Reportaje

PARTIDUL „PATRIA” NU RECUNOAȘTE LEGALITATEA ALEGERILOR DIN 30 NOIEMBRIE ȘI SE VA ADRESA LA CEDO

08 decembrie, 2014
PARTIDUL „PATRIA” NU RECUNOAȘTE LEGALITATEA ALEGERILOR DIN 30 NOIEMBRIE ȘI SE VA ADRESA LA CEDO Partidul politic „Patria”, care a fost exclus din cursa electorală cu două zile înainte de alegeri, nu recunoaște legalitatea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie și intenționează să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a i se face dreptate.

 

Președintele formațiunii, Emil Ciobu, a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „haosul produs în ajunul alegerilor, prin încălcarea legislației, precum și în ziua scrutinului, cu greu poate fi considerat ziua alegerilor parlamentare”.

 

„Totul poate fi calificat drept un spectacol cu grijă regizat de actuala putere cu scopul de a se menține la guvernare. Scoaterea Partidului „Patria” din competiția electorală reprezintă un factor fundamental care supune unei mari îndoieli legitimitatea acestor alegeri”, consideră Ciobu.

 

În opinia lui, un alt factor care confirmă lipsa de legitimitate a procesului electoral constă în crearea piedicilor de către putere în calea liberei exprimări a cetățenilor aflați peste hotare.

 

„Astfel, din cei peste 700 mii de concetățeni care muncesc în Rusia dreptul la vot au putut să și-l exercite mai puțin de 15 mii de alegători, ceea ce constituie mai puțin de 1% din numărul total al celor cu drept de vot. Puterea nu le-a acordat acestor cetățeni dreptul la vot știind că dorința de vot a acestora nu va fi exprimată în favoarea lor”, a spus Ciobu.

 

De asemenea, președintele partidului a invocat în calitate de motiv pentru invalidarea alegerilor nefuncționalitatea Registrului electronic în ziua alegerilor.

 

„Cum a putut sistemul electronic, pentru care statul a plătit 30 mil. de lei, să se deconecteze ca la comandă? În rezultat, este greu să numești această farsă organizată de putere alegeri parlamentare democratice. Noi considerăm aceste alegeri nelegitime. Mai mult, în baza scoaterii nelegale a Partidului politic „Patria” din cursa electorală și a altor încălcări ne vom adresa la CEDO sperând că instanța va adopta un verdict echitabil și democratic”, a spus Ciobu.

 

Reprezentantul formațiunii la Comisia Electorală Centrală, Mihail Bușuleac, a menționat că alegerile din 30 noiembrie nu au fost libere, corecte și democratice, prin urmare acestea trebuie invalidate de Curtea Constituțională.

 

„CC are toate motivele pentru a invalida aceste alegeri. Scoaterea unui concurent electoral din cursă cu două zile înainte de alegeri este un caz fără precedent în istoria RM. Mai mult, motivele invocate în acest sens, precum utilizarea mijloacelor din străinătate, sunt lipsite de dovezi. Toți banii care au fost introduși în țară de Renato Usatîi (cap de listă al Partidului „Patria” pentru alegerile din 30 noiembrie – „I”) au fost declarați la vamă, iar formațiunea nu a utilizat în alegeri bani din străinătate. În preajma alegerilor pe contul formațiunii o firmă off-shore a transferat peste 300 mii de lei care însă au fost trimiși înapoi”, a spus Bușileac.

 

El a menționat că Partidul „Patria” nu a chemat și nu va chema oamenii în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de ilegalitățile comise de actuala guvernare, precizând că „formațiunea va lupta doar pe căi legale”.

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 08.12.2014 01:24:50 VILor
    Ciobu este bravo! El este adavarat MOLDOVEAN!!!
  2. 08.12.2014 01:26:40 Vasile
    Corect, CEDO este UNICA solutie...
  3. 08.12.2014 06:22:30 Valeria
    Numai la CEDO noi putem sa gasim ADAVARUL!!!
  4. 08.12.2014 06:24:54 taras
    Eta partia esti nase VSE!!!
  5. 09.12.2014 11:53:42 Stiven
    Numai renato poate sa face ceva in Moldova noastra si saraca...
  6. 10.12.2014 08:45:57 ian
    kakaia patria? halal ruman si ciobu asta... dar rinat ce are sa se adreseze la CEDO? ca ar rade aia de s-ar tavali de asa un bufon.
  7. 10.12.2014 09:01:16 Victoria
    Ciobu este erou national...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.