Reportaje

ŞAHISTUL MOLDOVEAN VALERI IOVCOV A OCUPAT AL TREILEA LOC LA CAMPIONATUL EUROPEAN ÎNTRE JUNIORI

06 noiembrie, 2014
ŞAHISTUL MOLDOVEAN VALERI IOVCOV A OCUPAT AL TREILEA LOC LA CAMPIONATUL EUROPEAN ÎNTRE JUNIORI Valeri Iovcov a luat medalia de bronz la Campionatul Europei între juniori la şah, care a avut loc în perioada 18-29 octombrie 2014 în Batumi. Organizatorul turneului – Federaţia georgiană de şah şi Uniunea Europeană de Şah.

 

Cel mai bătrân antrenor al şcolii de şah din Chişinău, Ion Solonari, a relatat că al treilea loc la competiţii de aşa nivel este un mare succes.

 

„La ai săi 18 ani Valeri deja a ajuns la cohorta jucătorilor de talie mondială. El poate repeta succesul celor mai buni şahişti moldoveni contemporani – Dumitru Svetuşchin şi Viorel Bologan. Pentru aceasta are tot ce trebuie: sârguinţă, pasiune şi talent”, a spus el.

 

În opinia mentorului, o ţară atât de mică ca Moldova se poate impune pe arena mondială doar prin astfel de tipuri de sport intelectual cum este şahul.

 

„Profesionalismul în orice lucru, orice tip de sport întotdeauna este preţuit. Şahistul la turnee ca Campionatul Europei este nevoit să dispute până la 60 de jocuri. Valeri a făcut faţă acestei presiuni şi a ocupat un loc între cei mai buni. Succes în viitoarele turnee”, a spus Solonari.

 

Principalul antrenor al lui Iovcov, Victor Romcovici, consideră că victoria elevului său vorbeşte despre apariţia în Moldova a unei noi generaţii de jucători.

 

„În ultimii ani mă ocup intensiv cu băieţii de 15-16 ani. Federaţia de Şah din Moldova (FŞM) are nevoie de talente noi, feţe noi, pentru ca imaginea republicii pe arena internaţională de şah să fie din nou susţinută. Victoria lui Valeriu este dovada faptului că am ales calea cea dreaptă”, a explicat Romcovici.

 

Potrivit spuselor sale, datorită participării lui Iovcov la turneul din Batumi, ratingul său personal a crescut cu 144 poziţii şi a constituit 2300 puncte. El poate candidat pentru titlul de „Maestru internaţional al FIDE”.

 

Preşedintele FŞM, Igor Dodon, consideră că în Moldova statul atrage puţină atenţie popularizării şahului.

 

„Acele câteva sute de mii de lei, care sunt alocate anual pentru întreţinerea federaţiei, ne permit să participăm doar la o competiţie. Iar anual au loc sute de turnee. Identificăm resurse şi încercăm să ajutăm băieţii să participe la competiţii. Deja din anul curent organizăm turnee de selectare la nivel de raioane, zone, iar apoi şi republică pentru a selecta cel mai bun elev şahist. În anul viitor câştigătorul campionatului naţional al RM va putea pleca în Rusia şi să lupte acolo pentru titlul de campion al celui mai popular turneu „Turnul Alb”, a spus Dodon.

 

De asemenea, el a opinat că în şcolile din Moldova şahul trebuie introdus ca disciplină pentru clasele 1-4.

 

„Şahul este în primul rând un sport ce dezvoltă capacitatea de gândire. Sunt convins că această disciplină este importantă şi necesară”, a spus şeful FŞM.

 

El i-a înmânat lui Iovcov, din numele federaţiei, 10 mii de lei, mulţumindu-i pentru rezultatul obţinut şi urându-i succese în continuare.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 07.11.2014 02:36:10 Simion
    Dodon face bine pentru toti!
  2. 09.11.2014 03:40:40 Vica
    Dl Doddon si ca om, si ca politician au capacitatea buna si respect fata de oameni simpli...
  3. 11.11.2014 09:05:26 Kira
    Dodon must be the pREZIDENT of RM!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.