Reportaje

UN BUSINESSMAN SUSȚINE CĂ A FOST DEPOSEDAT DE AFACERE CU „SUSȚINEREA” UNUI AVOCAT INFLUENT

04 decembrie, 2014
UN BUSINESSMAN SUSȚINE CĂ A FOST DEPOSEDAT DE AFACERE CU „SUSȚINEREA” UNUI AVOCAT INFLUENT Directorul întreprinderii „Moldcărbune”, Liviu Popov, susține că a fost deposedat de afacere „prin intermediul unei scheme frauduloase cu implicarea avocatului Gheorghe Avornic, actualul membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

 

Avocatul părții vătămate, Vasile Lungu, a menționat joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că Gheorghe Avornic i-a recomandat lui Liviu Popov, care avea probleme de ordin financiar, să-l angajeze în calitate de consultant juridic pe Dorel Țurcanu, care conducea firma „Buletinul Vamal” SRL.

 

„Acesta la rândul său s-a oferit să-l ajute pe clientul meu și să-i împrumute 3 mil. de lei pentru o perioadă de jumătate de an. Banii au fost acordați prin transfer bancar cu o rată a dobânzii de 24% anual. Mai mult, în contractul de împrumut era stipulat că în cazul nerestituirii la timp a banilor penalitatea va constitui 0,5% din suma neexecutată pentru fiecare zi de întârziere. Liviu Popov a semnat contractul cu aceste clauze, fiind asigurat că este vorba de un contract tip și că nu are de ce să-și facă griji dacă banii vor fi achitați la timp”, a spus avocatul.

 

Potrivit lui, clientul său a început că achite restituirea creditului plus dobânda, achitând în total 1,4 mil. de lei din suma contractată în calitate de împrumut.

 

„În 2013, însă, Liviu Popov a fost contactat de executorul judecătoresc Anatol Bănărescu care i-a comunicat că există o procedură de executate privind încasarea silită în beneficiul lui Dorel Țurcanu a sumei de 6 mil. de lei pentru neachitarea în termen a împrumutului. În 2013 Judecătoria Buiucani, în persoana judecătorului Oleg Sternioală a emis decizia de încasare a acestei sume. Clientul meu a încercat să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiție, iar aici decizia a fost examinată tot de judecătorul Sternioală care între timp a fost transferat la CSJ”, a spus avocatul.

 

Potrivit lui, executorul judecătoresc a purces la scoaterea la licitație a bunurilor deținute de „Moldcărbune” care au fost evaluate de o firmă suspectă la suma de doar 5 mil. de lei, pe când în realitate valoarea acestora este de cel puțin 40 mil. de lei.

 

„Această evaluare fictivă a fost făcută cu scopul ca bunurile lui Liviu Popov să fie transmise în proprietatea lui Dorin Țurcanu în contul stingerii datoriei la un preț diminuat. Între timp, Liviu Popov a încercat să caute soluții pentru a achita datoriile care i se cereau și a luat de la bancă un împrumut, punând în gaj bunurile întreprinderii. Culmea este în lipsa acordului băncii care avea dreptul de gaj asupra bunurilor, executorul a transmis bunurile în proprietatea lui Țurcanu”, a precizat avocatul.

 

El a menționat că la prima vedere pare a fi o schemă perfect legală, însă în realitate este vorba de o schemă frauduloasă și o capcană în care clientul său intenționat a fost atras pentru a fi deposedat de bunuri.

 

„Toate încercările de a contesta acțiunile executorului judecătoresc au fost respinse ca neîntemeiate, datorită faptului că „nașul lui Dorel Țurcanu este o persoană care se află într-un post înalt și poate influența activitatea judecătorilor”, a spus avocatul.

 

La insistențele jurnaliștilor Liviu Popov a menționat că „nașul nu este altcineva decât Gheorghe Avornic, actualul membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

 

„Eu sunt încrezut că toată această afacere este coordonată anume de Gheorghe Avornic”, a spus Liviu Popov.

 

Întrebat de ce a împrumutat bani de la o persoană juridică, dar nu de la o instituție bancară care îi putea oferi un credit în condiții mult mai avantajoase, directorul întreprinderii „Moldcărbune”, a spus că a mers la acest pas din două motive.

 

„Primul este că îl cunoșteam pe dl Avornic și într-un fel aveam garanția că totul va fi bine și în al doilea rând aveam urgent nevoie de bani, iar dacă luam un împrumut de la bancă atunci procesul ar fi durat. Mai mult, este vorba de un contract de scurtă durată, eram dispus să plătesc o dobândă mai mare doar ca să pot achita serviciile furnizorilor”, a explicat Popov.

 

Potrivit lui, în rezultatul acestor scheme frauduloase întreprinderea a fost declarată în incapacitate de plată și se află în proces de insolvabilitate.

 

Avocatul a mai declarat că se va adresa la CEDO pentru că „în Republica Moldova statul de drept este doar pe hârtie”.

 

Solicitat de reporterul „INFOTAG” să comenteze acuzațiile care i se aduc Gheorghe Avornic a declarat că „nu cunoaște absolut nimic despre acest caz”.

 

„Nu am nici o atribuție față de acuzațiile care mi se aduc. Mai mult nu cunosc nici cine este Liviu Popov și nici cine este Dorel Țurcanu”, a spus Avornic solicitat să confirme sau să infirme dacă este nașul de cununie al lui Dorel Țurcanu.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 04.12.2014 03:53:21 Izea
    Conducera noastra spune despte reforme in justitie...
  2. 04.12.2014 03:53:46 Ana
    RUSINA...
  3. 04.12.2014 05:04:43 Vioerlrel
    avocatii - hotii adavarati...
  4. 07.12.2014 03:22:51 Chiril
    In Europa asa ceva nu poate sa fie niciodata!
  5. 08.12.2014 09:18:13 Nina
    Numai im Moldova plena de cuccese poate sa fie asa cazuri...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.