Reportaje

PARTIDUL POPULAR SOCIALIST ÎNDEAMNĂ ELITELE PARTIDELOR POLITICE DE STÂNGA ȘI DE DREAPTA SĂ SE CONSOLIDEZE

25 noiembrie, 2014
PARTIDUL POPULAR SOCIALIST ÎNDEAMNĂ ELITELE PARTIDELOR POLITICE DE STÂNGA ȘI DE DREAPTA SĂ SE CONSOLIDEZE

„În ultimii ani societatea moldovenească s-a dezbinat foarte mult, iar acest fapt nu contribuie la dezvoltarea țării. Prin urmare, se impune necesitatea consolidării forțelor politice atât de stânga, cât și de dreapta”, consideră liderul Partidului Popular Socialist din Moldova, Victor Stepaniuc.

 

El a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că elitele politice, fiind angajate în lupta pentru putere cu orice preț, provoacă scindarea societății.

 

„Dezbinarea masivă a societății este un factor de risc pentru stabilitatea politică. În aceste condiții este imposibil de a mobiliza societatea pentru a progresa și a moderniza țara. Noi considerăm că actualele elite politice nu sunt capabile să propună țării o idee națională care să unească forțele politice, intelectuale, minoritățile naționale”, a spus Stepaniuc.

 

În opinia lui, în ultimii ani nu doar partidele de la guvernare și-au adus aportul la dezbinarea societății, dar şi cele de opoziție.

 

„Încercările de a elabora o platformă politică unică a opoziției și a consolida forțele patriotice, centriste și de centru stânga în perioada preelectorală a suferit eșec din cauza ambițiilor personale ale unor lideri de partide. Noi am pledat pentru crearea unui bloc politic puternic de stânga, capabil să muncească pentru interesele cetățenilor”, a spus Stepaniuc, precizând că în cadrul acestei campanii electorale, mai multe partide de stânga nu se luptă cu oponenții politici din actuala guvernare, dar duc un război politic absurd între ei.

 

În opinia lui, atât partidele de dreapta, cât și cele de stânga au un mesaj geopolitic, care presupune sau aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, lipsind cetățenii de o alegere conștientă și pragmatică.

 

„Anume din acest motiv Partidul Popular Socialist a decis să nu participe în actuala campanie electorală, care se aseamănă cu un război absurd al tuturor împotriva tuturor”, a menționat liderul partidului.

 

În opinia lui, Moldova are nevoie mai mult ca oricând de consolidarea societății și de crearea unei așa zise forțe a treia care ar conlucra în interesul țării.

 

„În prezent noi nu avem politică, ci interese de grup, grupări oligarhice care tind cu orice preț să se agațe de putere. În astfel de condiții nu putem contribui la democratizarea țării și a societății”, a spus Stepaniuc.

 

El consideră greșită abordarea când unii politicieni se orientează doar spre Est, iar alții doar spre Vest, precizând că „istoria ne demonstrează că Moldova întotdeauna a avut interese economice atât cu Estul, cât și cu Vestul”.

 

„De aceea, considerăm că guvernanții trebuie să fie capabili în numele interesului țării să conlucreze pe ambele spații geopolitice și economice. Astăzi, unii politicieni pledează pentru integrarea în Uniunea Vamală, iar alții pentru integrarea în Uniunea Europeană. Nimeni însă nu știe ce se va întâmpla cu aceste structuri geopolitice peste 10 ani. De aceea, au dreptate probabil doar cei care vorbesc despre modernizarea țării, crearea locurilor de muncă. Aceasta trebuie să fie ideea națională în jurul căreia trebuie să ne unim eforturile”, consideră Victor Stepaniuc.

 

Liderul Partidului Popular Socialist a menționat că deocamdată nu a decis pentru care partid își va da votul la alegerile din 30 noiembrie, însă a precizat că acesta va fi unul de stânga.

 

„Societatea este atât de dezbinată, încât în cadrul unei familii toți membrii votează diferit. În cadrul familiei mele este exact la fel. Toți vor vota pentru partide diferite. Mai mult, unul dintre membrii familiei mele a declarat că va vota pentru PPCD, care a fost oponentul meu politic. Eu nu pot să-i interzic, cu atât mai mult că de această dată Iurie Roșca are un mesaj foarte inteligent, pledând pentru unitatea țării”, a precizat Victor Stepaniuc.

 

Membrii Partidului Popular Socialist au îndemnat alegătorii să voteze la aceste alegeri „mai mult cu rațiunea, decât cu inima”.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 25.11.2014 07:19:07 Mavr
    Cu Voronin Stepaniuc a facut ceva incorect...
  2. 25.11.2014 07:20:26 Liuba
    Opt ani a fost la putera si acuma sta atit de prost...
  3. 26.11.2014 08:57:56 Nazar
    Stepaniuc bun in echipa, singur el nu poate NIMIC!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.