Reportaje

DEPUTATUL ALEXANDRU PETCOV SOLICITĂ CONVOCAREA DE URGENŢĂ A PARLAMENTULUI PENTRU ANULAREA LEGII PRIVIND CONSUMUL DE APĂ

11 noiembrie, 2014
DEPUTATUL ALEXANDRU PETCOV SOLICITĂ CONVOCAREA DE URGENŢĂ A PARLAMENTULUI PENTRU ANULAREA LEGII PRIVIND CONSUMUL DE APĂ Deputatul comunist Alexandru Petcov solicită convocarea de urgenţă a şedinţei Parlamentului pentru anularea legii №303 „Privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare”, adoptat la finele anului 2013 prin voturile deputaţilor din Coaliţia de guvernare. Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, parlamentarul a declarat că adoptarea acestei legi a fost promovată de un grup de membri ai PDM şi PLDM.

 

„În spatele adoptării acestei legi stau domnii Iurie Ţap, Valentina Buliga, Valeriu Lazăr, Iurie Leancă, Andrian Candu, Igor Corman. Prin acest document iezuit a fost aplicată o lovitură în interesele a sute de mii de familii moldoveneşti, care locuiesc în apartamentele din oraşele şi centrele raionale din republică. Legea, care a intrat în vigoare pe 14 septembrie 2014, prevede majorarea tarifelor în medie cu 50 de lei. Luând în considerare că oamenii achită nu în baza datelor contoarelor particulare, ci conform indicilor apometrelor furnizorilor locali de apă”, a spus Petcov.

 

Parlamentarul este de părere că doar în Chişinău suma obţinută de putere din contul măririi tarifelor la apă va constitui peste 7,5 mil. de lei lunar.

 

„Pe ţară această statistică, respectiv, este mai impunătoare. Toţi aceşti bani se fură din buzunarele consumatorilor şi sunt folosite de autorităţi la discreţia lor”, a spus Petcov.

 

Deputatul şi-a pus întrebări retorice – pentru ce pensionarii, din pensia lor mizeră de 400 de lei, au achitat instalarea apometrelor, pentru ce au achitat verificarea acestora în agenţii speciale?

 

„Aceşti bani s-au investit de populaţie în infrastructura „Apă Canal”. Dar ce vedem? Pe străzile oraşelor noastre deseori curg şiroaie de apă… Asta e o metodă de management în ramură? Consumatorul, practic, este responsabil material pentru incapacitatea lor de a conduce întreprinderea de distribuire a apei”, a subliniat Petcov.

 

Deputatul consideră că lipsa unui contract între proprietarii de apartamente şi furnizor pentru livrarea de apă este o gravă încălcare a drepturilor consumatorului.

 

„Există acorduri cu Asociaţiile locatarilor, dar contracte directe cu proprietarii de apartamente lipsesc”, a subliniat el.

 

Petcov a remarcat că legea dată nu a fost verificată la componenta anticorupţie, cum prevede legislaţia în privinţa tuturor actelor normative şi este o recomandare categorică a Uniunii Europene.

 

„Guvernul însuşi solicită verificarea legilor în vederea componentei corupte. Însă, această lege a evitat această procedură”, a atras atenţie deputatul, considerând că documentul a fost adoptat cu multiple încălcări şi trebuie anulat de urgenţă.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 11.11.2014 12:54:02 sergiu
    Bai ca debil mai sunt acesti de la comunisti,nici nustiu ce sa le zic niste boi,cum sa anuleze aceasat lege cind e dor in pofida cetatenilor ca satele astfel se mai dezvolta o leaca,iaca se vede cine vrea sa ne bage in cicat si pe urma sai mai alegi pe asa debil.
  2. 11.11.2014 06:01:06 Simion
    Are dreptate Sandu Petcov, bravo!
  3. 11.11.2014 06:03:33 Pavel
    La strasburg si punctu!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.