Reportaje

AVOCAT: PAVEL GRIGORCIUC ŞI MIHAIL AMERBERG AU FOST ARESTAŢI PENTRU ACUZAŢII INVENTATE

18 decembrie, 2014
AVOCAT: PAVEL GRIGORCIUC ŞI MIHAIL AMERBERG AU FOST ARESTAŢI PENTRU ACUZAŢII INVENTATE Cetăţenii Moldovei Pavel Grigorciuc şi Mihail Amerberg au fost arestaţi pentru acuzaţii inventate, iar dosarul penal împotriva lor a fost deschis la comanda politică a autorităţilor, consideră avocatul acuzaţilor, Roman Aronov.

 

Joi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, el a menţionat că dosarul penal împotriva clienţilor săi este o încercare stângace de a suprima oricăror drepturi şi libertăţi şi o operaţiune poliţienească împotriva celor ce gândesc altfel.

 

„Aceste acţiuni sunt incompatibile cu principiile statului de drept şi cursul integrării europene, declarat de guvernarea Moldovei. Or în Europa respectarea drepturilor omului este sfântă, iar în RM orice om poate fi arestat pentru o acuzaţie stupidă”, a spus Aronov.

 

El a dat citire principalelor puncte ale acuzaţiilor împotriva lui Grigorciuc şi Amerberg, printre care, recrutare oamenilor în organizaţia „Antifa”, colectarea resurselor (care urmau să fie folosite pentru acţiuni de răsturnare a puterii în stat – „I”), adunarea datelor despre structurile de forţă din RM, înarmarea membrilor activi ai „Antifa”.

 

Avocatul a relatat că materialele dosarului nu conţin mărturia niciunei persoane recrutate; oamenii legii nu au găsit la Grigorciuc în timpul percheziţiilor nici un leu, iar Amerberg avea 310 euro.

 

„În ceea ce priveşte adunarea informaţiei despre activitatea structurilor de forţă, dovadă acestui fapt pot servi doar pancartele de la convocarea a XXVII-a a Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, care se păstrau în apartamentul unuia din clienţii mei”, a spus el.

 

Aronov a relatat că nu există date nici despre înarmarea unor membri ai „Antifa” de către clienţii săi.

 

„Din apartamentul lui Amerberg cu adevărat au fost confiscate patru arme, printre care un pistol „Glok” şi un „Makarov”, o carabină. Dar toate unităţile se păstrau legal. Armele deja au fost confiscate de poliţie cu jumătate de an în urmă în timpul percheziţiilor în cazul maniacului din Durleşti. În tot acest timp nu au apărut arme noi. Dar cum atunci pe Amerberg încercau să-l implice în cazul maniacului, la fel şi acum dosarul „este cusut cu aţă albă”, este convins juristul.

 

El a relatat că s-a adresat organizaţiilor internaţionale, acreditate la Chişinău, printre care OSCE, Amnesty International Moldova şi Human Right Embassy.

 

„În calitate de apărător al dreptului astăzi sunt îngrijorat de faptul că în Moldova sunt create toate premisele sociale prin care guvernarea încearcă (inclusiv cu ajutorul represiunilor) să controleze viaţa socială, economică şi politică a cetăţenilor. Şi cazul deţinuţilor politic Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc este un exemplu elocvent”, se vorbeşte în scrisoarea adresată organizaţiilor internaţionale.

 

Aronov a confirmat că în ajun penitenciarul Nr. 13 din Chişinău, unde sunt deţinuţi clienţii săi, a fost vizitat de colaboratorii OSCE.

 

„Înţeleg că această vizită este una simbolică, dar sunt recunoscător şi pentru atât. Cer eliberarea clienţilor mei, deoarece sunt ţinuţi în arest nefondat”, a spus el.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 19.12.2014 01:28:35 Serghiu
    Ca doar nu o sa recunoasca avocatul astora ca astia sunt niste extremisti nu?, unde ati mai vazut avocati care sa isi condamne clientii ?
  2. 19.12.2014 01:50:47 Irga
    Numai la Stasburg noi putem sa gasim dreptate...
  3. 19.12.2014 01:51:48 Stela
    Dl Aronov are 100% dreptate...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.