Reportaje

CONCURENŢII ELECTORALI CONTINUĂ SĂ ÎNCALCE GRAV CODUL ELECTORAL – „CONTROL CIVIC”

28 noiembrie, 2014
CONCURENŢII ELECTORALI CONTINUĂ SĂ ÎNCALCE GRAV CODUL ELECTORAL – „CONTROL CIVIC”

Concurenţii electorali din Moldova continuă să încalce grav Codul Electoral, a relatat reprezentantul organizaţiei neguvernamentale „Control Civic – Alegeri 2014”, Vasile Apostolache.

El a menţionat vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că în acest sens s-au evidenţiat partidele de la guvernare.

„La Bălţi pe 21 noiembrie, în timpul desfăşurării dezbaterilor electorale dintre concurenţi, în sală, în calitate de spectatori, erau prezenţi copii îmbrăcaţi într-o uniformă cu simbolica PLDM. Acest fapt este o gravă încălcare a art.13 p.3 a legii „Privind drepturile copilului”, a spus el.

Potrivit expertului, pe 25 noiembrie în timpul pauzei de masă personalul Spitalului de Urgenţă a fost nevoit să asculte promisiunile electorale ale candidatului din partea PDM, Valentina Buliga, care a sosit la o întrevedere cu medicii.

„Acest caz este încălcare a art-47 p.6 a Codului Electoral „Candidaţii nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale”, a amintit el.

Apostolache a relatat că continuă a fi răspândite sute de mii de scrisori din numele liderului PLDM, Vlad Filat, cu îndemnul de a vota pentru PLDM.

„Coaliţia dispune de numeroase adresări ale cetăţenilor, care sunt nemulţumiţi de primirea acestor mesaje. Există cazuri de primire a scrisorilor de la Filat pe numele persoanelor deja decedate, ceea ce demonstrează că reprezentanţii PLDM folosesc baza datelor personale, care este controlată de Î.S. Registru, condus de reprezentanţii formaţiunii. Sperăm că cheltuielile de expediere se vor reflecta în raportul PLDM la CEC şi că ei vor explica în ce mod au obţinut adresele şi numele cetăţenilor”, a spus el.

Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale a relatat că în toată ţara s-au înregistrat cazuri de mituire a alegătorilor.

„La Bălţi poliţia a înregistrat cazuri de răspândire a ziarelor de partid ale PLDM şi Patria cu bani înăuntru. Iar în Casa de Cultură din satul Mingir, raionul Hânceşti, din pură întâmplare erau depozitate cutii cu simbolica PLDM ce conţineau jucării, haine şi tehnică”, a spus expertul.

Vasile Apostolache a îndemnat CEC şi Procuratura Generală, precum şi observatorii internaţionali să atragă atenţie la multiplele încălcări şi măsurile întreprinse pentru înlăturarea acestora.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 28.11.2014 04:29:59 Izea
    Ei bat joc de noi toti - towi poporul moldav!
  2. 28.11.2014 06:37:24 Horia
    Partia de joc este demult facuta deja...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.