocaţii Anatolie Stepuleac şi Iulian Rusanovschi consideră că „reforma sistemului judecătoresc stagnează, iar procuratura continuă să fie controlată de anumite partide politice”. Astfel juriştii au declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Avocaţii au prezentat jurnaliştilor multiple documente, ce demonstrează intentarea dosarelor penale „la comandă” în perioada guvernării Partidului Comuniştilor.

 

„Vladimir Voronin, care era şi Preşedinte şi lider al Partidului Comuniştilor, ordona împotriva cui şi ce fel de dosare să fie intentate. Procurorii cu supunere îi îndeplineau ordinele. În pofida faptului că guvernarea s-a schimba, situaţia din procuratură a rămas aceeaşi. Am reuşit încă în 2009 să demonstrăm în judecată nevinovăţia persoanelor acuzate într-o serie de dosare. Instanţa de judecată a emis verdicte de achitare, însă ziarul „Comunistul” nici nu a dorit pe deplin să dezmintă informaţia falsă, publicată la ordinul lui Voronin”, a spus Stepuleac.

 

El a menţionat că instanţa de judecată a recunoscut că „procurorii s-au bazat nu pe argumente şi dovezi, ci pe presupuneri”.

 

„Multe dosare au fost formal închise sau recalificate. În organele procuraturii nu s-a schimbat nimic. Structura este condusă de aceleaşi persoane pe care i-a numit în funcţii cheie fostul Procuror General, Valeriu Gurbulea. Aceştia sunt rudele şi prietenii săi, prin intermediul cărora el şi în prezent poate influenţa rezultatul oricărui dosar”, a spus Stepuleac.

 

Juristul a subliniat că anume din acest motiv ancheta pe cazul răsunător privind dezordinile din 7 aprilie 2009 s-a sfârşit cu nimic.

 

„De acest caz s-a ocupat cunoscutul procuror Igor Popa, care a fost una din persoanele principale în sistemul judecătoresc al lui Vladimir Voronin. Investigaţiile de durată s-au încheiat cu acuzaţii la adresa bloggerului rus Eduard Baghirov, care a fugit din Moldova. Iată tot rezultatul, alţi acuzaţi nu sunt şi nici nu au fost”, a declarat avocatul.

 

Potrivit spuselor sale, el a încercat să tragă la răspundere penală fostul Preşedinte Vladimir Voronin, care „a creat acest sistem vicios”.

 

„Dar şi această decizie depinde de procurori. Putem vorbi la infinit şi să prezentăm dovezi ale activităţii ilegale a procuraturii. Dar ce avem cu adevărat? În realitate procuratura lipseşte în calitate de garant al respectării drepturilor şi libertăţilor omului. Cetăţenii nu se pot simţi protejaţi de procuratură. Dimpotrivă, ei trebuie să se teamă de deciziile procurorilor”, a subliniat Stepuleac.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.