Reportaje

REFUGIAȚII TRANSNISTRENI ÎI CER CONSILIERULUI MUNICIPAL VICTOR GURĂU SĂ PREZINTE PROBE SAU SCUZE PUBLICE

24 noiembrie, 2014
REFUGIAȚII TRANSNISTRENI ÎI CER CONSILIERULUI MUNICIPAL VICTOR GURĂU SĂ PREZINTE PROBE SAU SCUZE PUBLICE Refugiații transnistreni îi cer consilierului municipal Victor Gurău, membru al Comisiei de lucru a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) privind repartizarea apartamentelor pentru veteranii de război și refugiați, să prezinte probe în susținerea declarațiilor pe care le-a făcut anterior sau să-și ceară scuze publice.

 

Președintele Mișcării Refugiaților Transistreni, Anatol Bâzgu, a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că pe data de 20 noiembrie Victor Gurău a declarat că „Comisia de lucru, creată recent, a concluzionat că o parte din refugiați au primit ilegal apartamente pe strada Ginta Latină și Milescu Spătaru din capitală, întru-cât au anexat la dosare căsătorii și divorțuri fictive”.

 

„Noi ne-am adresat președintelui Comisiei, Valeriu Pavlov, pentru a primi extrasul din procesul verbal al ședinței la care s-a discutat această chestiune, însă ni s-a spus că subiectul nu a fost analizat. Mai mult, ni s-a spus că declarațiile dlui Gurău reprezintă poziția personală a acestuia. Prin urmare, îi cerem lui Victor Gurău să prezinte publicului dovezi concrete care divorțuri și căsătorii sunt fictive. De asemenea, îl rugăm să prezinte informații despre apartamentele primite ilegal, având în vedere că acestea au fost repartizate în baza deciziilor de judecată”, a spus Bâzgu.

 

În caz contrar, președintele Asociației i-a solicitat lui Victor Gurău să dezmintă public informația, precizând că în cazul în care nu o va face benevol se va adresa în instanța de judecată pentru a-l obliga să-și ceară scuze și să achite refugiaților prejudicii morale și materiale.

 

Anatol Bâzgu a ținut să menționeze că „Victor Gurău se află în litigiu cu primăria pentru un teren de 3 ha, estimat la câteva milioane de lei, dispune de un subsol de 400 m.p. în sectorul Botanica al capitalei, deține un apartament în centrul capitalei și are un automobil de lux”.

 

„În aceste condiții apare întrebarea, cum poate această persoană care ne face pe noi șmecheri, considerându-se onestă, să pună în discuție executarea hotărârilor judecătorești?”, se întreabă Bâzgu.

 

Președintele Asociației a negat acuzațiile precum că unii refugiați ar fi primit câte două apartamente în blocurile destinate persoanelor intern deplasate.

 

„Afirm cu toată responsabilitatea că niciun refugiat nu a primit câte două apartamente. În anul 1992 refugiații au fost cazați temporar într-un cămin, iar atunci când s-au repartizat apartamentele în noile blocuri de locuit s-a ținut cont de componența familiei. Astfel unii refugiați au păstrat odaia din cămin și au primit și câte un apartament”, a explicat Bâzgu.

 

El s-a arătat nemulțumit de faptul că unii angajați ai primăriei primesc terenuri de pământ din fondul municipal și nimeni nu solicită explicații în privința acestora.

 

„De ce ei au dreptul să primească terenuri în proprietate privată, iar noi nu avem dreptul să privatizăm apartamentele repartizate în baza deciziilor de judecată? Acest război informațional este îndreptat împotriva refugiaților pentru a le șifona imaginea. Angajații primăriei vor să pară cinstiți, dar în realitate fură cât pot. Noi suntem puși în situația de a lupta cu un nivel înalt de corupție și un sistem corupt care nu mai poate fi tolerat”, a spus Bâzgu.

 

Vicepreședintele Mișcării, Anatolie Ionaș, a îndemnat reprezentanții autorităților publice locale ca „atunci când vor să arunce cu pietre în grădina altora să se gândească în primul rând cât sunt ei de curați”.

 

Solicitat de reporterul „INFOTAG”, Victor Gurău a declarat că „toate probele vor fi prezentate în raportul grupului de lucru special creat pentru clarificarea situației”.

 

„Mai mult, vreau să spun că persoana mea nu se dedă șantajului și presiunilor. Eu subscriu oricărui cuvânt pe care l-am spus la ședința CMC de săptămâna trecută și reiterez că o parte din refugiați au primit mai multe proprietăți din partea primăriei”, a spus Gurău.

 

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în luna noiembrie refugiații transnistreni s-au aflat timp de două săptămâni în incinta primăriei solicitând insistent ca CMC să le permită să privatizeze apartamentele în cele două blocuri de locuit construite special pentru refugiați și veteranii războiului de pe Nistru. În vara acestui an Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie în acest sens, ulterior, însă, refuză să ducă la îndeplinire propria decizie.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 24.11.2014 06:25:46 Ilies
    Ei vor chite trei apartamente la fie care...
  2. 25.11.2014 12:35:05 Ilie
    Ei sunt prea hitrii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.