Reportaje

CONSILIERUL MUNICIPAL OLEG CERNEI SUSȚINE CĂ PRIMĂRIA CHIȘINĂU A OFERIT ILEGAL BANI UNOR PROCURORI ȘI JUDECĂTORI

11 noiembrie, 2014
CONSILIERUL MUNICIPAL OLEG CERNEI SUSȚINE CĂ PRIMĂRIA CHIȘINĂU A OFERIT ILEGAL BANI UNOR PROCURORI ȘI JUDECĂTORI Consilierul municipal Oleg Cernei, candidat independent pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, susține că primăria mun. Chișinău a oferit ilegal sume mari de bani unor procurori, judecători și polițiști pentru procurarea spațiului locativ.

 

Oleg Cernei a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că în total din anul 2012 până în 2014 primăria, în baza titlurilor executorii, a oferit peste 25 mil. de lei, dintre care în anul 2011 - 9,5 mil. de lei, în 2013 – 8,3 mil. de lei, iar în 2014 – 6,9 mil. de lei.

 

„În linii generale, de sume de aproape un milion de lei au beneficiat președinți de judecătorii, comisari, judecători, procurori pentru cumpărarea locuințelor sociale. Banii au fost acordați fără respectarea legislației, pentru că aducerea la îndeplinire a titlurilor executorii a fost făcută fără decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Mai mult, toate aceste dosare au fost întocmite cu ajutorul angajaților primăriei care încasau între 5-10% din suma pe care o primea beneficiarul. Banii se achitau în urma unor așa numite „tranzacții de împăcare” pe care eu le-aș numi mai degrabă „tranzacții de împărțeală”, a spus Cernei.

 

El a menționat că în cadrul ultimei ședinței a CMC a solicitat șefei Direcției Finanțe a primăriei, Veronica Herța, să prezinte oficial toate datele privind persoanele care au primit bani publici pentru procurarea locuințelor sociale.

 

„Până în prezent, nu am primit aceste date, deși în momentul în care s-au oferit bani publici, Direcția Finanțe este obligată să facă publice numele persoanelor care au beneficiat de aceste resurse. Vrem să vedem dacă și în această listă nu sunt escroci care au apartamente, terenuri, mașini de lux, primind și până la 1 mil. de lei din banii publici”, a spus Cernei, care pune la îndoială faptul că cei care au primit bani într-adevăr nu dispun de spațiu locativ.

 

Consilierul municipal a solicitat ca cei care sunt cu musca pe căciulă să se autosesizeze din oficiu și să restituie banii primiți ilegal.

 

„În caz contrat, rog ministrul de Interne, Dorin Recean, directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și Procurorul General, Corneliu Gurin, să se autosesizeze și să verifice corectitudinea primirii acestor bani de către subalternii lor. De asemenea, vreau ca Ambasada SUA, care finanțează reforma în MAI, să solicite ministerului ca acești colaboratori să treacă testul la poligraf și să recunoască dacă dispun sau nu de alte spații locative. Dacă tot realizăm reforma MAI și statul american este cel care inveștește, vrem să vedem cine aplică legea – cei care fură din banul public?”, se întreabă consilierul.

 

Potrivit lui, cea mai mare cheltuială a banilor publici are loc în cazul instituțiilor de stat, când primăria acordă hectare întregi unor instituții, precum Curtea Supremă de Justiție, Curtea Constituțională, Procuratura Generală.

 

„În cadrul primăriei corupția este la cel mai înalt nivel. Este o sfidare a bunului simț. Noi avem peste 20 de mii de familii care locuiesc în cămine muncitorești. Cum putem oferi o șansă tinerelor familii, în condițiile în care niște șmecheri bagă mâna în buzunarul statului și iau milioane?”, se întreabă Cernei.

 

În cazul refugiaților, care de o săptămâna stau în sala de ședințe a Consiliului Municipal, Oleg Cernei a solicitat ca aceștia să părăsească sediul primăriei, pentru că acțiunea lor a depășit orice limite.

 

„Eu sunt împotriva comportamentului agresiv și degradant al refugiaților, care nu le face față. Ei trebuie să plece din clădirea primăriei imediat. Însă în momentul în care alți șmecheri, mai obraznici, au pus mâna pe milioane, legea trebuie să fie aplicată corect pentru toată lumea”, consideră consilierul.

 

În acest context, Cernei a solicitat Comisiei de privatizare a spațiului locativ a primăriei să se întrunească în ședință și să demareze privatizarea gratuită a spațiului locativ pentru invalizii de gradul I, II și III, precum și pentru văduvele războiului de pe Nistru.

 

„Comisia demult trebuia să se întrunească și să examineze aceste dosare, astfel încât refugiații să se convingă că am demarat procesul de privatizare. Mai mult, asta ar însemna aducerea la îndeplinire a deciziei CMC din 3 iunie 2014 cu privire la transmiterea în proprietate privată a apartamentelor pentru refugiați. Documentul este semnat de șefa Direcției Juridice, Diana Gurschi, viceprimarul Nistor Grozavu și șeful adjunct al Direcției locativ-comunale, Igor Ciobanu. Șeful Direcției locativ-comunale, Petru Gontea, în nota informativă scrie că proiectul de decizie privind transmiterea cu titlu gratuit a apartamentelor destinate refugiaților a fost pregătit la indicația primarului general, Dorin Chirtoacă”, a precizat Cernei.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 11.11.2014 06:02:30 Liviu
    El nu poate sa e nici 1.000 de voturi!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.