Reportaje

UN OM DE AFACERI SUSȚINE CĂ O PERSOANĂ DECEDATĂ CONDUCE O COMPANIE CARE A LUAT CREDITE DE LA BANCA DE ECONOMII

27 noiembrie, 2014
UN OM DE AFACERI SUSȚINE CĂ O PERSOANĂ DECEDATĂ CONDUCE O COMPANIE CARE A LUAT CREDITE DE LA BANCA DE ECONOMII Omul de afaceri Denis Ureche susține că Alexei Crăciun, decedat acum jumătate de an, oficial mai conduce compania Alexus Plus, care în 2010 a luat un credit de la Banca de Economii în valoare de 1,2 mil. de euro.

 

Denis Ureche a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că în anul 2010 pe numele acestei persoane au fost înregistrate două companii care au luat credite de la Banca de Economii – una este Proacvacom (1,7 mil. euro), iar a doua Alexus Plus (1,2 mil. euro).

 

„Această persoană a fost făcută proprietar a acestor două companii în rezultatul falsificării unui dosar civil. În consecință, Alexei Crăciun a fost numit administrator și fondator al celor două companii care au luat în total 2,9 mil. de euro credit de la BEM. Nu înțelegem cum Alexei Crăciun a devenit proprietar al acestor două companii, pentru că din spusele rudelor lui, el nu avea bani nici măcar de țigări, fiind și o persoană care iubea să consume alcool”, a spus Ureche.

 

Potrivit lui, pe cererea de judecată în rezultatul căreia instanța l-a numit administrator este pusă aceeași semnătură care se află și pe alte cereri de chemare în judecată, deja după decesul lui Crăciun, care a avut loc în primăvara acestui an.

 

„Mai mult, semnătura acestuia continuă să fie pusă și pe dările de seamă ale companiei care sunt depuse la FISC, iar la Camera Înregistrării de Stat numele lui figurează încă în calitate de fondator și administrator al companiei Alexus Plus. Cineva intenționat se folosește de numele lui Alexei Crăciun pentru a șterge urmele escrocheriilor comise”, a spus Ureche.

 

Omul de afaceri afirmă că știe cine pune semnăturile pe toate actele în locul lui Crăciun, însă în lipsa unei expertize grafologice nu poate spune acest lucru, pentru a nu fi învinuit de calomnie.

 

El afirmă că așa cum până acum au fost falsificate actele pentru eliberarea creditelor, la fel se mușamalizează cazurile privind dosarele civile pe numele persoanelor care au furat aceste credite.

 

„Noi nu ascundem numele acestor persoane. Ei sunt Ion Lambantu și Iurie Drozd, care sunt beneficiarii direcți ai banilor. Noi am prezentat nu o dată schemele unde au fost cheltuiți banii”, a spus Ureche, care nu a putut preciza cine exact sunt aceste persoane și cine se află în spatele lor de ei nu pot fi trași la răspundere pentru ilegalitățile care le-au comis.

 

Activistul Igor Căldare și-a exprimat speranța că investigațiile pe acest caz se vor desfășura conform procedurilor legale.

 

„Toate aceste scheme ilegale au fost puse la cale pentru a scoate de sub răspundere penală persoanele care în realitate au luat bani. Dar banii lasă urmă și cei care au organizat aceste scheme vor fi trași la răspundere”, a spus Căldare.

 

Anterior, Denis Ureche a organizat alte conferințe de presă la care a declarat că „persoane cu funcții de răspundere i-au ajutat pe Lambantu și Drozd să atace sistemul bancar din RM”.

 

Potrivit lui, cele două persoane au legătură cu scoaterea de la Eximbank a 35 mil. de lei, Victoriabank – 120 mil. de lei și Banca de Economii – 330 mil. de lei. Printre beneficiarii acestor sume se numără nouă companii, care au transferat banii în zone off-shore.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 27.11.2014 06:29:28 Ilie
    Cui trebue asta< de ce noi trebue sa stiem despre asta, poate mai bine procuratura?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.