Reportaje

CIRCA 30% DIN CETĂȚENI VOR DECIDE CU CINE VOTEAZĂ ÎN ULTIMA ZI A ALEGERILOR

24 noiembrie, 2014
CIRCA 30% DIN CETĂȚENI VOR DECIDE CU CINE VOTEAZĂ ÎN ULTIMA ZI A ALEGERILOR Circa 27% din cetățenii Republicii Moldova vor decide cu cine votează abia în ziua alegerilor parlamentare. Astfel arată datele sondajului de opinie privind măsurarea intenției de vot înaintea alegerilor din 30 noiembrie, efectuat de Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova din propria inițiativă și din resurse proprii.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 11-21 noiembrie pe un eșantion de 1050 de persoane din 74 de localități, având o marjă de eroare de +/-3%.

 

Președintele Centrului, Sergiu Raevschi, a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că numărul indecișilor rămâne destul de mare, iar acest fapt este determinat în special de decepția cetățenilor în clasa politică moldovenească.

 

Sondajul a arătat că în viitorul Parlament vor accede cinci partide parlamentare. Astfel, Partidului Comuniștilor ar acumula 17,2%, Partidului Liberal-Democrat – 15,2%, Partidul Democrat - 13%, Partidul „Patria” – 8,2% și Partidul Liberal – 6,5%. La limita de a accede în Legislativ se află Partidul Socialiștilor – 4,7% și Partidul Liberal Reformator – 4,3%. Acestea sunt urmate de Mișcarea Antimafie care ar acumula 1,4%.

 

Sergiu Raevschi a menționat că 24% din respondenți se consideră ca făcând parte din electoratul comunist, 16% - din cel socialist, 20% - democrat și 28% - liberal.

 

Întrebați ce calități ar trebui să posede un lider de partid cei mai mulți respondenți consideră că acesta trebuie să fie cinstit (22%), cult (18%), puternic (16%), deștept (15%), autoritar (5%).

 

„În situația în care oamenii sunt dezamăgiți, ei își doresc un lider cu o mână incoruptibilă care să facă ordine în țară”, a explicat Sergiu Raevschi.

 

Sondajul a mai arătat că de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor se bucură Premierul Iurie Leancă (42%), urmat de primarul capitalei Dorin Chirtoacă (36%), liderul PDM, Marian Lupu (29%), liderul PCRM, Vladimir Voronin (28%), liderul PLDM, Vlad Filat (25%), speakerul Igor Corman (22%), omul de afaceri Renato Usatîi (22%).

 

În topul neîncrederii se află prim-vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc, în care nu au încredere 87% din respondenți. Acesta este urmat de liderul PSRM, Igor Dodon, (81%), liderul PL, Mihai Ghimpu, (78%), fostul Premier, Ion Sturza, (78%).

 

Sondajul a mai demonstrat că 41% dintre cetățeni pledează pentru apropierea RM de UE, iar 34% de Uniunea Vamală și implicit de Rusia. Alți 24% nu au putut formula o opinie în acest sens.

 

În opinia a 45% dintre respondenți, partenerul strategic al RM este Uniunea Europeană, iar 35% consideră că acesta este Federația Rusă.

 

Potrivit președintelui Centrului, situația tensionată din regiune a determinat o majorare a numărului cetățenilor care pledează pentru aderarea RM la NATO. Astfel, în cazul unui referendum pentru aderarea la NATO, 32% ar vota pentru, 35% - contra, iar 33% nu știu.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 24.11.2014 01:44:11 Natalita
    Nu cred ca tifrile sunt corecte...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.