Reportaje

CONCURENT ELECTORAL: ANGAJAȚI AI PRIMĂRIEI CHIȘINĂU PROMOVEAZĂ CONSTRUCȚIA UNUI HOTEL ÎN GRĂDINA PUBLICĂ

26 noiembrie, 2014
CONCURENT ELECTORAL: ANGAJAȚI AI PRIMĂRIEI CHIȘINĂU PROMOVEAZĂ CONSTRUCȚIA UNUI HOTEL ÎN GRĂDINA PUBLICĂ

Angajați de rang înalt ai primăriei Chișinău, în frunte cu primarul degrevat Dorin Chirtoacă, promovează cu insistență construcția unui hotel în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, pe teritoriul actualei cafenele „Guguță”. Despre aceasta a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, consilierul municipal Oleg Cernei, candidat independent pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

 

Cernei susține că teritoriul cafenelei, amplasat pe o suprafață de 20 de ari, este proprietate publică, iar în anul 2013 Consiliul Municipal Chișinău a aprobat o decizie prin care au fost stabilite liniile roșii ale Grădinii Publice cu suprafața de peste 8 ha, în care este inclus și terenul pe care se află cafeneaua „Guguță”.

 

Potrivit lui, compania „Finpar Invest”, care aparţine lui Vlad Plahotniuc, a intrat în posesia acestei cafenele, iar acum a depus la primărie aprobarea schiței de proiect pentru construcția unui hotel pe teritoriul cafenelei.

 

„Consiliul urbanistic și Agenția Națională pentru Protecția Monumentelor au dat aviz negativ pentru construcția unui hotel pe domeniul public. În acest context, autoritățile municipale au decis să meargă pe altă cale și au pregătit un proiect de decizie care vizează modificarea hotarelor Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”, astfel încât teritoriul pe care se află cafeneaua „Guguță” să fie exclus din categoria bunurilor proprietate municipală”, a spus Cernei.

 

El afirmă că proiectul de decizie a CMC se află în biroul primarului Dorin Chirtoacă, fiind ținut în mare secret.

 

„Primarul interimar nu-mi poate pune la dispoziţie nici măcar o copie a deciziei. Proiectul va fi prezentat joi Consiliului municipal pentru aprobare. Se mizează pe faptul că toți sunt implicați în campania electorală și nu se va atrage atenție acestui subiect. Cu trei zile înainte de alegeri se insistă pe acest proiect, pentru că se tem că nu vor avea majoritate în Parlament”, a spus Cernei.

 

El se întreabă ce îl leagă pe Dorin Chirtoacă cu Vlad Plahotniuc și ce interes are acesta ca să promoveze respectivul proiect de decizie.

 

„Drept răspuns la această întrebare îmi amintesc că în ultimii ani toate evenimentele municipale și toți oaspeții primăriei au fost cazați la hotelurile Codru și Nobil, care aparțin lui Vlad Plahotniuc. Mai mult, câțiva ani în urmă primarul se împotrivea ca insulele din parcul „La Izvor” să ajungă în mâinile lui Plahotniuc.

 

„Atunci Chirtoacă era revoltat. Acum de ce tace? Colac peste pupăză, primăria alocă 2,8 mil. de lei ca să construiască un pod spre aceste insule”, a adăugat Cernei.

 

Consilierul afirmă că pe teritoriul cafenelei „Guguță” se dorește construcția unui hotel cu 16 nivele, care va avea în față o piscină.

 

„Această piscină se va afla la doar 50 de metri de Aleea Clasicilor și bustul lui Mihai Eminescu. Nu este aceasta oare o sfidare a valorilor naționale?”, se întreabă Cernei.

 

Mai mult, el afirmă că noul hotel se va afla la doar 20 de metri de clădirea Legislativului, iar potrivit legislației în apropierea instituțiilor de stat nu pot fi cazați cetățeni străini sau construite parcări subterane.

 

„În politica noastră nu există moralitate, corectitudine, în schimb se minte cu nerușinare și se fură ca în codru cu trei zile înainte de alegeri. Tot acest spectacol este regizat de Chirtoacă și Plahotniuc, iar la promovarea lui sunt implicați angajați ai primăriei. Proiectul are un preț de 240 mil. de euro și fiecare din cei care promovează proiectul are o cotă parte”, a spus Cernei.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 26.11.2014 04:46:40 victor
    Sunt de acord cu dl Oleg!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.