Reportaje

NUMĂRUL PERSOANELOR DIN INSTITUȚIILE PSIHO-NEUROLOGICE CARE AU VOTAT LA ALEGERI ESTE ÎN CREȘTERE – IDOM

02 decembrie, 2014
NUMĂRUL PERSOANELOR DIN INSTITUȚIILE PSIHO-NEUROLOGICE CARE AU VOTAT LA ALEGERI ESTE ÎN CREȘTERE – IDOM Comparativ cu scrutinul din 2010 în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 numărul persoanelor din cadrul internatelor și instituțiilor psiho-neurologice din țară, care și-au exercitat dreptul la vot, practic s-a dublat. Concluziile aparțin Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova care a monitorizat procesul electoral în ziua alegerilor în aceste instituții și a verifica corectitudinea întocmirii electorale.

 

Directorul IDOM, Vanu Jereghi, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că dacă la alegerile din 2010 dreptul la vot a fost exercitat de 469 de persoane din internatele și instituțiile psiho-neurologice, atunci la alegerile de duminică numărul acestora a crescut până la 1038 de persoane din totalul de 2260 de persoane cu drept de vot.

 

„Observăm o majorare esențială a numărului persoanelor care au votat, fapt care este îmbucurător. Fiecare cetățean al RM are dreptul la vot atât timp cât nu a fost declarat incapabil să-și manifeste acest drept printr-o decizie judecătorească definitivă”, a spus Jereghi.

 

Potrivit lui, comparativ cu scrutinul precedent de această dată unii concurenți electorali au venit în cadrul instituțiilor neuro-psihiatrice pentru a discuta cu persoanele internate și a face campanie electorală.

 

„Conducerea acestora însă le-a interzis „să facă show-uri”, iar în altele a fost special instituită „carantină de tuberculoză”, pentru a interzice accesul concurenților electorali în incinta acestor spitale. Oricum tendința de a discuta cu persoanele internate este îmbucurătoare, pentru că fiecare cetățean are dreptul de a fi informat și a vota”, a spus el.

 

Directorul IDOM a precizat că procesul de vot s-a desfășurat cu anumite încălcări, care vizează în special limitarea dreptului la vot a persoanelor internate de către conducerea spitalelor, neincluderea tuturor persoanelor capabile de a-și exercita dreptul la vot în listele electorale.

 

„De exemplu, la Spitalul Clinic Municipal de Psihiatrie din or. Codru, în incinta căruia a fost deschisă o secție de votare, au fost depistate cazuri de îngrădire a dreptului la vot, prin simplul motiv că aceste persoane nu au fost înscrise în lista suplimentară. Potrivit spuselor pacienților, mulți dintre ei nu a fost informați că trebuie să ceară administrației spitalului să fie incluși în listele suplimentare. Constatarea noastră este că s-a lucrat prost cu listele, în acest fel mulți alegători au fost lipsiți de dreptul la vot”, a spus Vanu Jereghi.

 

Potrivit lui, mai mulți directori de instituții psihiatrice din țară, dar și șefi ai birourilor electorale au rămas surprinși de faptul că acești pacienți trebuie să voteze.

 

„Atunci când persoanele s-au prezentat la secția de votare nu li s-a permis să voteze, solicitându-se certificate care adeveresc faptul că sunt apte de vot”, a precizat el.

 

Coordonatorul de proiect din cadrul IDOM, Olga Staton, a menținat că la internatul de la Bădiceni doar 135 de persoane au avut dreptul la vot, din 444 de persoane internate, în condițiile în care doar 161 de persoane sunt limitate în dreptul la vot.

 

„La Bălți, procesul electoral s-a desfășurat fără probleme, din 200 de persoane cu drept de vot 50 au votat cu urna mobilă, în timp de 150 s-au deplasat la secția de votare din localitate”, a spus Straton.

 

În calitate de recomandări pe viitor, membrii IDOM au solicitat Comisiei Electorale să examineze posibilitatea ca în incinta acestor instituții să fie deschise secții de votare, să instruiască eficient membrii birourilor electorale, privind circumstanțele votării acestor categorii de persoane și să organizeze campanii de educare și informare a rezidenților instituțiilor psiho-neurlogice despre procesul electoral.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.