Reportaje

REPREZENTANT AL UNUI CONCURENT ELECTORAL: ALEGERILE DIN 30 NOIEMBRIE AU FOST DEJA FALSIFICATE

27 noiembrie, 2014
REPREZENTANT AL UNUI CONCURENT ELECTORAL: ALEGERILE DIN 30 NOIEMBRIE AU FOST DEJA FALSIFICATE Dacă alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost falsificate în ziua scrutinului electoral, atunci alegerile din 30 noiembrie 2014 sunt falsificate în timpul campaniei electorale. De această părere este reprezentantul Mișcării Populare „Antimafie” în cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Nicolae Răileanu.

 

El a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că în ziua alegerilor va fi imposibilă falsificarea voturilor, întrucât CEC a cumpărat urne și cabine de vot transparente.

 

„În acest an falsificarea voturilor are loc într-un alt mod. Potrivit Codului Electoral toți concurenții electorali în egală măsură au dreptul la reflectarea echidistantă a campaniei electorale de către mass-media. Însă posturile TV și-au permis să-și favorizeze patronii, reflectându-le intens „tăierile de panglici și evenimentele de binefacere”. Deși donațiile sunt interzise în campania electorală, unii concurenți electorali, precum Vlad Plahotniuc, a donat unui tânăr 100 mii de lei, iar acest reportaj a fost difuzat la televiziunile care-i aparțin de cel puțin 4-5 ori pe zi”, a spus Răileanu.

 

De asemenea, el a menționat că în cadrul actualei campanii electorale partidele din arcul guvernamental au folosit intens resursele și pârghiile administrative.

 

„De exemplu, la toate întâlnirile electorale ale PDM și PLDM din teritoriu acestora le erau puse la dispoziție săli încălzite, iar contracte de arendă nu erau semnate așa cum prevede Codul electoral. În multe localități, în afară de cei doi concurenți electorali nimeni nu a avut dreptul să facă întruniri cu alegătorii. De asemenea, partidele de la guvernare au organizat numeroase întâlniri cu alegătorii în timpul orelor de serviciu, folosindu-se intens resursele administrative”, a menționat Răileanu.

 

Potrivit lui, un alt aspect care trezește mari dubii în privința falsificării alegerilor ține de numărul mare de alegători incluși în lista electorală.

 

„Dacă la alegerile din anul 2005 în listele electorale au fost incluse 2,27 mil. de alegători, atunci pentru alegerile din 30 noiembrie numărul alegătorilor a crescut cu 1 mil., în listele electorale fiind incluși 3,2 mil. de alegători cu drept de vot. De unde a apărut această cifră în condițiile în care în ultimii ani natalitatea este în scădere? Acest fapt ridică foarte multe semne de întrebare și trezește bănuieli că rezultatele alegerilor vor fi falsificate”, a spus Nicolae Răileanu. În opinia lui, comparativ cu alte campanii electorale, actuala campanie este cea mai murdară. „Sunt sigur că în cadrul raportului observatorilor străini se va indica expres acest lucru”, a precizat reprezentantul Mișcării „Antimafie” la CEC.

 

Nicolae Răileanu a declarat că scopul lui nu este de a face agitație electorală în favoarea unui partid sau altui, îndemnând alegătorii să facă concluziile de rigoare și să voteze așa cum le dictează conștiința.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 27.11.2014 02:09:38 Cristian
    Se vede ca mosneagul e disperat si de asta vine cu asa declaratii ca sa mai atraga cineva atentia la dinsu si SRL-ul condus de Fratii Topa, astfel sa-si faca PR. Da asta inseamna ca dau semnal de slabiciune. Au inteles ca nimeni nu-i va sustine.
  2. 27.11.2014 03:24:15 Marcel Movila
    Clanul Topa-Mocanu-Hadirca nu are ce cauata in politica moldoveasca.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.