Reportaje

CONSILIERUL MUNICIPAL OLEG CERNEI CONSIDERĂ O PROVOCARE PLĂŢILE MAI MARI PENTRU APĂ

18 noiembrie, 2014
CONSILIERUL MUNICIPAL OLEG CERNEI CONSIDERĂ O PROVOCARE PLĂŢILE MAI MARI PENTRU APĂ Consilierul municipal din partea Partidului Liberal, Oleg Cernei, consideră o provocare situaţia când chişinăuienii au primit facturi mai mari pentru consumul de apă.

 

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, Cernei a menționat că „Legea nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare a fost adoptată la sfârşitul lunii decembrie 2013, însă a intrat în vigoare pe 15 septembrie 2014 – în ajunul alegerilor parlamentare, ca să creeze confuzie în rândul cetățenilor”.

 

Potrivit spuselor sale, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică „trebuia să stabilească un anumit tarif, precum şi să determine formula de calcul, însă aceşti paşi nu au fost făcuți până la intrarea în vigoare a legii ”.

 

Candidatul pentru mandatul de deputat al Parlamentului a menţionat că „legea vizează doar taxarea diferenţei pentru apa potabilă, nu şi pentru cea menajeră, care trebuie să fie indicată separat în alte facturi”, adăugând că „întreprinderea municipală Infocom din start a încălcat legea.

 

În opinia lui, ÎM „Infocom” a calculat incorect facturile la consumul de apă.

 

„Dacă în august, suplimentar la facturi a fost repartizată suma de 53 de mii de lei, atunci în octombrie, această cifră a crescut până la 1,314 mil. de lei. Mai mult, suma aceasta nu a fost repartizată apartamentelor care au indicat în factură 0 metri cubi. Eu abia ieri am obţinut datele. Informaţia a fost strict securizată”, a declarat Oleg Cernei.

 

Potrivit lui, ”din numărul total de 162 mii de apartamente, în luna octombrie doar 93 mii de apartamente (57%) nu au primit sume suplimentare pentru consumul de apă, pentru 18 mii de apartamente (11%) la volumul de apă consumat a mai fost adăugat de la 0 la 0,5 m³, pentru 13 mii de apartamente (8,4%) de la 0,5 până la 1 m³, pentru 23 mii (14%) de la 1 până la 3 m³, pentru 7,4 mii (4,56%) de la 3 la 5 m³, pentru 6,3 mii (4%) de la 5 m³”.

 

„Anume din cauza numeroaselor plângeri ale consumatorilor, precum şi încălcarea legii, Primăria a decis ca Infocom să recalculeze plăţile”, a spus Cernei.

 

El a menționat că în octombrie, 40 de mii sau 76% dintre consumatori au achitat deja facturile, 1111 au achitat parţial, iar 10 mii nu au achitat nimic.

 

În opinia lui, facturile trebuie să fie eliberate de furnizor, adică de întreprinderea municipală Apă-Canal. ”Astfel consumatorul nu ar fi achitat 1,2 lei pentru factură, precum şi pentru serviciile bancare, deoarece toate cheltuielile ar fi fost suportate de furnizor”, a spus Cernei.

 

Potrivit spuselor sale, „consumatorii nu trebuie să achite facturile până când nu va fi făcută recalcularea şi nu va înceta încălcarea legii. De asemenea, procuratura trebuie să iniţieze o investigare a încălcărilor şi să pedepsească vinovaţii, iar autorităţile trebuie să abroge legea din 2013”.

 

„Parlamentul nu se va mai întruni în şedinţe până la alegeri, dar există Curtea Constituţională, care poate examina legea în regim de urgenţă şi lua o decizie”, a spus Cernei, îndemnând oamenii „să nu achite noile facturi până când nu vor fi făcute recalculări”.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 18.11.2014 04:51:27 Pavel
    Sa fie bine dace el trece pragul el este om dostoinic si cinstit!!!
  2. 18.11.2014 06:39:02 Nic
    El nu este ideal, dar este cel mai bun...El trebue sa fie ales!
  3. 18.11.2014 06:42:07 Victoria
    Dl Cernei noi Va sustinem...
  4. 19.11.2014 09:06:07 Fima
    De ce Oleg a fost cu liberalii dar acuma singur - singurel?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.