Reportaje

PROCURORII CORUPŢI INFLUENŢEAZĂ SISTEMUL JUDICIAR DIN MOLDOVA – DEPUTAT

24 decembrie, 2014
PROCURORII CORUPŢI INFLUENŢEAZĂ SISTEMUL JUDICIAR DIN MOLDOVA – DEPUTAT

Sistemul judiciar din Moldova este supus unor presiuni serioase din partea procurorilor corupţi, care execută ordine politice ale unor politicieni, consideră deputatul Parlamentului, fostul comunist Grigore Petrenco.

Miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, el a spus că colaboratorii procuraturii, care examinează dosarele Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Nicolai Ţîpovici şi Cornel Moraru, „sunt gestapovişti moderni, care în persecută pe cei ce gândesc altfel”.

„Procurori ca Vladislav Bobrov, Lilian Bacalîm, Gheorghe Ciobanu şi Vorel Morari vor rămâne în istoria Moldovei ca oameni care pentru prima dată au pedepsit deţinuţii politici. S-a ajuns la absurd, când au renunţat la acuzaţiile iniţiale privind crearea unei grupări criminale cu scopul ca tinerii să rămână în arest”, a menţionat Petrenco.

Potrivit spuselor sale, „noile acuzaţii de organizare a dezordinilor în masă, trafic de influenţă şi încălcarea dreptului la libera adunare sunt la fel de absurde ca şi precedentele, ceea ce demonstrează existenţa factorului politic în aceste dosare”.

„Sunt obligaţi să recunoască ceea ce nu au comis, fiindu-le promisă libertate. Procurorii vor să-l aresteze pe Alexandru Petcov şi Grigore Petrenco, iată de ce tinerii sunt arestaţi. Altfel decât gestapoviste aceste metode nu pot fi catalogate. Magistratul, care a prezidat şedinţa de judecată, a fost supus presiunilor. Considerăm că pe marginea acestui fapt trebui să-şi expună părerea comisia disciplinară a judecătorilor şi procurorilor”, a spus deputatul.

Colegul său din Parlament, Alexandru Petcov, consideră că „procurorii, care au probleme cu integritatea, nu au dreptul să lucreze în organele de drept”.

„Procurorul Ion Bunica, unul din cei ce se ocupă de dosarul Grigorciuc-Amerberg, a fost pedepsit de şeful Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaboi, pentru neîndeplinirea atribuţiilor sale, însă apoi a fost graţiat. Acum este la cheremul acestor şefi din procuratură, care sunt conduşi de prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Bobrov de asemenea a fost pedepsit de Garaboi, pentru încălcări destul de serioase, însă şi el a fost graţiat, deşi trebuia să fie concediat”, a spus el.

Deputatul a îndemnat Consiliul Superior al Magistraturii să ia măsuri în privinţa judecătorilor cu reputaţia pătată, care se ocupă de dosarele deţinuţilor politici.

„Mulţi poliţişti recunosc în discuţie tete-a-tete că sunt nevoiţi să execute ordine criminale ale lui Plahotniuc. Mai devreme sau mai târziu acest om va trebui să răspundă. Locul lui nu este în Moldova, şi imunitatea parlamentară nu-l va ajuta”, a spus Petcov.

Deputaţii au relatat că în pofida presiunilor nu intenţionează să părăsească ţara chiar de riscă „să ajungă după gratii”.

 

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 24.12.2014 04:25:32 Horia
    Daca ei stau pe gratii cine sa lupta cu regimu democrat in Moldova?
  2. 24.12.2014 06:14:16 Polonita
    De ce acuma tace Voronin?
  3. 31.12.2014 09:54:57 Ivan
    Im prosto ne povezlo, vot i vse!
  4. 31.12.2014 10:20:58 Vica
    Nie jele de dinsii...
  5. 31.12.2014 02:19:47 Horia
    De ce sefii din UE tac?
  6. 01.01.2015 04:54:04 Feodosia
    Grisa are potential si este mare pacat ca asa santimplat...
  7. 11.01.2015 11:55:29 Jorj
    Mare pacat ca dl Petrenco nu sa prezinte interesele alegatorii in parlamentul nou...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.